tanie ciasto - 2403 przepisów (strona:131/161)

SUNLIGHT SOUFFLE – TES V: SKYRIM – wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 300

Fani The Elder Scrolls od kilku dni świętują wydanie remastera ostatniej części sagi – po pięciu latach od premiery oryginału doczekali się odświeżonej wersji pod nazwą

Nerds Kitchen
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 291

imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio i do syta. Było podle i byle jak, ale człowiek jak głodny/podchmielony zje wszystko. Dzisiaj burger potrafi być majstersztykiem sztuki kulinarnej, podawanym w trzygwiazdkowych restauracjach. Z ceną, która zwala(...)równo i przy dużych obrotach ostrzy w maszynkach tego typu – szybko się grzeje – zaczyna się mazać i rozpuszczać.   FORMOWANIE Mielone mięso naszykowane do zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach?   Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie

Karo in the Kitchen
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 256

Kiedy szykuję burgery w domu najczęściej wybieram do ich zrobienia dwa rodzaje mięsa – tradycyjnie wołowinę albo – co mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane bez tarcia – z blendera 506

Nikomu z nas nie chce się trzeć ziemniaków na placki. Nikt się nie rwie do tej ciężkiej pracy, ale wszyscy chętnie by pochrupali. Przyznajcie się – nie

Karo in the Kitchen
Tradycyjna kuchnia na Kaszubach 145

Każdy region na terenie naszego kraju słynie ze specyficznej kuchni i dań regionalnych, które w innych częściach kraju nie są spotykane. Jednak niektóre obszary charakteryzują się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Włoska zupa pomidorowa z pomidorów z puszki 552

Pomidory w puszce to jeden z żelaznych punktów mojej spiżarni – zawsze muszą być w pogotowiu przynajmniej dwa opakowania. Idealne na sos do makaronu, sos do pizzy

Karo in the Kitchen
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 197

oknie księgarni, czeskie dzieci też muszą zakuwać gramatykę rynek czeskie pasy dla pieszych Czechy kojarzą mi się z dziwnymi lub śmiesznymi pomnikami w mlecznym barze "Naproti", super tanio,  woda do każdego posiłku droga powrotna do akademika W większych miastach Czech najlepiej nocować w akademikach, które po czesku nazywają się "ubytowna". Ten w Ostrawie na ul. Neroduvej 23 miał wszystko(...)bułce tartej,  nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej  fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs,  millet nuggets , white bean or red  bean cutlets , tofu with nori , different take on soy cutlets , celeriac

Qlinarnie i Qlinarnie
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 181

‘Bread and butter pudding’ na blogu już było. To zapieczone z jajkami i mlekiem słodkie drożdżowe pieczywo, z dowolnymi dodatkami. Strata to wytrawna wersja tego dania

Karo in the Kitchen
Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory 241

użyjesz pomidorów na keczup, mogą być one niekoniecznie zbyt piękne, bo i tak będą się dalej rozpadać pod wpływem obróbki termicznej. Często na bazarkach można kupić o połowę taniej małe lub popękane „pomidory na zupę” lub owoce z poprzedniego dnia. To doskonały sposób na oszczędność. Po drugie….Nie wierz sprzedawcy „Ten biały nalot, pokazał się właśnie(...)dekalog Wam pomoże w produkcji własnych słoików ze wspomnieniem lata.       Artykuł Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1188

Jakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)wyobrażam sobie. Czasami przeraża mnie to, co się dzieje wokół...9. Kredka do oczu czy eyeliner? Uzasadnij.Eyeliner zdecydowanie. Kreska wychodzi precyzyjniej po prostu :)10. Tanie czy drogie? Jak najczęściej kupujesz?Ani tanie, ani drogie. Kupuję rozsądnie. Czasem nie da się kupić najtaniej, bo kupiłoby się bubel. A czasami nie ma sensu przepłacać. Wszystko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 322

Niewiele chyba jest przetworów mięsnych które obrosły tak złą sławą jak sklepowe mielonki. Nierzadko to najtańsze dostępne wędliny, z podłych gatunków mięsa lub po prostu z

Karo in the Kitchen
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 260

owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia(...)danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami.  Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf  Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości

Kulinarny karnet Christophera
Omlet ze szczypiorkiem, szynką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi 270

Śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu. Warto poświęcić mu trochę czasu i zaangażowania i zrobić omlet . Bardzo szybki i przepyszny pomysł na przemycenie warzyw i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 183

Oczyma wyobraźni już je widzę: poletko pełne słodkich, opalających się w słońcu dyń za południowym płotem naszego warzywnika. Mam to już nawet rozrysowane. Póki co i

Karo in the Kitchen
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robię zdjęcia jedzenia? 116

ręki, dlatego niezbędny jest dla mnie statyw. Obecnie używam statywu  SLIK PRO 330DX z głowicą SH-705E . Zdjęcia obrabiam w programie Lightroom 4 . Kupiłam go bardzo tanio na Allegro, jako że nie jest to najaktualniejsza wersja programu (wtedy na rynku był już Lightroom 5). Choć posiadam profesjonalny zestaw blend 5 w 1 , do odbijania światła używam najczęściej kawałka(...)sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze wyglądać także dzień po ugotowaniu. Bardzo często potrawę gotuję dzień wcześniej, żeby mój Mąż mógł wziąć ją ze sobą do pracy. Robię zdjęcia (wreszcie

Chilli Czosnek i Oliwa