tanie ciasto - 2403 przepisów (strona:132/161)

Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 248

owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia(...)danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami.  Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf  Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości

Kulinarny karnet Christophera
Omlet ze szczypiorkiem, szynką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi 254

Śniadanie to najważniejszy posiłek w całym dniu. Warto poświęcić mu trochę czasu i zaangażowania i zrobić omlet . Bardzo szybki i przepyszny pomysł na przemycenie warzyw i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 168

Oczyma wyobraźni już je widzę: poletko pełne słodkich, opalających się w słońcu dyń za południowym płotem naszego warzywnika. Mam to już nawet rozrysowane. Póki co i

Karo in the Kitchen
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robię zdjęcia jedzenia? 107

ręki, dlatego niezbędny jest dla mnie statyw. Obecnie używam statywu  SLIK PRO 330DX z głowicą SH-705E . Zdjęcia obrabiam w programie Lightroom 4 . Kupiłam go bardzo tanio na Allegro, jako że nie jest to najaktualniejsza wersja programu (wtedy na rynku był już Lightroom 5). Choć posiadam profesjonalny zestaw blend 5 w 1 , do odbijania światła używam najczęściej kawałka(...)sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze wyglądać także dzień po ugotowaniu. Bardzo często potrawę gotuję dzień wcześniej, żeby mój Mąż mógł wziąć ją ze sobą do pracy. Robię zdjęcia (wreszcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tutti Colori – pizza prawdziwie włoska 138

Od jakiegoś czasu mieliśmy ochotę na pizzę, postanowiliśmy znaleźć zatem restaurację, w której będziemy mogli taką pizzę zjeść i poczuć choć trochę klimat słonecznych Włoch i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Test blendera Happycall Axlerim 101

przygotować w blenderze wysokoobrotowym? mleka roślinne kruszony lód hummusy i pasty kanapkowe koktajle zupy kremy masła orzechowe mąki z ziaren i płatków lody i sorbety musy owocowe mielona kawa ciasto na naleśniki PARAMETRY TECHNICZNE Zanim przejdziemy do testów, parę słów na temat specyfikacji urządzenia. Pamiętajcie, że zwykły blender za kilkadziesiąt zł i blender wysokoobrotowy to nie to samo. Między nimi(...)być pewni, że skoro ten blender tak dobrze poradził sobie z ciecierzycą, to poradzi sobie ze wszystkim. Zachęcam Was do przygotowywania różnego rodzaju mąk w domu – wychodzi znacznie taniej niż zakup gotowego produktu. W większości przypadków wystarczy wrzucić surowe (ewentualnie prażone na suchej patelni) ziarenka czy płatki do blendera. W ten sposób możecie zrobić mąkę z soczewicy, płatków owsianych

Powiedz dietom nie
Kluski śląskie idealne 152

Ziemniaki. Ziemniaczane. O ziemniakach. Z ziemniakami. Pyra, grula, psianka, kartofel. Nie jestem z Poznania, ale zdecydowanie mogę się podpisać pod hasłem „kocham pyry”. W każdej możliwej

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 163

sosu, dzielimy na porcje, mrozimy i wyciągamy wtedy gdy jest taka potrzeba. Według nas sos domowy jest o wiele smaczniejszy sosy ze sklepu, przeładowane chemią, a przy tym jest tani jak barszcz i zrobić może go każdy ( jak policzyliśmy litr sosu domowego jest o ponad 2 zł tańszy od popularnego sosu ze sztucznymi składnikami(...)Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany Z warzywno-ziołowej masy powstają

Niedzielny kucharz