Propozycja na śniadanie lub kolację. Jajka można podać z ulubionymi dodatkami. U mnie oprócz klasycznej szynki parmeńskiej pojawiła się feta, zielona cebulka i ogórek konserwowy lub też kiszony. Jajka zapiekane w kokilkach z szynką parmeńską (porcja): jajko 2 plastry szynki parmeńskiej odrobina masła pieprz zioła prowansalskie Nastawić piekarnik (góra dół) na 180 stopni. Kokilkę natłuścić i obłożyć po bokach plastrami(...)szynki. Wbić jajko tak, aby żółtko się nie rozlało. Doprawić niewielką ilością pieprzu i ziół. Sól jest zbędna ze względu na szynkę, która odda jej smak. Zapiekać przez 15 minut
Karola gotujeSałatka z tortellini Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z makaronem tortellini, szynką, warzywami i pysznym sosem. Polecam! Składniki: 1 opakowanie kolorowego tortellini z szynką lub z serem 15 dkg szynki 1 czerwona papryka pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku 1 ogórek zielony 1 szklanka kukurydzy konserwowej sól i pieprz Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki miodu(...)łyżeczki musztardy 1 przeciśnięty ząbek czosnku *** Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą i studzimy *** *** Szynkę, paprykę, ogórka i rzodkiewki kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** W osobnej miseczce mieszamy ze sobą składniki sosu: jogurt, majonez, musztardę, miód i przeciśnięty czosnek *** *** W dużej misce umieszczamy tortellini, szynkę i warzywa. Całość zalewamy sosem
Blog z ApetytemCześć! Dziś chciałabym się podzielić z Wami fajną inspiracją na śniadanie wielkanocne. Co powiecie na pyszne muffinki jajeczne z szynka szwarcwaldzką, papryką i kremowym serkiem śmietankowym Hochland ? Zaskoczcie rodzinę i przygotujcie je w zbliżające się święta! Wiecie co? Uwielbiam kremowe serki! Można wykorzystać je na wiele sposobów. Zwykle kojarzone są z kromką chleba a można z nimi naprawdę wiele zdziałać(...)pokażę! Za co tak uwielbiam serki Hochland ? Za to, że są pyszne, kremowe i zrobione z naturalnych składników. Składniki (2 porcje): kremowy serek śmietankowy Hochland 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 4 jajka kawałek czerwonej papryki kiełki rzodkiewki Wykonanie: Przygotuj blachę do muffinek: 4 zagłębienia posmaruj oliwą z oliwek. Plasterki szynki przekrój na pół i wyłóż nimi zagłębienia w blaszce. Powstanie papilotka
Moja pasja smakuZimna, kolorowa przystawka z galaretki w kształcie świątecznej babki z szynką, jajkiem i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: 3 jajka 300g szynki konserwowej 150g zielonego groszku (może być mrożony) 140g ugotowanej marchewki 150g kukurydzy konserwowej 8 łyżeczek żelatyny 1200ml bulionu drobiowego 3 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: 1. Koperkowa(...)dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Następnie wystudzić, dodać koper, doprawić solą i pieprzem. 2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, marchew i szynkę pokroić w małą kostkę. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i pokroić w plastry. 3. Formę babki o pojemności 1,5l kolejno napełnić warstwami: 1/2 marchewki
Szalona Kuchnia Ewelinyporcji ) 2 łyżki majonezu łyżeczka tartego chrzanu 1/4 czerwonej papryki 4 rzodkiewki 2 jajka na twardo 6 plastrów szynki pół ogórka rzeżucha szczypiorek WYKONANIE: 1. Majonez wymieszać z tartym chrzanem. 2. Czerwoną paprykę i rzodkiewki pokroić w słupki. 3. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. 4. Ogórek obrać(...)pokroić w słupki długości szynki. 5. Każdy plaster szynki posmarować sosem chrzanowym i ułożyć dwa kawałki papryki, trzy kawałki ogórka, kilka rzodkiewek, ćwiartkę jajka i rzeżuchę. 6. Szynkę zwinąć i związać szczypiorkiem. ZAPRASZAM NA FILM - Roladki z szynki ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Atlas Smakówzawsze kanapka musi być jedynym rozwiązaniem na pyszne śniadanie. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu tosty z szynką i mozzarellą. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a jeśli się sprężycie to przygotujecie je szybciej niż kanapki :) Jak dodatek do tostów posłużyły nam pomidory i szczypiorek. Składniki (na 2 porcje) 4 kromki pieczywa tostowego odrobina masła(...)plastry szynki 50 g tartej mozzarelli 2 pomidory szczypiorek sól pieprz Tosty z szynką i mozzarellą – przepis Kromki pieczywa tostowego bardzo cienko smarujemy masłem. Następnie układamy wędlinę, posypujemy tartą mozzarellą i przykrywamy drugą kromką pieczywa. Wkładamy do opiekacza i pieczemy do momentu aż będą rumiane i chrupiące. Pomidory kroimy w plasterki, oprószamy solą, pieprzem i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe nadziane plastrami szynki, zaplecione w gniazdka, idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, jak również jako świetna przekąska poza domem, zarówno w pracy jak i wycieczce, czy pikniku. Smakują wyśmienicie, bardzo polecam! Składniki na bułeczki z szynką: na około 16 sztuk 25 g świeżych drożdży 220 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 470 g mąki tortowej(...)wyrabiamy gładkie ciasto (około 8-10 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. DODATKI: plastry szynki (u mnie biała, niewędzona) żółtko sezam Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką
Rozpustne gotowanieWpis pochodzi z mgotuje.pl Soczysta i krucha rolada z indyka faszerowana brokułem i fetą, przykryta pod warstwą szynki parmeńskiej to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Wygląda i smakuje rewelacyjnie! Rolada z indyka z brokułem i fetą Drukuj przepis Ilość porcji: 4-6 Składniki -1 pierś z indyka (800 g) -sól, pieprz(...)słodka i ostra papryka, tymianek -1 brokuł -ser feta (130 g) -2-3 ząbki czosnku -opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej -2 łyżki oleju Przygotowanie --> Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Robimy nacięcie (nie do końca) i delikatnie rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folią spożywczą, aby nie podziurawić mięsa). Mięso posypujemy przyprawami. Odkładamy. --> Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy we wrzątku
Marta Gotujepomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – szynka parmeńska – świeży szpinak Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże(...)Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos beż miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pizzę smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Dekorujemy świeżym szpinakiem i kilkoma plasterkami
I LOVE LIFESzynkę przygotowałam według przepisu z Wielkiej Ilustrowanej Książki Kucharskiej , Heleny Mołochowiec, w tłumaczeniu Wandy Kalinowskiej z 1929 roku. Książka zawiera przepisy trzech kuchni polskiej, litewskiej i rosyjskiej, dzięki czemu różnią się one od przepisów w popularnych książkach z tego okresu Monatowej, Disslowej, Kiewnarskiej, Gniewkowskiej... Do przygotowania szynki użyto piwo owsiane, które wówczas było dość popularne, ze względu na powszechną(...)tanią uprawę owsa. Z owsa produkowano piwo jasne. Obecnie najczęściej są to piwa ciemne, ale jasne też można znaleźć. Szynka przed duszeniem gotowana jest w sianie, podejrzewam że kiedyś było to dość istotne. Nie były to zwierzęta z tuczu przemysłowego, lecz hodowane w małych gospodarstwach. Świnie te żyły dużo dłużej i mogły czasem mieć "zapaszek", wynikający również ze sposobu przechowywania
królestwo garówRydz jest niezwykle aromatycznym grzybem, pięknie wygląda i usmażony zawsze smakuje al dente, bo ma w sobie tę chrupkość jakiej brakuje większości grzybów. Idealnie pasuje do niego dobrze podsmażona szynka parmeńska, a hitem jest tarty drobno oscypek. Ten przepis powstał zupełnie przez przypadek. Często jeździmy do naszego domku w górach. Kiedy pakujemy się ze wsi do Warszawy na wyjazdowy obiad(...)taka, że dostępność rydza na terenie kraju staje się coraz większa. Wczoraj idąc do pracy widzieliśmy na zieleniaku na warszawskim Gocławiu świeże, rude kapelusze! Składniki: Rydze – kilka kapeluszy Szynka wędzona lub prosciutto – 4-6 plasterków 3 łyżki masła 3 łyżki oleju Ząbek czosnku Szczypiorek, pietruszka, bazylia – co macie pod ręką. Pół pęczka wystarczy Parmezan lub oscypek Spaghetti
Niedzielny kucharzSKŁADNIKI -szynka (waga według wielkości praski lub szynkowaru) ja kupiłem dwie płaskie po około 700 g -peklosól 17-22 g/kg -żelatyna opcjonalnie jeśli chcemy uzyskać galaretkę w wyrobie lub jak robimy wyrób z kawałków możemy posypać w środku. Ilość żelatyny regulujemy według uznania. WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą dopasowujemy mniej więcej do praski. Jeśli robimy to z kawałków(...)wewnętrzną stronę szynek traktujemy tłuczkiem ale nie za mocno robimy to tak długo aż na powierzchni mięsa pojawi się masa wiążąca. Nacieramy peklosolą. Składamy szynki masą wiążącą do siebie, można dodatkowo posypać żelatyną. Wkładamy w jakiś pojemnik. Teraz nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków dość gęsto.Tą czynność robimy dwa razy w ciągu dwóch dni. Przechowujemy w lodówce. Po dwóch dniach pakujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Szynka w galarecie, to idealna przekąska na nadchodzące Święta i Sylwestra. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a zarazem smaczna i estetycznie się się prezentuje na stole. Ja swoją miałam okazje zrobić z Białą szynką Hańderek , którą gorąco polecam do tego typu dań. Składniki(...)białej szynki Hańderek 100 g mrożonego groszku 100 g mrożonej marchewki 3 jajka Składniki na wywar: 0,5 kg kurzych łapek 2 marchewki / 1 pietruszka 1 łyżka żelatyny 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku
Gosia gotujeKlasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej(...)gazowanej lub nie wody sól, pieprz, chili, bazylia, czosnek – wedle uznania masło klarowane do smażenia lub olej Wykonanie: W misce wymieszaj mięso, jajko, drobno skrojony ser, pomidor i szynkę, przypraw, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego Podawaj z puree ziemniaczanym
Zasmakuj Kuchnicodzienną monotonię, a że jest bardzo pożywne da nam uczucie sytości i energię na dalszą część dnia. Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami – składniki 4 jajka 150 g szynki 4 łyżki mleka garść rukoli 6-7 pomidorków koktalowych 1 kulka mozzarelli sól pieprz łyżka masła przyprawa – suszone pomidory Omlet z rukolą, mozzarellą i pomidorkami – przepis Wędlinę kroimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!