taki diabeł straszny jak go malują. Tak wyglądała moja pierwsza szynka z szynkowara, która powstała już jakiś czas temu. A po niej kilka kolejnych, bo bardzo nam zasmakowało. To świetna alternatywa dla kupnych wędlin pełnych chemii. Takiego smaku nie kupimy w sklepie, dodatkowo wiemy co jemy. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można(...)kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . około 1kg szynki wieprzowej 125ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki soli peklującej 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 1. Mięso kroimy na kawałki około 5 cm, przy okazji wycinając z niego żyłki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier puder i sól peklującą. Roztworem
Szefowa kuchniDzisiaj przepyszna propozycja na aromatycznego kurczaka z porem, szynką i kurczakiem zapiekanego w cieście francuskim. Mimo, że potrawa wymaga poświęcenia nieco czasu na jej przygotowanie to jest absolutnie przepyszna. Wsiąkłam w nią już po pierwszym gryzie i nie mogłam się oderwać póki nie zostały same okruszki. Zdecydowanie polecam! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godz. Potrawa wolna od glutenu(...)Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka 250g pieczarek Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (rewelacyjną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 200ml śmietany 30% 125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3 szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić
Kolizje Smakówchyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której " sklepowe " wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest świetna :) Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowar sprawuje się bardzo dobrze i jest(...)jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów domowych :) Składniki Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 12 dni Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 12 dni 1 kg szynki z tłuszczykiem 0.65 kg szynki z tłuszczykiem 400 ml wody 300 ml wody 32 gramy peklosoli 21 gramów peklosoli Do obliczania ilości soli peklowej korzystam z zamieszczonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzynka parmeńska, parmezan i rukola to nieodłączne trio kuchni włoskiej. To kompozycja składników i smaków, które z Włoszech obiegły cały świat. Po prostu klasyk! Dzisiaj te trzy składniki połączyliśmy z jajkiem - powstało pyszne, iście królewskie śniadanie, którym chcielibyśmy ugościć również Was :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 jajka (rozmiar L) odrobina masła (do posmarowania foremki) 1 ząbek czosnku 4 plasterki szynki(...)startego parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kokilki smarujemy masłem. Na dno kładziemy odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę oraz po dwa plastry szynki parmeńskiej. 2. Na szynkę sypiemy odrobinę startego parmezanu i kładziemy dwa pomidorki koktajlowe przecięte na pół. 3. Do kokilek wybijamy po jednym jajku, posypujemy odrobiną startego parmezanu, doprawiamy do smaku
W kuchni KatieSałatka z szynką i ananasem to bardzo ciekawe połączenie smaków, które początkowo może odrobinę zaskakiwać. Jednak na pozór słodki ananas idealnie komponuję się z wytrawną szynką, a w połączeniu z resztą popularnych, sałatkowych warzyw tworzy niezwykle smaczną sałatkę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Sałatka z Szynką i Ananasem - Składniki: 300 g szynki lub polędwicy puszka(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Kukurydze, seler, oraz ananasy odsączamy z zalew. Ananasa kroimy w kostkę. Szynkę (lub polędwicę) również kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki
Słodka Stronawiększego garnka z wodą i gotujemy. Po niecałej godzinie mamy pyszną domową wędlinę, którą możemy zjeść na ciepło do obiadu wraz z sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu balsamicznego garść świerzych liści(...)szpinaku 2 łyżki tymianku 2 łyżki bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru . Pierś z indyka umyć, osuszyć i rozłożyć na desce. Na wewnętrzną stronę rozłożonej piersi wetrzeć drobniutko posiekaną całą papryczkę chipotle (razem z pestkami + można troszeczkę podlać sosikiem z papryczek), posypać parmezanem oraz liśćmi szpinaku. Bezpośrednio do woreczka, nadającego się do gotowania
Moja DelicjaRolada serowa z szynką i kukurydzą... Elegancka rolada na bazie sera gouda. Z kremowym, ziołowym farszem. Plastrami szynki i ziarnami kukurydzy. Oprószona natką pietruszki. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam! Składniki: 300 g sera żółtego w kawałku w opakowaniu foliowym (u mnie gouda); 100 g szynki w dużych plastrach; 150 g serka kanapkowego z ziołami (u mnie Almette(...)być miękki, ale nie płynny. Ser wyjąć z wody. Lekko ostudzić. Wyjąć z opakowania i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Na serze poukładać plastry szynki i rozsmarować farsz. Ser zwinąć ciasno w roladę. Roladę obtoczyć z każdej strony posiekaną natką pietruszki i delikatnie docisnąć, aby natka przykleiła się do sera. Tak przygotowaną roladę zawinąć szczelnie
Gospodyni Miejskazakłada, iż oprócz dobrego pomysłu, mamy też wszystkie potrzebne składniki. Ja miałam wszystkie, czyli aż .... cztery. Ale tylko tyle trzeba, żeby w 5 minut przygotować pyszne tagliatelle z szynką i brokułami. Na 15 minut przed porą obiadową otwierając lodówkę wyłapałam "zerkającą" na mnie szynkę. Reszta dołączyła się już całkiem naturalnie i tak powstał naprawdę smaczny obiad. Polecam! SKŁADNIKI(...)DUUŻE PORCJE 8 gniazd tagliatelle 5-6 plastrów szynki (ja użyłam konserwowej) kilka różyczek brokułów (można użyć mrożonych) małe opakowanie śmietanki 30% ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy opcjonalnie trójkącik serka topionego Zagotować wodę na makaron. Szynkę pokroić w paseczki. Brokuły ugotować na pół-twardo - nie za długo, aby nie straciły koloru. W czasie gdy makaron się
KUCHARNIAPyszne, bardzo łatwe koreczki z szynką i czosnkowym serkiem z bazylią. Zrobi każdy - smakować będą wszystkim :) SKŁADNIKI (na 28 koreczków) 200g szynki konserwowej - 14 plasterków 150g serka czosnkowego - u mnie Almette z czosnkiem niedźwiedzim 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 250g pomidorków koktajlowych słoiczek zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową pęczek bazylii PRZYGOTOWANIE Serek mieszamy z jogurtem. Dodajemy 2 łyżki posiekanej bazylii(...)Pomidorki przekrawamy na połówki. Plasterki szynki kroimy wzdłuż na pół. Na każdym kładziemy ok. pół łyżeczki serka i zawijamy. Na wykałaczkę nabijamy połówki pomidorków (okrągłą częścią do góry ;)), następnie rulonik szynki z serkiem, listek bazylii i oliwkę. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Świetne koreczki na imprezę
Moje Kuchenne Rewelacjepizzą ma jeden wspólny mianownik - można je przyrządzić na wiele sposobów. Znakomicie smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, szybką, warzywami czy grzybami. Pomysł na risotto z grzybami i szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie. Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka szwardzwaldzka doskonale komponowała się z grzybami. Danie nie należy do najłatwiejszych. Przygotowanie ryżu jest czasochłonne(...)musimy poświęcić mu sporo uwagi ale dla takiego efektu naprawdę warto J Polecam!! Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką Składniki dla 2 osób : · l szklanka ryżu do risotto (używam arborio) · 2 łyżki masła · 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki
Mania Gotowaniaokazało się, że ten majonez ma delikatniejszy smak i lżejszą konsystencję niż majonez dekoracyjny Winiary. W lodówce były zielone szparagi, obowiązkowe w moim wielkopolskim domu o tej porze roku, szynkę mam zawsze w lodówce tak samo jak pomidory koktajlowe. Postanowiłam więc przygotować wytrawne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką na majonezie. Ten majonez doskonale w babeczkach/ muffinach zastępuje olej. Muffiny(...)wyszły rewelacyjne, lekkie, puszyste, wilgotne, a przede wszystkim smaczne. Te jaglane muffiny ze szparagami i szynką można zapakować i wziąć na majowy piknik! Przepisy na słodkie muffiny można znaleźć tutaj. Można powiedzieć, że te muffiny zrobi każdy: ten co ma lewe ręce w kuchni, kuchenne leniwce, niecierpliwi, którzy lubią gotować smacznie, ale szybko i wygodnicki za których wszystko zrobi robot
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich chrupiące ciepłe grzanki z bagietki :) Składniki (3 porcje): 200 g salad cheese od Grikios 3 duże łyżki skyru naturalnego świeżo mielony pieprz 9-12 zielonych szparagów 9 plasterków szynki dojrzewającej 30 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 6 liści sałaty rzymskiej mini listki bazylii do ozdoby Ze szparagów odłamujemy końcówki, a następnie dolne(...)części łodyg obieramy ze skórki obieraczką. Masło rozpuszczamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i listkami tymianku. Trzy plastry szynki układamy tak aby zachodziły na siebie. Kładziemy na szynkę 3-4 szparagi, które smarujemy za pomocą pędzla tymiankowym masłem. Szparagi zawijamy ciasno w szynce i układamy na papierze do pieczenia. Tak samo postepujemy z pozostałymi szparagami. Przed pieczeniem szynkę i szparagai smarujemy
Delicious PlaceSzukacie ciekawej sałatki na święta, spotkanie z przyjaciółmi czy imprezę? Ta warstwowa z jajkami i szynką na pewno wszystkich zachwyci smakiem i zniknie błyskawicznie. Ten przepis przypomniałam sobie ostatnio przeglądając stary segregator z przepisami i postanowiłam do niego wrócić, bo kiedyś często ta sałatka gościła na naszym stole Wygląda dość niepozornie, ale smakuje wybornie, trzeba ją tylko przygotować dzień(...)wszystkie smaki się ładnie przegryzły. Składniki: 2 szklanki ugotowanego ryżu 5 jaj ugotowanych na twardo 1 1/2 szklanki selera startego na tarce (surowego) 5 ogórków konserwowych 5 plastrów szynki 1 średnia cebula pęczek rzodkiewek majonez, ketchup, sól Rzodkiewkę kroimy w drobne słupki, jajka, ogórki, szynkę i cebulę w kostkę. Kolejność układania warstw: 1/2 jajek 1/3 ryżu
Cynamonowe szczęściekiełbasę krakowską oraz gotowany boczek. Dodatkowo wysmażyłam na chrupko cienkie plastry surowego boczku i tak przygotowanym bekonem posypałam wierzch sałatki. Stanowił on super chrupiący dodatek. 6 jajek 200 g szynki (u mnie pieczony schab) kawałek boczku (u mnie surowy, wysmażony na chrupko i pokruszony do dekoracji + około 50 g boczku gotowanego na ciepło – zamiast boczku możesz wykorzystać więcej szynki(...)konserwowego 2 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki musztardy 3-4 łyżeczki chrzanu (u mnie ze słoiczka, 72%) sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu kroimy w grubą kostkę. Szynkę, kiełbasę krakowską oraz gotowany boczek kroimy w kostkę. Surowy boczek rumienimy na rozgrzanej patelni na chrupko, odkładamy do dekoracji. Ogórki kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Majonez łączymy
Smaki Na Talerzukalorii zazwyczaj obejmuje pięć posiłków dziennie. Każdy z nich został starannie dobrany, by dostarczać niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu kaloryczności. Oto przykłady posiłków: na śniadanie kanapki z szynką drobiową, na drugie śniadanie jogurt naturalny z owocami o niskim indeksie glikemicznym, takimi jak truskawki, na obiad duszona bitka z indyka podana z jarzynami, na podwieczorek kanapka ze szynką lub serem(...)odpowiednim zbilansowaniem. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Oto dwie propozycje: Jadłospis 1 (1231 kcal, 15 wymienników węglowodanowych): Śniadanie: Dwie kromki razowego chleba z margaryną i szynką, do tego herbata bez cukru. Drugie śniadanie: Marchewka podana ze startym jabłkiem. Obiad: Barszcz czysty z dodatkiem fasoli oraz naleśniki przygotowane z mąki pełnoziarnistej. Podwieczorek: Kefir wzbogacony jagodami. Kolacja: Razowe
Marcepanowa kuchnia