Rukola z melonem i chrupiącą szynką Jamon Prosta i szybka sałatka jest zdrowym, chrupiącym dodatkiem o wszechstronnych zastosowaniach. Najbliżej jej do kuchni śródziemnomorskiej, choć skomponuje się zarówno z czerwonym mięsem, jak i z delikatnym kurczakiem czy indykiem. Na zieleninę składa się jedynie rukola, której charakterystyczna gorycz złagodzona jest nieco jedwabistą konsystencją dojrzałego melona. A do tego chrupiąca szynka długodojrzewająca uprażona(...)przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 4 Wartość kaloryczna: 100 kcal Składniki: ¼ cukinii (12-15 pasków) 4 plastry szynki Jamon (lub innej długodojrzewającej) 200 gramów rukoli ¼ melona Dressing: 1 ząbek czosnku sok z plastra cytryny (o grubości 1cm) łyżka octu jabłkowego łyżka oliwy sól i pieprz Przygotuj: patelnię
Bazując na smakubraku czasu niestety nie byłam w stanie zamieszczać nic na blogu w jej zastępstwie. Domowa wędliny to coś wspaniałego. Lepszej od tej którą zrobimy sami na pewno nie kupimy. szynka w soku pomarańczowym to mój eksperyment. który okazał się super przepisem. Dzięki temu szynka jest przepysznie wilgotna i bardzo delikatna, przy czym wcale nie jest słodka. Składniki(...)szynki sok z 1 pomarańczy (na koniec do polania szynki przed pieczeniem) gałązka rozmarynu ziele angielskie lubczyk majeranek bazylia jałowiec słodka papryka zioła prowensalskie wyciśnięte 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek oliwa z oliwek z pomarańczami Lidl - Tydzień Grecki Przygotowanie: Z oliwy i przypraw przygotować marynatę. Wszystkie przyprawy po większej szczypcie wymieszać z oliwą z oliwek. Szynkę natrzeć
Lili w kuchnimożna ją zjeść o każdej innej porze dnia. Nie mniej jednak jest na tyle prosta i mało czasochłonna w przygotowaniu, że naprawdę stanowi realną opcję na śniadanie. Tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami 2015-06-20 18:41:31 Proste w przygotowaniu tosty z szynką, salami, serem, pomidorem i oliwkami – idealna przekąska na szybkie śniadanie w klimacie kuchni(...)włoskiej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) wędliny wieprzowej – niekoniecznie szynki kilka(naście) cienkich plasterków ulubionego salami (zależnie od ich rozmiaru) 2 lub 4 plasterki łagodnego sera topionego 1 średni pomidor kilkanaście zielonych oliwek Instrukcje Opiekamy tosty i dajemy im chwilę na częściowe przestygnięcie. Na toście układamy szynkę
Kulinarna PokusaZielone szparagi bardzo dobrze komponują się zarówno z szynką długo dojrzewającą, jak i z jajkami. Połączenie idealne to omlet ze szparagami zawiniętymi w szynkę szwarcwaldzką. Pieczony jest gwarancją, że będzie odpowiednio i równo ścięty. SKŁADNIKI (na dwie osoby) pęczek zielonych szparagów kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej) 5 jajek 5 łyżek posiekanego szczypiorku 2 łyżki tartego twardego(...)sera świeżo mielony pieprz sól morska łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości (od dołu). Plastry szynki kroimy wzdłuż na połowę i owijamy nimi szparagi. Formę do pieczenia (u mnie foremka na tartę o średnicy 26 cm) smarujemy oliwą. Układamy szparagi. Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj mam do zaproponowania duszoną szynkę. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Wspaniale smakuje podana z puree ziemniaczanym i gotowanymi buraczkami. Składniki: 1 kg szynki, sól, pieprz, papryka, tymianek, kmin rzymski, olej bulion warzywny 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 350 g pieczarek Wieczorem na dzień przed gotowaniem szynkę marynujemy - mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy mięso - wkładamy(...)miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Następnego dnia szynkę obsmażamy w garnku na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zrumienienia. Mięso wyjmujemy z garnka i na pozostałym tłuszczu przesmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy dalej do ich zrumienienia. Następnie szynkę wkładamy z powrotem do garnka i dolewamy bulion
Plate of Joyteż idealna przekąska, która możemy zaserwować podczas domowego maratonu filmowego, czy podczas wizyty gości. W naszym domu dość często zajadamy się takimi pasztecikami, zmieniają się tylko nadzienia. Z szynką i serem to najprostszy i najszybszy wariant. Chcecie spróbować? Składniki na około 20 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej , 120 g masła , 1 jajko , grubo mielony pieprz , duża szczypta soli , 1 łyżeczka(...)cukru , 20 g świeżych drożdży , 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany , ulubiona szynka - użyłam szynki parzonej Premium ZM Nove , twardy żółty ser - musi być prawdziwy ser, a nie "coś" seropodobne. Dodatkowo: jajko do posmarowania przed pieczeniem, ziarna do obsypania. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, pieprz i masło. Wszystko razem posiekać dokładnie nożem lub zmiksować
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne połączenie cukinii, szynki szwarcwaldzkiej i sera feta z pełnoziarnistym makaronem. Do tego czarne oliwki, aromatyczne pomidorki koktajlowe i niezastąpiony czosnek. Powiem szczerze, że nigdy nie byłam przekonana do żadnych wędlin, no, może poza szynką z kurczaka... A to był błąd!, identycznie zresztą jak z oliwkami (za tymi też nie przepadałam) Rozczarowałam się... bardzo pozytywnie! I doszłam(...)tylko na szybki obiad, ale i wykwintną kolację. ;) Gwarantuję, że zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie! Składniki (na 2 porcje) : - ulubiony makaron (u mnie graham, ok. 100 g) - 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej - ok. 50 g sera feta - kilka pomidorków koktajlowych - kilka czarnych oliwek - 1/2 cukinii - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy - łyżka serka kremowego/śmietany - odrobina mleka do podlania - sól (opcjonalnie
Kuchnia Ellietaki diabeł straszny jak go malują. Tak wyglądała moja pierwsza szynka z szynkowara, która powstała już jakiś czas temu. A po niej kilka kolejnych, bo bardzo nam zasmakowało. To świetna alternatywa dla kupnych wędlin pełnych chemii. Takiego smaku nie kupimy w sklepie, dodatkowo wiemy co jemy. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można(...)kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . około 1kg szynki wieprzowej 125ml wody 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku 2 łyżeczki soli peklującej 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 1. Mięso kroimy na kawałki około 5 cm, przy okazji wycinając z niego żyłki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier puder i sól peklującą. Roztworem
Szefowa kuchniDzisiaj przepyszna propozycja na aromatycznego kurczaka z porem, szynką i kurczakiem zapiekanego w cieście francuskim. Mimo, że potrawa wymaga poświęcenia nieco czasu na jej przygotowanie to jest absolutnie przepyszna. Wsiąkłam w nią już po pierwszym gryzie i nie mogłam się oderwać póki nie zostały same okruszki. Zdecydowanie polecam! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godz. Potrawa wolna od glutenu(...)Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka 250g pieczarek Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (rewelacyjną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 200ml śmietany 30% 125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3 szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić
Kolizje Smakówchyba najprostszy sposób na przygotowanie domowym sposobem soczystej szynki, przy której " sklepowe " wędliny mogą się schować. Do tej szynki oprócz peklosoli nie dodałem żadnych przypraw i..... jest świetna :) Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów podaję proporcje zarówno na 1 kilogram mięsa, jak i na 0.65 kilograma szynki. Mimo bardzo intensywnej eksploatacji nasz szynkowar sprawuje się bardzo dobrze i jest(...)jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów domowych :) Składniki Proporcje na 1 kilogram mięsa i czas peklowania 12 dni Proporcje na 0.65 kilograma mięsa i czas peklowania 12 dni 1 kg szynki z tłuszczykiem 0.65 kg szynki z tłuszczykiem 400 ml wody 300 ml wody 32 gramy peklosoli 21 gramów peklosoli Do obliczania ilości soli peklowej korzystam z zamieszczonej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzynka parmeńska, parmezan i rukola to nieodłączne trio kuchni włoskiej. To kompozycja składników i smaków, które z Włoszech obiegły cały świat. Po prostu klasyk! Dzisiaj te trzy składniki połączyliśmy z jajkiem - powstało pyszne, iście królewskie śniadanie, którym chcielibyśmy ugościć również Was :) SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 2 jajka (rozmiar L) odrobina masła (do posmarowania foremki) 1 ząbek czosnku 4 plasterki szynki(...)startego parmezanu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kokilki smarujemy masłem. Na dno kładziemy odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę oraz po dwa plastry szynki parmeńskiej. 2. Na szynkę sypiemy odrobinę startego parmezanu i kładziemy dwa pomidorki koktajlowe przecięte na pół. 3. Do kokilek wybijamy po jednym jajku, posypujemy odrobiną startego parmezanu, doprawiamy do smaku
W kuchni KatieSałatka z szynką i ananasem to bardzo ciekawe połączenie smaków, które początkowo może odrobinę zaskakiwać. Jednak na pozór słodki ananas idealnie komponuję się z wytrawną szynką, a w połączeniu z resztą popularnych, sałatkowych warzyw tworzy niezwykle smaczną sałatkę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Sałatka z Szynką i Ananasem - Składniki: 300 g szynki lub polędwicy puszka(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Kukurydze, seler, oraz ananasy odsączamy z zalew. Ananasa kroimy w kostkę. Szynkę (lub polędwicę) również kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki
Słodka Stronawiększego garnka z wodą i gotujemy. Po niecałej godzinie mamy pyszną domową wędlinę, którą możemy zjeść na ciepło do obiadu wraz z sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu balsamicznego garść świerzych liści(...)szpinaku 2 łyżki tymianku 2 łyżki bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru . Pierś z indyka umyć, osuszyć i rozłożyć na desce. Na wewnętrzną stronę rozłożonej piersi wetrzeć drobniutko posiekaną całą papryczkę chipotle (razem z pestkami + można troszeczkę podlać sosikiem z papryczek), posypać parmezanem oraz liśćmi szpinaku. Bezpośrednio do woreczka, nadającego się do gotowania
Moja DelicjaRolada serowa z szynką i kukurydzą... Elegancka rolada na bazie sera gouda. Z kremowym, ziołowym farszem. Plastrami szynki i ziarnami kukurydzy. Oprószona natką pietruszki. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam! Składniki: 300 g sera żółtego w kawałku w opakowaniu foliowym (u mnie gouda); 100 g szynki w dużych plastrach; 150 g serka kanapkowego z ziołami (u mnie Almette(...)być miękki, ale nie płynny. Ser wyjąć z wody. Lekko ostudzić. Wyjąć z opakowania i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Na serze poukładać plastry szynki i rozsmarować farsz. Ser zwinąć ciasno w roladę. Roladę obtoczyć z każdej strony posiekaną natką pietruszki i delikatnie docisnąć, aby natka przykleiła się do sera. Tak przygotowaną roladę zawinąć szczelnie
Gospodyni Miejskazakłada, iż oprócz dobrego pomysłu, mamy też wszystkie potrzebne składniki. Ja miałam wszystkie, czyli aż .... cztery. Ale tylko tyle trzeba, żeby w 5 minut przygotować pyszne tagliatelle z szynką i brokułami. Na 15 minut przed porą obiadową otwierając lodówkę wyłapałam "zerkającą" na mnie szynkę. Reszta dołączyła się już całkiem naturalnie i tak powstał naprawdę smaczny obiad. Polecam! SKŁADNIKI(...)DUUŻE PORCJE 8 gniazd tagliatelle 5-6 plastrów szynki (ja użyłam konserwowej) kilka różyczek brokułów (można użyć mrożonych) małe opakowanie śmietanki 30% ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy opcjonalnie trójkącik serka topionego Zagotować wodę na makaron. Szynkę pokroić w paseczki. Brokuły ugotować na pół-twardo - nie za długo, aby nie straciły koloru. W czasie gdy makaron się
KUCHARNIA