szynka - 15543 przepisów (strona:91/1037)

Terrina z żurkiem i jajem 191

wszystkim radości, spokoju, smacznego jajka, bogatego zajączka i mokrego dyngusa. 1 opakowanie żurku zupa w proszku 500 ml wody zimnej 200 g śmietany ukwaszonej 18 % 3 jajka 8 plastrów szynki wiejskiej 5 dkg szynki w kawału wiejskiej 1 marchewka gotowana natka pietruszki 4 łyżeczki żelatyny kiełki rzodkiewki Jajka gotuję na twardo i obieram. Żurek rozrabiam w zimnej wodzie i wstawiam(...)mikrofalówce. Do żelatyny dodaję trochę zupy i  mieszam, następnie wlewam do reszty zupy. Foremkę aluminiową o wymiarach 8 x 21 cm wykładam folią spożywczą. Następnie układam plastry szynki tak żeby nachodziły na siebie. Wlewam 1/4 zupy, układam jajka i wstawiam na chwilę do lodówki na 10 minut. Potem dodaję pokrojona marchewkę i szynkę w kostkę, natkę pietruszki, i zalewam

wesoła kuchnia
Jajka faszerowane na kilka sposobów 118

właśnie wtedy. Te które najbardziej lubię to jajka faszerowane pieczarkami i jajka faszerowane awokado. Ale nie tylko. Przepadam także za jajkami faszerowanymi łososiem, kiełkami i beczułkami z jajek z szynki długo dojrzewającej. Różnorodność smaków jest ogromna – każdy znajdzie coś dla siebie. Jaka faszerowane rzodkiewkami i zielonym ogórkiem Jajka faszerowane rzodkiewkami to także ciekawy pomysł na wiosenne śniadanie(...)pół i tak jak poprzednio wyciągamy i rozdrabniamy żółtka. W międzyczasie szczypiorek drobno kroimy i mieszamy z resztą składników. Taką szczypiorkową pastą nadziewamy jajka. Beczułki z jajek z szynką parmeńską Uwielbiam je ale podobnie jak jajek nadziewanych łososiem, z uwagi na szynkę parmeńską, póki co unikam. Do zrobienia beczułek z jajek potrzebujemy: -6 jajek -łyżki majonezu -łyżki jogurtu naturalnego

Arbuziaki
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 161

ścięcia się białek.  Przekładamy na tosty posmarowane pastą z awokado. 3. FRITATTA Z WARZYWAMI I SEREM FETA Składniki: 4 jajka 1/4 papryki 1 garść szpinaku 5 plastrów szynki 1/4 kostki sera feta Sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce.  Paprykę, szpinak, ser feta i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do jajek(...)stopniach zależnie od wielkości awokado. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.  6. MUFFINY JAJECZNE Składniki: 4 jajka 1/4 papryki 4 łyżki groszku 5 plastrów szynki 50 g sera żółtego  Sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce.  Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy. Dodajemy szynkę, paprykę

Czarnawisienka
NAJPROSTSZY SPOSÓB NA DOMOWĄ SZYNKĘ 119

Sądząc po pysznych wyczynach Andrzeja i Marty ze schabem , może to być tylko kwestią czasu :) W wersji domowej, nawet wieprzowina mi smakuje. A Chłopaki szaleją za tą szynką. Dzisiaj zrobiłam   ją kolejny raz. I nie ma nic prostszego. Składniki: ładna szynka wieprzowa (u mnie bez tłuszczu) około 5 łyżek soli - zależy od garnka, woda musi być mocno posolona listek(...)laurowy ziele angielskie 3-4 ząbki czosnku Wasze ulubione przyprawy. U mnie majeranek, czybrica pikantna i cząber. Szynkę z przyprawami zalewamy wodą. Zagotowujemy. Zostawiamy - najlepiej na noc. Po 8-12 godzinach znowu zagotowujemy. Zostawiamy do ostygnięcia i szynka jest gotowa! Większy kawałek proponuję zagotować trzy razy. Można ją jeszcze wrzucić na 10 minut do piekarnika, żeby się ładnie zrumieniła

Cytryna&Co.
Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym 624

była jeszcze bardziej słodka, to możecie dać nieco więcej rodzynków niż tylko jedną garść. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielkanocna sałatka teściowej z selerem konserwowym – Składniki: ok. 100 g szynki konserwowej (ewentualnie innej ulubionej szynki) 1 średnie jajko (klasa M) 1 słoiczek selera konserwowego (ok. 160 g po odsączeniu) pół puszki ananasa w syropie (5 plasterków) – ok. 180 g pół(...)drobną kosteczkę. Seler konserwowy odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w małą kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Szynkę konserwową pokroić w małą kosteczkę (najlepiej o boku ok 3-4 mm). Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać 3 łyżki majonezu, doprawić do smaku solą i pieprzem

Kulinarne Przeboje
Burgery dla dzieci z parówkami, frytkami z batatów i ketchupem z mango! Pomysł na kinderbal. 104

smakować ale również ciekawie wyglądać, być atrakcją dla uczestników imprezy.  Przygotowałam burgery dla dzieci z chrupiącymi chipsami z buraka i cukinii, frytkami z batatów, ośmiorniczkami z parówek z szynki - Henryk Kania i ketchupem z mango.  Bułeczki zrobiłam samodzielnie, bo wiadomo, że własnie takie są najlepsze! Miałam dwóch recenzentów tego dania jedenastoletniego Tobiaszka i dziewięcioletnią Zuzankę. Chyba każde dziecko(...)uwielbia parówki i trudno się bez nich obyć, nacięte końcówki sprawiły, że przybrały one fajną i ciekawą formę, podczas smażenia. Parówki z szynki od Henryka Kani są przygotowywane w 93% z mięsa z szynki, charakteryzują się wysoką zawartością białka, są bez glutaminianu monosodowego i bez fosforanów. Byłam ciekawa, jak zareagują na chipsy z warzyw i najbardziej spodobało mi się pytanie

SMYKWKUCHNI
Krem z szynki 108

Delikatny krem z szynki z chrzanem. Dla podkręcenia smaku można dodać troszkę ostrej papryczki. 150 g szynki gotowanej, 50 g miękkiego masła, 1 – 2 łyżki chrzanu, 150 ml śmietany 30%, sól, Szynkę zemleć dwukrotnie. Masło utrzeć „na śmietanę”. Następnie dodać szynkę i dalej ucierać, dodając chrzan do smaku. Śmietanę ubić. Delikatnie wymieszać z masą z szynki. Doprawić do smaku solą

królestwo garów
Warzywa z szynką pod warstwą sera 139

Warzywa z szynką pod warstwą sera. Szybkie, proste danie, które przygotujecie dosłownie na jednej patelni. Mało po nim zmywania Po takie propozycje sięgam najczęściej, gdy mam ochotę na coś prostego i sycącego. Wystarczy, że będziecie mieli pod ręką ulubioną mieszankę warzyw na patelnię, dobrą szynkę, mozzarellę, śmietanę i ulubione zioła. Przygotowanie takich warzyw z szynką pod warstwą sera zajmie(...)prostocie tkwi siła. To taka moja wersja błyskawicznej a la zapiekanki. Składniki: 1 opakowanie warzyw na patelnię (dobrze, żeby to była wersja z plasterkami ziemniaków i grzybami) kawałek szynki z pieprzem Duda (ilość według gustu) 1 łyżka śmietany 12 % 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 ząbek czosnku sól ziołowa do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1-2 łyżki

Słodkie okruszki
Jajko zapiekane w chrupiącej bułce z szynką, serem i szczypiorkiem 67

Chrupiące bułki z dużą ilością zdrowych ziaren, zapiekane z jajkiem, szynką, aromatyczną cebulką i serem, posypane świeżym, pachnącym szczypiorkiem to fajny pomysł na urozmaicone śniadanie w zdrowym stylu, które pozytywnie zaskoczy Waszych domowników. Składniki: 4 bułki wieloziarniste 4 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 120g szynki wędzonej 150g mozzarelli 4 łyżki świeżego posiekanego szczypiorku 1 łyżka oleju pieprz sól Wykonanie(...)każdej bułki obciąć wierzch i wydłubać środek. 2. Mozzarellę zetrzeć na tarce, a szynkę pokroić w kostkę. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać zeszklić na oleju, dodać szynkę i chwilę jeszcze przesmażyć. 4. Do każdej bułki włożyć przesmażoną cebulę z czosnkiem i szynką, starty ser i wbić po 1 jajku. Całość oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron a’la parma 183

kolację. Do tego taki makaron doskonale się przechowuje, więc spokojnie możecie zabrać go jako posiłek do pracy. 200 g makaronu np. świderki 1 mała cukinia 5 plasterków szynki parmeńskiej 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie 0,5 łyżeczki tymianku Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Gdy będzie al dente odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Cukinię kroimy na cienkie paseczki(...)podsmażamy przez około 5 minut na suchej, rozgrzanej patelni. Gdy cukinia jest gotowa przekładamy ją na talerz. Szynkę parmeńską kroimy w kostkę, pomidory w paseczki. Na patelnię, na której smażyliśmy wcześniej cukinię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy szynkę. Po chwili dodajemy pomidory, a na następnie cukinię. Doprawiamy tymiankiem i smażymy chwilę razem. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy wszystkie składniki

Dieta bez mleka
Tarta serowa ze szpinakiem i szynką dojrzewającą 106

Ciasto francuskie, farsz szpinakowy z dodatkiem kanapkowego serka śmietankowego, w który wetknięte zostały owinięte szynką parmeńską kawałki sera feta, goudy oraz cheddara. Nie najgorsze danie, natomiast jeśli o mnie chodzi skosztowałam jedynie kawałeczek. Bardzo syte i momentami ta ilość serów potrafi być zbyt przytłaczająca – sama nie wierzę, że to piszę;) Nie wiem czy będą powtórki, bo mnie to danie(...)masła około 150 g sera feta około 150 g żółtego sera w kawałku (u mnie kawałek goudy i kawałek sera cheddar) 50 g tartego żółtego sera około 140 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej) 150 g serka śmietankowego, kanapkowego 3 jajka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz   Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy

Smaki Na Talerzu
Sałatka z selera konserwowego 111

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z selera konserwowego. 30 dkg szynki z kurczaka słoik selera konserwowego (17 dkg po odsączeniu 30 dkg przed) 4 jajka puszka kukurydzy (28 dkg) puszka ananasa (34 dkg po odsączeniu 56 dkg przed) 1 kwaskowe jabłko 3 łyżki(...)wystudzić, obrać i pokroić w małą kostkę. Jabłko obrać, pokroić w słupki. Pokrojone skropić sokiem z cytryny. Seler osączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać z zalewy. Szynkę pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulkę pokroić drobno. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać sól, pieprz do smaku, majonez i śmietanę. Wymieszać. Gotową sałatkę schłodzić w lodówce. Sałatka z selera

mecooks
Wtorek: Tarta z brokułami na ziemniaczanym spodzie 78

zewnątrz a w środku są kremowe i miękkie. Do tego nadzienie, które możecie komponować w dowolny sposób ze składników jakie macie w kuchni. Uważamy jednakże, iż wskazany jest dodatek szynki suszonej, której wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami. Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk(...)łyżeczki soli łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki oregano olej do nasmarowania naczynia do pieczenia Nadzienie Mała główka kalafiora Kilka plastrów suszonej szynki ½ szklanki tartego sera – może być parmezan, bursztyn, cheddar 2 jajka ½ szklanki śmietany 12 proc. 1/3 łyżeczki soli (jeśli szynka jest słona to wystarczy szczypta soli) Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni. Ziemniaki umyj, obierz

Niedzielny kucharz
Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą 90

Pizzerinki z szynka parmeńską i rukolą to mój sposób na rozpoczęcie sezonu zimowego. Nawet nie zauważyłam kiedy, a jesień zamieniła się w zimę. Nagle temperatura spadła i nawet pojawił się śnieg. To czas, na długie wieczory, nadrabianie zaległości serialowych i książkowych. Niestety to tylko wizja weekendów, bo w tygodniu czeka mnie dość dużo pracy. Przy tym wszystkim to także sezon(...)szukanie nowych pomysłów na przekąski. Dziś stawiamy na tradycyjną i niezastąpiona pizzę, jednak w wersji na raz. Goście byli zachwyceni, mam nadzieję, że Wam również posmakują Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą przepis dla 4 osób CIASTO 450 g mąki pszennej 125 ml ciepłej, przegotowanej wody łyżeczka soli szczypta cukru 50 g świeżych drożdży 30 g oregano 3 łyżki oliwy

365 dni dookoła kuchni
Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą 100

Pizzerinki z szynka parmeńską i rukolą to mój sposób na rozpoczęcie sezonu zimowego. Nawet nie zauważyłam kiedy, a jesień zamieniła się w zimę. Nagle temperatura spadła i nawet pojawił się śnieg. To czas, na długie wieczory, nadrabianie zaległości serialowych i książkowych. Niestety to tylko wizja weekendów, bo w tygodniu czeka mnie dość dużo pracy. Przy tym wszystkim to także sezon(...)szukanie nowych pomysłów na przekąski. Dziś stawiamy na tradycyjną i niezastąpiona pizzę, jednak w wersji na raz. Goście byli zachwyceni, mam nadzieję, że Wam również posmakują Pizzerinki z szynką parmeńską i rukolą przepis dla 4 osób CIASTO 450 g mąki pszennej 125 ml ciepłej, przegotowanej wody łyżeczka soli szczypta cukru 50 g świeżych drożdży 30 g oregano 3 łyżki oliwy

365 dni dookoła kuchni