łopatki wołowej a ja zadowoliłam się rolowanym bakłażanem, który pokażę w następnym poście. 3 plastry wołowej łopatki w formie plastra pieprz oliwa z oliwek 3 plastry szynki garść liści szczawiu estragon (świeży będzie najlepszy) pomidorki do dekoracji Plastry łopatki rozbij cieniutko, posyp estragonem i polej oliwą, rozsmaruj, posyp młotkowanym pieprzem. Na mięsie ułóż kilka liści szczawiu, połóż(...)wierzchu plaster szynki, ciasno zroluj. Ostrym nożem potnij na równe ok 1 cm krążki, połóż na płasko i drewnianym patyczkiem nabijaj na patyk. Wykonaj to z pozostałymi plastrami. Z pozostałych bocznych części roladki zrób pojedyncze "lizaki" i nadziej na wykałaczki. Wyjdzie ok 6 sztuk. Grilluj dość krótko. Po grillowaniu posyp delikatnie szczyptą soli. Moja rada: 1. uważaj
AZgotuj!się sprawdziła w przypadku niezapowiedzianej wizyty znajomych. Bardzo łatwo jest ją przyrządzić. Polecamy wszystkim. Składniki: - kilka pomidorów - ogórek - bazylia świeża - oregano - zioła prowansalskie - bazylia - ser żółty - szynka - pepperoni - oliwa - bagietka - czosnek Wykonanie: Ogórki i sparzone pomidory należy pokroić w bardzo drobną kosteczkę Zblendować świeżą bazylię, oliwę, suszone zioła, sól i czosnek(...)Powstałe pesto wymieszać z ogórkiem i pomidorami. Odstawić do lodówki Na pokrojona bagietkę nałożyć mieszankę pomidorowo – ogórkową, peperoni , szynkę i ser. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 st. przez około 10 minut
Pan i Pani Smith w kuchniwww.orzech.com.pl/ , zapraszam również do wypróbowania tych produktów bo są naprawdę godne polecenia . Składniki : 1 słoik Sosu pieczarkowego firmy Orzech 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duże jajko 1 cebula około 5 łyżek bułki tartej do mięsa 1/2 szklanka bułki tartej do obtoczenia kotlecików sól , pieprz do smaku 1 duży ząbek czosnku(...)łyżka ziół prowansalskich około 1/2 szklanki wody ( niepełnej ) 1/2 szklanki oliwy do smażenia Wykonanie : Mięso z szynki mielimy , dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy około 5 łyżek bułki tartej, jajko , wodą regulujemy gęstość mięsa Wszystkie składniki mieszamy , na końcu przyprawiamy do smaku , sola , pieprzem i ziołami . Dobrze wyrabiamy. Z mięsa formujemy malutkie kotleciki , obtaczamy
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki ugotowanego i obranego bobu 2 średnie ziemniaki 0,5 l wody 2 plasterki wędzonej szynki cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek sól i pieprz Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć nie rumieniąc. Zalać wodą i dodać ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać połowę bobu i zagotować. Zmiksować z szynką
Atlas SmakówLekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem. pół główki młodej kapusty 3 marchewki 4 młode ziemniaczki 10 dag wędzonej szynki 1,5 l wywaru warzywnego cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 ziela angielskie listek laurowy Kapustę obieramy z zewnetrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę
Atlas Smakówmąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 200 ml gorącej wody Nadzienie: 250 g serka Capreggio ( można użyć również serka śmietankowego lub ricotty ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej ( można użyć również parmeńskiej lub cienko pokrojonego boczku ) 150 g suszonych pomidorów garść świeżych listków bazylii garść startego twardego sera ( np. pecorino, parmezan ) 200 g pikantnej kiełbasy ( ja użyłam piwoszek(...)wodę, prawie gorącą ( ok 3/4 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Do serka dodać drobno posiekaną szynkę, drobno posiekane suszone pomidory, posiekane listki bazylii i ser. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki. Oliwę rozgrzać na średnim ogniu, wrzucić pokrojone w plasterki kiełbaski. Smażyć do zrumienienia. Odkroić
Atlas Smakówszklanka makaronu w kształcie ryżu Orzo puszka kukurydzy konserwowej świeży ogórek szklarniowy 200 g szynki wędzonej (w kawałku) 2 łyżki majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obrane ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do makaronu razem z odcedzoną kukurydzą i majonezem. Całość dokładnie mieszamy
Atlas SmakówJajka w kokilkach to nasza dzisiejsza kolacja. Na ciepło, szybka i pyszna. Składniki : 5 jajek 10 dkg szynki 10 dkg stratego sera (mamusia dała mi - Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej ) 3 łyżki ketchapu szczypta soli szczypiorek majonez opcjonalnie Przygotowanie: Kokilki (ja użyłam foremek do babeczek) smarujemy masłem i wbijamy jajko, staramy się to zrobić tak żeby(...)żółtko wpadło w środek i się nie rozpłyneło. Odrobinę solimy. Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej ścieramy na tarce na średniej grubości oczkach, szynkę drobno kroimy, mieszamy z serem i dodajemy ketchup. Tak przygotowaną masę układamy na jajkach. Kokilki wstawiłam do wcześniej przygotowanego przez mamę naczynia żaroodpornego z gorącą wodą, wody ma być tylko troszkę tak żeby
Lili w kuchniPyszne i zdrowe śniadanko ! :) Mniam :) Składniki: 6 świeżych jaj (porcja dla 2 osób) pół średniej cebuli 3 plasterki szynki sól pieprz natka pietruszki łyżeczka oleju Wykonanie: Cebulę i szynkę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Gdy się zarumienią dodać jajka, sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Smażymy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, do momentu, gdy konsystencja będzie
The Sweet Damselgoście, to jest to świetne danie do odgrzania. Dzisiejsze gołąbki zrobione są z młodej kapusty, więc czas ich duszenia był dużo krótszy, oraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość
na moim stole...pyszne rolady o pysznym aromacie leśnych grzybów i boczku Składniki - 1,2 kg szynki wieprzowej - 1 cebula - 30 dkg wędzonego boczku surowego - 2 duże ząbki czosnku - 3 łyżki czubate mielonych grzybów suszonych - sól - pieprz - 4 kulki ziele angielskie - 2 liść laurowy - kilka kulek kolendry - tymianek szczypta - musztarda - mąka - olej - maggi Sposób przygotowania 1. - Z szynki odkroić 6 plastrów mięsa roztłuc
W królestwie smaków BeatyBardzo szybka kolacja Składniki - 1 szklanka mąki - 100 ml mleka - 100 ml śmietany 30 % - 2 jajka - 250 g szynki - 2 -3 pieczarki - 1 łyżka szczypiorku - 100 g sera żółtego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - sól - pieprz - majeranek - tymianek Sposób przygotowania 1. - Do miski dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodać szynkę pieczarki i ser pokrojone w kostkę
W królestwie smaków Beatykolacja lub obiad Składniki Naleśniki - 300 ml mleka - 4 jajka - 200 g mąki - 3 łyżki oleju Pasta - 3 garście liści jarmużu - 3 jajka - 150 g sera żółtego - 150 g szynki - 2 łyżki śmietany - 2 łyżki majonezu - pęczek szczypiorku - kilka liści z czosnku niedźwiedziego - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. Z mleka jajek i mąki ubić ciasto naleśnikowe dodać olej zostawić(...)zagotowania 3. Jarmuż odcedzić na sicie zostawić aby ostygł dobrze odcisnąć z wody Przełożyć do miski dodać śmietanę majonez wszystko zmiksować blenderem dodać starte jajka ser i szynkę na dużej tarce Dodać posiekany szczypiorek i liście czosnku wszystko wymieszać doprawić solą i pieprzem 4. Smażyć naleśniki posmarować pastą z jarmużu zwinąć rulon
W królestwie smaków Beatypewnością zastąpi obiad. SKŁADNIKI: 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 2-3 jajka gotowane 1/2 papryki czerwonej 2-3 łodygi selera naciowego 100g łososia wędzonego 2-3 plastry szynki kilka pomidorków koktajlowych sos winegret WYKONANIE: przygotowujemy sos, sałatę rwiemy na kawałki, łodygi selera obieramy, zaparzamy,następnie przelewamy zimną wodą, pomidory, jajka, paprykę, szynkę, łososia kroimy w kostkę, wszystko razem mieszamy
Kuchnia BeatySkładniki: 1 op ciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa 12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki słodkiego ketchupu szczypta czosnku 2 świeże ogórki zielone 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C polędwiczkę pozbawiamy błonek, mozzarellę kroimy w plasterki, pomidorki na mniejsze kawałeczki ciasto francuskie rozwijamy, układamy(...)kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup, całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze wstawiamy do lodówki na 10-15 minut przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków, dorzucamy pomidorki, jogurt
Luźna Kuchnia