Mini gołąbki z pieczarkowym wkładem. Szybkie w wykonaniu i pyszne. Składniki: 8 liści kapusty białej 8 kawałków szynki konserwowej 8 plastrów żółtego sera 20 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka przyprawy typu Vegeta 1 łyżka masła olej Wykonanie: Liście przygotować tak jak na gołąbki. Na każdy listek położyć szynkę i obłożyć pieczarkami usmażonymi z cebulą, po czym zawinąć w rulon
Tradycyjna KuchniaTradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą(...)makaron. Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera
Tradycyjna KuchniaPyszna, szybka sałatka w sosie chrzanowym. Składniki: 1 słoiczek pieczarek marynowanych (290 gram) 4 jajka 1 pomidor 10 dag żółtego sera 10 dag szynki konserwowej 1 puszka zielonego groszku 10 dag czarnych oliwek sól do smaku pieprz do smaku 1 słoiczek sosu chrzanowego (250 ml) Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę razem z szynką, żółtym serem
Tradycyjna Kuchniapodane jajka zachwycą chyba każdego :) Składniki: 8 jajek 10 dag szynki 4 łyżki startego chrzanu 2 łyżki ketchupu 8 pomidorów (średnich) 1 główka szczępiastej sałaty 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, odkroić wierzchy jaj i wyjąć żółtka. Następnie żółtka zmielić z szynką, połączyć z chrzanem, ketchupem i doprawić do smaku. Napełnić
Tradycyjna KuchniaSzybka i smaczna zupa chlebowa. Składniki: 10 dag chleba, 10 dag szynki, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3 ząbki czosnku, 4 jajka, 1 litr wody, sól do smaku, 4 łyżki masła. Wykonanie: Czosnek pokroić i podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną szynkę i chleb. Posypać papryką i usmażyć na złoto. Wlać wodę, posolić do smaku i zagotować. Jajka wbić na wrzącą
Tradycyjna KuchniaSkładniki: na ciasto: takie same jak w TYM PRZEPISIE na farsz: 1 cebula 400-500g sera chudego białego Emilka sól, pieprz do smaku na skwarki: 100-200g szynki z indyka/kurczaka jogurt naturalny do polania Sposób przygotowania: Cebule kroimy w drobną kostkę lub mielimy w blenderze wrzucamy ją na teflonową rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zeszkli, ewentualnie dodajemy(...)robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia szynkę kroimy w kostkę i wrzucamy na teflonową patelnie, smażymy, aż się zbrązowi dolewamy odrobinę wody i wtedy wrzucamy na patelnie ugotowane pierogi, żeby trochę się podsmażyły gotowe pierogi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSzybki i sycący omlet na śniadanie ;) Składniki: 2 jajka szczypta sol, pieprzu, słodkiej/ostrej papryki 2 łyżki serka wiejskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka plastrów papryki opcjonalnie szynka z indyka/kurczaka (jak ktoś ma;) ) Sposób przygotowania: Do jajek dodajemy ser, przyprawy, koncentrat wszystko miksujemy omlet wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnie, a na wierzch wykładamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz(...)szynkę smażymy na jednej stronie na małym ogniu, aż góra zastygnie obracamy omlet na drugą stronę (sposób wg własnej wyobraźni ;) niestety połowa mojego omletu uległa degradacji, ale to nie zmieniło jego smaku :)) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpęczek białych szparagów 2 jajka 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich około 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka opcjonalnie kilka plastrów szynki drobiowej Sposób przygotowania: Szparagi obieramy dość grubo (żeby nie było łyka) i odkrawamy około 2 cm końcówek gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, a następnie zalewamy zimną wodą, dokładnie(...)rozsmarowujemy ciasto na silikonowej formie lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia podpiekamy około 5 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu na wierzch ciasta wykładamy szparagi, pokrojoną w kostkę szynkę oraz plasterki cebuli mieszamy jajka, sól, pieprz, zioła, pokrojoną w kostkę mozzarellę, jogurt, mleko i wylewamy na wierzch tarty pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni upieczoną tartę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepisu farsz: opakowanie mrożonego kalafiora (nie jestem pewna ile wagowo było, ale chyba 450g) curry 1 łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm sól, pieprz wędzona pierś z kurczaka, lub wędzona szynka z indyka (z 10 plastrów powinno starczyć) serek wiejski (gęstsza część na wierzch) Sposób przygotowania: Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku, aż się rozmrozi, ale pozostanie twardy ugotowanego kalafiora, odcedzamy(...)sobie był pyszny;)) upieczonego kalafiora blendujemy na pure, ewentualnie jeszcze doprawiamy rozsmarowujemy pure na połowie naleśnika, a następnie kładziemy na nie pokrojone bardzo cienko plastry kurczaka lub szynki, zwijamy w ćwiartkę tak przygotowane naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu, a wierzch posypujemy serkiem wiejskim wstawiamy do piekarnika i pieczemy, aż serek wiejski się ładnie rozpuści ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdopieszczone.... Ale na gotowanie czasu było mało, dlatego przygotowałam szybką i smaczną tartę. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml śmietanki 30 % 6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie mielona słodka papryka A jak to zrobić: Formę(...)Odcedzić i przekroić na pół. Jajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi, pokrojoną szynkę i kawałki sera koziego. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi i papryką. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachmnie niestety część taka była. Składniki (na 2 kanapki): kilka szparagów 4 kromki chleba (u mnie ten orkiszowy ) masło ser żółty (4 plastry) 2 plastry szynki Wykonanie: Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki o długości kromki chleba. Chleb posmarować masłem z zewnętrznej strony (tzn z tej, która będzie zewnętrzna(...)złożeniu kanapki). W środek włożyć plasterek sera, na to kilka szparagów, plasterek szynki i znowu ser. Przykryć kromką chleba. Tak powstałe kanapki zgrillować w opiekaczu przez 4-5 minut. Podawać ciepłe
Sto kolorów kuchniszparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków szynki parmeńskiej beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka (250 ml) mleka 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz gałka muszkatołowa przygotowanie Przygotować szparagi. Przygotować szparagi. Umyć(...)gotującą się wodą, gotować pod przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną wodą. Ostudzone szparagi osuszyć, zawijać po 3 - 4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekania przygotować sos: Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka
Stare Garybardzo smaczna i jak już wspominałam - niewymagająca. Na pewno częściej będzie gościć w naszej kuchni. 1 szklanka kaszy bulgur, u mnie od Piątnica 1 pęczek rzodkiewki 4 jajka 200g szynki w kawałku 1/2 pęczka szczypiorku 1 zielony ogórek sól, pieprz 1. Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w kostkę(...)Rzodkiewkę kroimy w półplastry, ogórka i szynkę w kostkę, szczypiorek siekamy. 4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i pieprz do smaku
Szefowa kuchnichcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 2015-02-01 20:09:01 Smakowicie(...)zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie z łopatki czy szynki to pamiętajmy, że jest to mięso gotujące się wyraźnie dłużej od polędwicy. Dlatego przed dodaniem papryki poduśmy samo mięso z cebulą przez dodatkowe 20 minut, wydłużając w ten sposób łączny czas
Kulinarna Pokusaprzekąska na imprezę. Warto przyrządzić w większej ilości :) Składniki (dla 2 osób): 2 pojedyncze piersi kurczaka 4-5 suszone pomidory (np. w oleju) 60g mozzarelli natka pietruszki 6 plasterków szynki parmeńskiej,szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku sól i pieprz Przygotowanie: Filety umyć i oczyścić z błonek. Rozłożyć płasko na blacie i bardzo ostrym nożem zrobić nacięcie tworząc kieszeń. Oprószyć solą(...)pieprzem. Mozzarellę pokroić w plastry, a suszone pomidory w paseczki. Posiekać natkę pietruszki. Każdy filet nafaszerować mozzarellą, pomidorami oraz natką i ciasno owinąć szynką. Filety delikatnie nasmarować kilkoma kroplami oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 20-25 minut w 200 stopniach C. Jako dodatek idealnie sprawdzi się szpinak z patelni oraz kuskus
Piąty grzech główny