wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre, gdyż facet zaczął przygotowywać je sam :) Składniki: 2 bagietki łyżka masła pieczarki cebula starty ser żółty szynka sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Kroimy pieczarki w talarki, dodajemy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i smażymy razem, aż woda z pieczarek wyparuje (10-15 minut). Nastawiamy piekarnik(...)stopni. Bagietki kroimy wzdłuż na pół i smarujemy masłem. Kładziemy pokrojoną w kostkę/paseczki szynkę, na to wykładamy pieczarki z cebulą i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUniezbyt duża dynia piżmowa 2 cebule 2 ząbki czosnku ok. 50 g masła świeży imbir wielkości kciuka 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 4 plasterki szynki parmeńskiej 2 żółtka nieco tartego parmezanu sól i pieprz Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół i usunąć z niej nasiona. Ostrym nożem naciąć miąższ dyni w kratkę, uważając(...)papryką i curry. Dusić jeszcze ok. 5 minut, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i napełnić farszem. Na wierzch wyłożyć plasterki szynki i żółtko jaja. Zapiekać jeszcze 8-10 minut - tak by żółtko lekko się ścięło, ale pozostało półpłynne. Przed podaniem posypać startym parmezanem
W SMAKSkładniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu (użyłem arborio) 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 opakowanie groszku cukrowego 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 kieliszki białego wytrawnego wina ok. 0,75 l gorącego bulionu 0,5 szklanki tartego parmezanu szczypta mielonego chilli sól Sposób przygotowania: Szalotkę pokroić w kostkę i zeszklić(...)wlania pierwszego kieliszka wina (po tym czasie ryż powinien być twardy już tylko w środku), dodać pokrojone na mniejsze kawałki strąki groszku cukrowego oraz pokrojoną w krótkie paski szynkę parmeńską. Doprawić odrobiną chilli, dzięki któremu nasze risotto nabierze lekko szafranowego koloru. Gotować jeszcze ok. 10 minut, dolewając bulion, gdy risotto będzie robić się zbyt suche. Na koniec dodać parmezan
W SMAKkształcie serduszek. Składniki: - 25 dag mąki; - 1 opakowanie suchych drożdży; - 5 łyżek oleju; - pół szklanki letniej wody; - 15 dag sera mozzarella; - Pomidory lekko podsmażane – Pudliszki - 10 dag szynki wieprzowej; - sól, pieprz, oregano, bazylia; Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i 1/4 łyżeczki soli, wymieszać. Dodać olej oraz wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto i odstawić(...)ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części, uformować serduszka , ułożyć na blasze, odstawić na 15 min. W tym czasie pokroić w drobną kostkę szynkę, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na oleju. Gdy ciasto wyrośnie posmarować każdą pizzę pomidorami lekko podsmażonymi, posypać przyprawami, ułożyć kawałki mięsa i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około
dom-agi.plsyta, zdrowa sałatka. Detox się przyda każdemu. Szybka w wykonaniu, smaczna i chleba do niej nie trzeba! Składniki -mix sałat gotowych i umytych kolorowych -pomidorki koktajlowe -listki bazylii -szynka drobiowa u mnie moja własna z szynkowara -marynowane pieczarki -suszone pomidory -czarnuszka -natka pietruszki i listki bazylii -ulubiony ser twardy pokrojony w kosteczkę lub ser typu feta -glassa sojowa Wyłóż(...)sałatę na talerze. Dodaj szynkę pokrojona w kosteczkę. I pozostale składniki , tak jak lubisz i w ilości jaką zjesz. Można posolić, ale nie jest to konieczne. Całośc posyp czarnuszką. Ma niesamowity smak. Majonezem dekoracyjnym zrób cieniutkie zygzaczki. Na koniec dodaj glassę sojową- fantastyczny zamiennik octu balsamicznego, który spływa. Glassą sojową można robić wzorki...i nacieszyć również oko. Całość dosmaczyć bazylią
Z Kuchni Do Kuchnimięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino Przygotowanie: Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę
Luźna KuchniaSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego typu parmezan sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: szparagi myjemy, obcinamy twarde końce, obgotowujemy ok. 10 minut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka
Luźna KuchniaLekka, przyjemnie słodka dzięki pomarańczy...Jak dla mnie bomba! Składniki: 2 garście rukoli 1 trójkącik camemberta 4 pomidorki koktajlowe 1/2 pomarańczy 4 plastry szynki parmeńskiej 2 plastry gruszki olej lniany 1 łyżka mieszanki ZIOŁOWO MI od Ziarenkowa Wykonanie: Wykładamy rukolę, na nia cząstki pomarańczy, kawałki gruszki i kawałki camemberta, ćwiartki pomidorków koktajlowych,paseczki szynki parmeńskiej. Obsypujemy sałatkę ziarnami, polewamy
Z Majeczką w kuchnismakami, aby całkowicie nie odbierać sobie przyjemności z jedzenia. Na szybko przed pracą przygotowałem takie oto ciepłe zapiekanki. Czego użyłem? -paluchy żytnie -dwa plastry cheddara -gorgonzola -rukola -pomidorki koktajlowe -szynka Sos: -łyżka majonezu -ogórek kiszony -łyżka jogurtu naturalnego -duża szczypta białego pieprzu Ogórek ze skórką ścieramy na drobnej tarce, dodajemy łyżkę majonezu, jogurtu i solidną szczyptę pieprzu. Mieszamy. Pieczywo przekrawamy(...)pół. Na spodniej kromce układamy szynkę, na niej żółty ser. Na drugiej połówce układamy drugi plaster sera i na niego kilka kleksów gorgonzoli. Zapiekamy kilka minut w termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Na górę układamy rukolę oraz pomidorki i polewamy sosem
BaRepasSzybkie, proste i smaczne śniadanie! Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - po 2 jajka ekologiczne - 2 duże plastry szynki parmeńskiej - łyżeczka masła - sól morska Naczynia do zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż szynką wbij jajka i zapiekaj przez 15 minut w gorącym piecu! Smacznego
SMYKWKUCHNIPyszna i prosta przekąska z ciasta francuskiego - małe złociste ślimaczki z szynką i serem. Fajnie się prezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu 5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny 4-5 plastrów żółtego sera przyprawa do pizzy Ciasto francuskie
Monia miesza i gotujeWitam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej
Kuchnia Beatysię doświadczeniami! Długi weekend rozpoczęty, więc dla wszystkich, którzy lubią grilować przepis na pyszną Karkówkę i Kaszankę z grilla. Zdjęcia potraw wieczorkiem. SKŁADNIKI: kilka plastrów karkówki cienka kaszanka szynka lub boczek wędzony cebula olej trochę półwytrawnego czerwonego wina przyprawy: przyprawa do karkówki, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek inne wg. upodobań MARYNATA DO MIĘSA: kilka łyżek(...)marynaty, przynajmniej na 3 godz. Kaszankę przygotowujemy chwilę przed grilowaniem. Obieramy z jelita i kładziemy na wysmarowanym kawałku folii aluminiowej, następnie obkładamy kaszankę pokrojoną w piórka cebulą i paseczkami szynki lub boczku. Zawijamy luźno w folię, którą z góry nakłuwamy i gotowe. Karkówkę grillujemy do miękkości na tacce, kaszankę około 30 min. na dobrze rozgrzanym grillu
Kuchnia Beatyogórek kiszony, boczek kawałek czerstwego chleba. Moje dzisiejsze rolady są zupełnie inne. SKŁADNIKI: plastry schabu wieprzowego (u mnie 7) 6 ogórków konserwowych 15 dag. mocno wędzonej szynki 1/2 papryki czerwonej 1/2 małej cebuli opcjonalnie musztarda, ketchup sól, pieprz trochę vegety WYKONANIE: plastry schabu cienko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, ogórki, szynkę, paprykę i cebulę mielimy na średnich
Kuchnia Beaty