Składniki : 300 g makaronu Gnocchi Sardi Fabijańscy 1 mały brokuł 1/2 opakowania sera fetta 2, 3 łyżki majonezu kilka rzodkiewek kawałek pora około 6 plasterków szynki sól , pieprz Wykonanie : Makaron ugotować all dente. Brokuła umyć rozdzielić różyczki , ugotować w osolonej wodzie. Szynkę , por , ser fetta, rzodkiewki pokroić w kostkę. Dodać do makaronu i wymieszać . Ugotowany
Sama słodycz i szczypta chilisuper szybkiej w wykonaniu. Fajna na zwykłe śniadanie, czy kolację... a równocześnie na wielkanocny stół, czy inne spotkania rodzinne. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane na twardo - 20 dkg ulubionej szynki w kawałku - 1 mała czerwona papryka - 1 cebulka dymka wraz z zielonym szczypiorem - majonez, sól, pieprz Wykonanie Ugotowane jaja i paprykę kroję w kostkę, szynkę w słupki, dymkę
Kuchnia z widokiem na ogródkupiłam ryż do risotto i jest różnica w smaku... Składniki: 3 łyżki masła 1 posiekana szalotka 2 szklanki ryżu arborio 850 ml wrzącego wywaru warzywnego 1 cukinia 120 gramów szynki (u mnie końcówki wędzonek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól - opcjonalnie (ja nie dawałam ze względu na wędzonkę) Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szalotkę ok. 3-4 minut(...)gotujemy Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i natkę pietruszki, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy patelnię i odstawiamy na 2 minuty Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 duże różyczki brokuła 60 g szynki długo dojrzewającej 1 łyżka kaparów 2 kiszone ogórki 1 mała cebula 1 łyżka musztardy(...)czasie kroimy każdą pierś z kurczaka wzdłuż na dwie części, delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo filety z kurczaka, szynkę, pokrojone na plasterki ogórki kiszone, posiekaną cebulę, posypujemy kaparami, umieszczamy brokuły podzielone na mniejsze kawałki i posypujemy wszystko solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy sos z musztardy, jogurtu, majeranku, mieszamy
Symfonia smakowazbyt wiele do powiedzenia przy tym poście. W jednym zdaniu: śniadanie do łóżka na Dzień Kobiet, przy stole zjedzone. Czego użyłem? Suflet na dwie porcje: -3 jajka -dwa plastry szynki -kawałek startego parmezanu -sól, pieprz -masło Kokilki smarujemy masłem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wodą do 1/3 wysokości kokilki. Jajka ubijamy z solą i pieprzem na puszysto. Na dno kokilki(...)dajemy pokrojoną w małą kostkę szynkę i starty parmezan, zalewamy jajkiem. Wkładamy na 18 minut do piekarnika, funkcja termoobieg, w temperaturze 175 stopni. Sałatka: -posiekana sałata lodowa -groszek zielony -jabłko starte -ogórek kiszony w kostkę pokrojony -majonez -pieprz Wszystkie składniki łączymy razem. Dodatkowo: -pieczywo podgrzane w opiekaczu -ser -pomidor
BaRepasśniadanie miałam dziś jajko sadzone, by nie było tradycyjnie tylko na patelni, zrobiłam je w papryce. Dodałam jeszcze szynki i szczypiorku, zjedzone zostało z apetytem i tak jestem po śniadaniu. A że na zewnątrz nadal zimowo, śniadanie wiosenne poprawiło mi humor i nakręciło na dalsze gotowanie;) Składniki 1 duża papryka 2 jajka szczypiorek 3 plasterki ulubionej szynki (można zastąpić boczkiem
pink envelopetostera już tak chętnie nie korzystam, a dzisiejszy tost bardzo różni się od starej wersji z żółtym serem i paprykarzem ;) Składniki kromki chleba zwykłego lub tostowego jajko szynka ser żółty cukinia papryka szczypiorek sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Usmażyć jajko na masełku, na jego tłuszczu podsmażyć plasterki cukinii. Następnie poukładać kromki chleba, dać plaster sera żółtego, szynkę
pink envelopenacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą lub smarujemy cienką warstwą masła i zapiekamy razem z jajami. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Składniki: 4 jaja, 4-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów), 4 suszone pomidory z oleju, 2 łyżki kaparów, miękki ser kozi, zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata itp.), kilka rzodkiewek, oliwa(...)cytryny, sól i pieprz cayenne, szczypta cukru. Przygotowanie: Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory i kapary, wbić jajko, posypać pokrojonym serem kozim. Zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, 190 stopni, ok.15 minut). Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i skropić winegretem
SzczyptaSmaQporcji: Górna warstwa: 1 gotowana marchewka ½ puszki groszku ½ puszki kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki gotowego wywaru z żelatyną Dolna warstwa: 35 dag szynki gotowanej 1 szklanka kremówki 1 szalotka 1 łyżka żelatyny, sól , pieprz Marchewkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i groszek, delikatnie wymieszać aby nie rozgnieść. Warzywa wrzucić do przestudzonego wywaru(...)żelatyną. Wylać do foremek do ½ ich wysokości (mogą to być sylikonowe foremki do pieczenia mufinek). Wstawić do lodówki do stężenia. Szalotkę drobno posiekać. Szynkę zmiksować z śmietaną na gładki mus. Dodać szalotkę, doprawić solą, pieprzem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, gdy przestygnie dodać do musu. Mus wylać do foremek z warzywami i wstawić do lodówki. Z foremek wyjąć najlepiej następnego
Jadło i czytadłojajka ugotowane na twardo 1 słoik grzybków z octu 3-4 ogórki konserwowe 1 szalotka 1-2 łyżki majonezu ok. 15-20 plastrów dobrej szynki Jajka, grzybki, szalotkę i ogórek pokroić w kostkę wymieszać z majonezem, nałożyć na plastry szynki i zawinąć w rulon
Jadło i czytadłoChoć nie jestem fanką zupek chińskich, muszę przyznać, że zapiekanka z tychże zupek pozytywnie mnie zaskoczyła. 3 zupki chińskie 200 g. szynki, boczku lub innej wędliny mały słoiczek przecieru pomidorowego 200 g. żółtego sera 1 cebula 2 serki topione bazylia, oregano pieprz olej do smażenia Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie(...)odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając. Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać rozpuszczone serki wraz z przecierem. Przyprawić (ewentualnie). Gotować na wolnym ogniu przez ok 3 minuty. Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Makaron z zupek, przełóż do żaroodpornego naczynia, polać sosem, wymieszać dokładnie
Jadło i czytadłozajmuje nie więcej niż 5 minut. Na 2 porcje: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie sera pleśniowego niebieskiego 1 mały słoiczek suszonych pomidorów z zalewy 4 plastry szynki parmeńskiej kilka oliwek przyprawa do pizzy Z ciasta francuskiego przygotować dwa równe kwadraty. Brzegi ciasta na 1 cm zawinąć do środka i lekko przydusić(...)pleśniowy pokruszyć na ciasto, na to ułożyć suszone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 12 minut. Po wyjęciu na pizzę położyć plasterki szynki i oliwki. Podawać z sokiem Tymbark
Jadło i czytadłoDziś odczaruję niedocenioną brukselkę;-) brukselka 200 g szynka lub boczek- 5 plastrów pomidory - 2 sztuki ciasto francuskie - 1 opakowanie masło 80 g bułka tarta 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz, zioła do zapiekanek Brukselkę obrać z zewnętrznych brzydkich liści, a jej głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną(...)minut. Ciasto francuskie pokroić na 5 równych części a każdą z tych części złożyć na pół i ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut
Jadło i czytadłoukselka swym kształtem daje wiele możliwości i pozwala uwalniać wodzę kulinarnych fantazji. brukselka (duże główki) - 0,5 kg pomidorki koktajlowe - 300 g szynka surowa - ok 12 plastrów ciasto francuskie - 1 opakowanie sól, cukier Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć na krzyżyk, aby mogła się równomiernie ugotować. Przed ugotowaniem brukselkę zalać bardzo zimną wodą i pozostawić na godzinę(...)Następnie brukselkę gotować przez 8 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Ugotowaną brukselkę zawinąć w plastry szynki. Ciasto francuskie pociąć w paski i owinąć nimi każdą z brukselek. Zapiekać razem z całymi gałązkami pomidorków do zezłocenia ciasta francuskiego, czyli ok 15 minut w 200 stopniach
Jadło i czytadłoszklanka mąki kukurydzianej 3 łyżki smalczyku roślinnego 2/3 szklanki gorącej wody płaska łyżeczka soli Dodatkowo: smalczyk do posmarowania tortilli 3/4 opakowania ogórki kiszone 3-4 sztuki szynka lub boczek ok 8-9 plastrów kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb) pomidor - 2 sztuki opcjonalnie sos czosnkowy W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając(...)musimy wykonać kiedy tortilla jest jeszcze ciepła, ponieważ potem mogłaby się połamać. W gotowe, uformowane tortille wkładamy ulubiony farsz. Mnie do smalczyku roślinnego najbardziej pasował ogórek kiszony, pomidor, szynka i głąb kapusty pekińskiej (pokroiłam go w paski i delikatnie przyprawiłam). Tortille można polać ulubionym sosem
Jadło i czytadło