szynka - 15543 przepisów (strona:468/1037)

Kanapki grillowane ze szparagami 147

mnie niestety część taka była.       Składniki (na 2 kanapki): kilka szparagów 4 kromki chleba (u mnie ten orkiszowy ) masło ser żółty (4 plastry) 2 plastry szynki   Wykonanie: Szparagi dokładnie umyć i odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki o długości kromki chleba.  Chleb posmarować masłem z zewnętrznej strony (tzn z tej, która będzie zewnętrzna(...)złożeniu kanapki).  W środek włożyć plasterek sera, na to kilka szparagów, plasterek szynki i znowu ser.  Przykryć kromką chleba.  Tak powstałe kanapki zgrillować w opiekaczu przez 4-5 minut.  Podawać ciepłe

Sto kolorów kuchni
Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem 142

szparagów na inne sposoby. Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec. składniki 500 g zielonych szparagów 6 plasterków szynki parmeńskiej beszamel: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka (250 ml) mleka 2 łyżki startego parmezanu sól pieprz gałka muszkatołowa przygotowanie Przygotować szparagi.  Przygotować szparagi.  Umyć(...)gotującą się wodą, gotować pod przykryciem ok 4 minut. Przełożyć do naczynia z zimną wodą.  Ostudzone szparagi osuszyć, zawijać po 3  - 4 sztuki w plaster szynki parmeńskiej i układać w naczyniu do zapiekania przygotować sos: Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka

Stare Gary
Dietetyczna sałatka z kaszą bulgur 346

bardzo smaczna i jak już wspominałam - niewymagająca. Na pewno częściej będzie gościć w naszej kuchni. 1 szklanka kaszy bulgur, u mnie od Piątnica 1 pęczek rzodkiewki 4 jajka 200g szynki w kawałku 1/2 pęczka szczypiorku 1 zielony ogórek sól, pieprz 1. Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w kostkę(...)Rzodkiewkę kroimy w półplastry, ogórka i szynkę w kostkę, szczypiorek siekamy. 4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i pieprz do smaku

Szefowa kuchni
Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 176

chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje siły lub czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 2015-02-01 20:09:01 Smakowicie(...)zalewy kukurydzę. Ogórek dodajemy na 10 minut przed końcem duszenia, a kukurydzę – 5 minut. Potrawkę podajemy wyłożoną na ugotowanym białym ryżu. Uwagi Jeśli przygotowujemy danie z łopatki czy szynki to pamiętajmy, że jest to mięso gotujące się wyraźnie dłużej od polędwicy. Dlatego przed dodaniem papryki poduśmy samo mięso z cebulą przez dodatkowe 20 minut, wydłużając w ten sposób łączny czas

Kulinarna Pokusa
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 691

przekąska na imprezę. Warto przyrządzić w większej ilości :) Składniki (dla 2 osób): 2 pojedyncze piersi kurczaka 4-5 suszone pomidory (np. w oleju) 60g mozzarelli natka pietruszki 6 plasterków szynki parmeńskiej,szwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku sól i pieprz Przygotowanie: Filety umyć i oczyścić z błonek. Rozłożyć płasko na blacie i bardzo ostrym nożem zrobić nacięcie tworząc kieszeń. Oprószyć solą(...)pieprzem. Mozzarellę pokroić w plastry, a suszone pomidory w paseczki. Posiekać natkę pietruszki. Każdy filet nafaszerować mozzarellą, pomidorami oraz natką i ciasno owinąć szynką. Filety delikatnie nasmarować kilkoma kroplami oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 20-25 minut w 200 stopniach C. Jako dodatek idealnie sprawdzi się szpinak z patelni oraz kuskus

Piąty grzech główny
Francuskie poduszeczki 228

Ostrzegam! Jeżeli zamierzacie je postawić na stole z przekąskami na imprezie, to lepiej od razu przygotujcie więcej porcji, bo bardzo szybko zaczną znikać! Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 80 g szynki lun innej wędliny 100 g żółtego sera szalotka łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) jajko  mały kubeczek  kwaśnej śmietany 18% sól i pieprz masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ciasto francuskie(...)pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Formę do muffinek wysmarować masłem i wyłożyć wyciętymi kwadratami, tak aby rogi wystawały ponad foremki. Szynkę pociąć na drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce, szalotkę posiekać.Wymieszać ze szczypiorkiem i porozkładać do foremek. Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy do każdej foremki. Piec w piekarniku nagrzanym

Piąty grzech główny
Sałatka z pierożkami tortellini, papryką i pieczarkami. 2391

moja rodzinka nie wybrzydza, tylko jeszcze zachęca do ich przygotowania. Co bym nie połączyła i pomieszała, zajada ze smakiem :) Tym razem przygotowałam sałatkę pieczarkowo-paprykową z kolorowym tortellini nadzianym szynką. Sałatka bardzo sycąca, doskonała zarówno na śniadanie do pracy czy szkoły, obiad, kolację, czy dodatek do mięs, kiełbas z grilla. Polecam :) Składniki - 125 gram tortellini z szynką - 20 dkg pieczarek

Kuchnia z widokiem na ogród
Cordon bleu z kurczaka 67

Oryginalny Cordon bleu, zwany również kotletem szwajcarskim, to panierowany filet wieprzowy lub cielęcy nadziewany szynką i serem szwajcarskim. Nazwa w języku francuskim znaczy "błękitna wstążka" - jest to nagroda przyznawana najbardziej utalentowanym kucharzom. Poniżej przepis na moją interpretację tego wyśmienitego dania - filet z kurczaka bez panierki, zawijany z plasterkiem szynki i żółtego sera, duszony w bulionie i białym wytrawnym

Milion Smaków
Domowa szynka pieczona 77

Coraz ciężko kupić w sklepach naprawdę dobrą szynkę o której wiemy, że nie zawiera za konserwantów i innych "niechcianych" składników. W takiej sytuacji warto się zastanowić czy nie zrobić szynki w domu. Nie potrzeba do tego dużo pracy, efekt jest pyszny a w składzie znajdzie się tylko to co chcemy

Milion Smaków
Tarta ze szpragami, kozim serem i szynką parmeńską 91

osobiście uwielbiam. Szczególnie takie lekkie, chrupiące i wyraziste w smaku. Składniki: gotowe ciasto kruche lub z tego przepisu tu pęczek szparagów 3-4 plastry koziego sera 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 3-4 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, świeże zioła opcjonalnie Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut, wcześniej odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w pół szparagi i kilka(...)nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Zjadamy na ciepło lub na zimno. Możemy udekorować świeżymi ziołami

Mango Papaja
Tarta ze szparagami i szynką 138

wypróbowania ;) Składniki Ciasto : 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 żółtko 50 ml wody 1 łyżeczka smalcu szczypta soli Nadzienie : pęczek szparagów 200g pieczarek 1/2 cebuli 100g szynki garść startego żółtego sera 2 jajka 100ml śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, posiekać nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika(...)pasowało do formy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem - pieczemy w temp 180*C przez około 10-15 minut.  Na upieczony spód wykładamy pokrojone szparagi, pieczarki, szynkę i posypujemy serem. Wszystko zalewamy jajkiem rozmąconym ze śmietaną. Pieczemy około 25-30 minut

Garnkowe fanaberie
Pieczarki faszerowane 180

Składniki: 10 sporych pieczarek 1 drobno posiekana cebulka 5 pomidorów suszonych z zalewy, posiekanych w kosteczkę 5 plasterków szynki lub innej wędliny, pokrojonej w kosteczkę pół kulki mozzarelli lub kilka plastrów sera żółtego łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego sól, pieprz, czosnek granulowany 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie :  Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę(...)przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie wymieszałam. Do każdego kapelusza wkładałam kawałek sera i trochę farszu, który przykrywałam kolejnym kawałkiem sera. Piekłam około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Frittata z twarogiem i oliwkami a w sercu MAJ 129

październik ciepły i słoneczny. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba,no może jeszcze Ich - braci Golców! Składniki 150g sera twarogowego 0,5 czerwonej papryki 1 kabanos  2 plastry szynki 0,5 czerwonej cebuli 1 średniej wielkości pomidor kilka zielonych oliwek 3 jajka 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich  Sposób Paprykę, pomidora, cebulę(...)kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy  na pół, szynkę w paseczki, kabanosa na mniejsze części. Pokrojone wrzucamy do miski, dodajemy pokruszony biały ser, wbijamy 3 jajka, przyprawiamy, dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na natłuszczona oliwą patelnię, podsmażamy na małym ogniu, po paru minutach wkładamy do piekarnika, trzymamy do momentu ścięcia wierzchu.  Słuchając tej piosenki czuję młody maj w październiku

Kuchenne aromaty
Sałatka z ryżem, żółtym serem i szynką 179

pozostał po obiedzie. Szybka i smaczna... tak więc zajadajcie i odpoczywajcie - korzystajcie z dodatkowego wolnego dnia przedłużającego weekend.  Produkty 3 woreczki ryżu 30 dag żółtego sera 30 dag szynki 2 czerwone papryki ogórki kiszone por lub cebula 5 jaj majonez  sól pieprz Sposób Ryż ugotować, zostawić do wystygnięcia. Ser, szynkę, paprykę, ogórka, pora lub cebulę oraz jajka ugotowane

Kuchenne aromaty
Pizzerki 180

czasie przygotowujemy sos, poprzez połączenie przecieru z oliwą i ziołami prowansalskimi.  Następnie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry. Ciasto podzielić na równe części, każdą część kolejno spłaszczyć, posmarować sosem, ułożyć dodatki: odsączoną cebulkę z pieczarkami, szynkę, przyprawy. Na sam koniec każdą pizzerkę posypać startym na tarce

Kuchenne aromaty