szynka - 15650 przepisów (strona:465/1044)

Omlet na słono 213

Składniki: 3 jajka sól pieprz 1 łyżka mąki kilka krążków czerwonej i żółtej papryki 2-3 plastry ulubionej szynki 1 łyżka szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Jajka ubić mikserem lub trzepaczką. Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę. 2. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła (można zastąpić olejem). Rozłożyć paprykę, szynkę i szczypiorek. Wylać jajka. 3. Omlet smażyć na małym ogniu

A Ty Smakuj Mnie
Roladki z kurczaka ze szparagami 254

Składniki dla dwóch osób: 4 grube szparagi 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego 1 pierś z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej lub crudo świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 łyżka oleju 3 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 50 ml whiskey 100 g śmietanki 30% 1 gałązka tymianku szczypta soli świeżo mielony pieprz(...)dwie równe części. Przykrywamy kawałkiem folii i rozbijamy na cieniutki kotlecik. Każdy kotlecik przecinamy na pół.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na desce rozkładamy Plasterek szynki, na nim kładziemy drobiowy kotlecik, a na nim dwa kawałki szparaga. Całość zawijamy w ciasny rulonik i kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników, po czym wkładamy

My Culinary Art
Rukola na tapecie 169

zamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO, BRIE I RUKOLĄ dwa placki piadina (czytaj wyżej) opakowanie (8 plasterków) szynki parmeńskiej ser brie (na około 8 grubszych plasterków) garść rukoli (nasza!) Składniki układamy na jednej połowie placka- szynkę, na niej plasterki sera i porwane listki rukoli. Piadinę składamy na pół

les mirabelles
szybkowar-gołąbki z młodej kapusty z mięsem z szynki,ryżu,musztardy,koperku w pomidorach... 153

Składniki: kapusta 1 duża główka, szynka wieprzowa 50 dag, ryż ugotowany 3 saszetki, kucharek 2 łyżki, musztarda francuska 6 łyżek, cebula podsmażona 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanka, koperek siekany 1 pęczek, przecier pomidorowy 1 litr/domowy, woda 2 szklanki z kapusty wyciąć głąb,włożyć kapustę do wrzątku i ściągać liście, następnie z wystudzonych liści usunąc żylasty(...)nerw aby się dobrze zawijały liście - cebulę z czosnkiem zeszklić na złoto - szynkę zmielić i dobrze wymieszać z podanymi składnikami /bez przecieru i wody/ na każdy liść nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali sie kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron paccheri z dynią i szynką parmeńską 135

Prezydent z Prezydentową. Składniki na 2 osoby:   200 g makaronu paccheri    2 łyżki masła  4 łyżki tartego parmezanu 4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii (nie dawałam) świeżo zmielony czarny pieprz Sos dyniowy :  400 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4 łyżki oliwy(...)zmielonym pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 210

łagodny a jednocześnie z wyraźnym orzechowo-pleśniowym aromatem - przy tym jest to ser dość twardy. Użycie do risotta tego sera okazało się strzałem w dziesiątkę.  Składniki: 100 g szynki gotowanej 50 g żółtej części pora, pokrojonej w cienkie półplasterki 1 duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego(...)sera pleśniowego Camen pieprz, sól  2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy ok. 5 minut pora i szynkę, dorzucamy ryż, prażymy przez 7 minut cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli. Wlewamy wino i mieszamy dalej do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy pomidory, rozmaryn i podsmażamy nadal mieszając

Kuchnia Prezydentowej
Kotlet góralski 893

kilka plastrów boczku wędzonego (pokrojone w kostkę)  3 małe ogórki konserwowe (pokrojone w grubsze plasterki) cebulka perłowa marynowana 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę) kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę) 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę) sól, pieprz, curry jajko mąka bułka tarta olej do smażenia Kiedy zobaczyłam zdjęcie z tym daniem - bez wahania stwierdziłam(...)kotletem drobiowym :) Fileta z kurczaka dobrze umyć. Rozkroić i rozbić dosyć cienko. Posolić z każdej strony, oprószyć curry i pieprzem. Przygotować długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Warzywa, boczek i szynkę nadziać na przemian na patyczek, pozostawiając z każdego końca po 2 cm. Tak przygotowane szaszłyki owinąć filetem, i zapanierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju, na złoty kolor

Świat Domowej Kuchni
Sałatka z truskawkami 200

śniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu. Potrzebujemy: 1 szklanka świeżych truskawek 2 duże garście rukoli 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone na pół truskawki, ser pokrojony(...)kostkę oraz szynkę pokrojoną w paseczki. Solimy i pieprzymy. Całość polewamy octem balsamicznym i olejem lnianym. Mieszamy i od razu podajemy. Całość jeszcze można posypać uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szparagi z sosem jajecznym, szynką i młodymi ziemniakami 169

Taki zestaw to ja lubię !:)) Cały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości  - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny,  łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka(...)około 6 minut, a następnie  dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła.    Na talerz wykładaj kolejno szparagi, ziemniaki, szynkę i sos jajeczny. Szparagi posyp parmezanem i polej masłem, a sos jajeczny posyp szczypiorkiem. SMACZNEGO CMOK

Pasje Jolki
Omlet ze szparagami 116

pewno po takim omlecie cały dzień będzie udany. ;-) Zresztą spróbujcie sami. Składniki: ( na jednego omleta) 4 jajka, 5 szparagów (najlepiej zielonych), koperek (ilość   wedle uznania), 8 plasterków szynki, 1 łyżeczka mąki, sól, pieprz, 0,5 łyżeczki cukru. Wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, przekrajamy wzdłuż   na pół. Następnie gotujemy je do miękkości w wodzie z dodatkiem soli(...)cukru. Po ugotowaniu odcedzamy je i przepłukujemy zimną wodą. Szynkę kroimy w paseczki, podsmażamy.   W między czasie jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i mąkę. Dokładnie mieszamy ( najlepiej widelcem). Jajka wylewamy na patelnię, a na środek układamy szparagi. Smażymy na małym ogniu, aż boki będą ścięte.   Następnie delikatnie zsuwamy omlet na talerz, odwracamy

Passion of Cooking
Makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto w sosie serowo-śmietanowym 179

pomysłu na Walentynkową kolację to proponujemy Wam danie z kuchni włoskiej – pyszny makaron z suszonymi pomidorami i prosciutto w sosie serowo-śmietanowym Składniki: - 200 g makaronu tagliatelle - 90g szynki prosciutto - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 6 pomidorów suszonych - 160 g śmietanki 18% - 50 g sera pleśniowego - pół pęczka natki pietruszki - 2 łyżki masła - listki rukoli - pieprz, sól Porcja(...)zacznie się rozpuszczać a sos zacznie gęstnieć dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sos doprawiamy do smaku i dodajemy pocięte w paski prosciutto. Solą doprawiamy sos delikatnie ponieważ sama szynka jest już słona. W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem i ozdabiamy listkami rukoli. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Lekki makaron ze szparagami i boczkiem 128

makaron z zielonymi szparagami i podsmażonym, wędzonym boczkiem. Danie, które przygotujecie na czas gotowania się makaronu i szparagów, jednocześnie, czyli ekspresowo!  A w razie braku boczku przygotujcie na szynce szwarcwaldzkiej, jednak wtedy radzę ograniczyć dodatek soli, gdyż szynka sama w sobie jest bardzo słona. Zgłodnieliście? To do dzieła, póki jeszcze sezon na szparagi trwa! :))) * makaron- około 150 g * szparagi

Kraina Miodem Płynąca
Jajko faszerowane galaretką z dodatkiem szynki i koperku 202

Świętami Wielkanocnymi warto go przypomnieć :) Ilość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu. Galaretka w jajkach Składniki: jajka szynka konserwowa kawałek marchewki z rosołu świeży koperek rosół z kurczaka żelatyna w ilości 2 łyżeczki na 1 szklankę płynu kiełki do przybrania – u mnie brokuła jogurt bałkański chrzan tarty(...)gorącym rosole. Jajka obrałam ze skorupek, ścięłam wierzchołki (zachowałam je do późniejszego przykrycia jajek), ale tylko tyle, żeby bez problemu można było wyjąć żółtko, nie niszcząc przy tym białka. Szynkę konserwową, marchewkę i koperek drobniutko posiekałam i wymieszałam z przestudzoną galaretką. Płynem napełniłam białka, ustawiłam je tak, aby galaretka nie wypłynęła i odstawiłam w chłodne miejsce do stężenia. Żółtka roztarłam

Kuchenne zapiski Edyty
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi 162

pulpeciki indycze w koperkowym sosie z młodymi ziemniakami – błyskawiczne danie, które wprawdzie obfotografowałam, ale jeszcze nie opisałam, więc przepisem podzielę się później. Za to zaproponuję gulasz z wieprzowej szynki z suszonymi grzybami – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto, pysznie, polecam J Składniki: 1 kg odtłuszczonej szynki wieprzowej 5 dag suszonych podgrzybków 2 łyżki oleju bardzo duży ząbek czosnku liść

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczona peklowana szynka 150

Pierwszy raz w życiu peklowałam mięso. Do zalewy włożyłam szynkę i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę usmażyłam na obiad w towarzystwie dużej ilości cebulki, zaś szynkę postanowiłam upiec. Wyszła cudowna - soczysta, różowiutka, pachnąca przyprawami, jednym słowem pycha :) Wprawdzie skurczyła się nieco podczas pieczenia, ale i tak było czym się delektować. Mięso musi leżeć w zalewie 7-9 dni, więc jeśli się pośpieszycie

Kuchenne zapiski Edyty