dodatkami. Wyszło pysznie. Można podać solo albo z pieczywem. Pasuje do schabowego i innych mięs. Składniki 1 średnia główka młodej kapusty kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 150 g szynki prosciutto duża łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku 1 łyżka masła 8 szt średnich pieczarek Przygotowanie Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę(...)podsmażyłem posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę , aż zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą
R'n'G KitchenSmaczna hiszpańska przystawka. Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 6 plastrów szynki serrano 12 zielonych szparagów sól morska gruboziarnista pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Ze szparagów usuwamy zgrubiałe końcówki ,obcinając je. Następnie obtaczamy je w połowie oliwy z oliwek ,owijamy każdy w połowę plastra szynki i umieszczamy na blaszce
R'n'G Kitchenkuchni norweskiej, w którym korzysta się z sera Jarslberg, o smaku orzechowym, (w Polsce trudno dostać). Ale można zastąpić serami : gouda, ementaler, parmezan. Składniki 400 g ziemniaków 120 g szynki gotowanej 120 g tartej bułki 130 ml śmietany 1 jajko 1 łyżka startego żółtego sera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa olej Przygotowanie Ziemniaki obrałem, umyłem a następnie(...)ugotowałem osolonej wodzie. Po ostudzeniu przecisnąłem przez praskę. 2/3 tartej bułki wymieszałem ze śmietaną, jajkiem, natką pietruszki i startym serem. Wsypałem kostki szynki, przyprawiłem do smaku. Połączyłem z masą ziemniaczaną. Uformowałem okrągłe racuszki o średnicy 6-8 cm, obtoczyłem w pozostałej tartej bułce. Smażyłem w głębokim oleju
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: 4 jajka czerwona i żółta papryka kilka konserwowych pieczarek 1 ogórek konserwowy lub małosolny kawałek białej części pora(2cm), albo mał a szalotka szczypiorek 2 średnie plasterki ulubionej szynki sól, pieprz świeżo mielony majonez WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, następnie obrane zmiksować na gładką masę, paprykę, ogórek, por, szczypiorek, szynkę, pieczarki drobno pokroić, do masy dodać pokrojone
Kuchnia Beatybarszczem czerwonym. 1 muffinka ma ok. 70 kcal. Dietetyczne muffinki śniadaniowe – Składniki: 3 średnie marchewki (ok. 170g) 1 średnia cukinia (ok. 470g) 100g kaszy jęczmiennej perłowej 400g szynki z indyka pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku 2 czubate łyżki mąki pszennej 3 duże jajka pieprz, sól zioła greckie w młynku (opcjonalnie) Dietetyczne muffinki śniadaniowe(...)Wykonanie: Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce do warzyw chińskich (paseczki) Szynkę pokroić w kosteczkę. Kaszę jęczmienną ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać mąkę, jajka i przyprawy. Zamiast ziół greckich w młynku można dodać inne swoje ulubione przyprawy. Całość wymieszać, rozłożyć do foremek na muffiny. Piec w temp. 190C
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 marchewki 200 g szynki wędzonej 2 łyżki masła 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki dowolnego tłuszczu 1 łyżka sosu ajwar 1 listek laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżkę octu winnego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, sparzamy wrzącą wodą odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka dodajemy tłuszcz, startą marchewkę(...)tarce jarzynowej o grubych oczkach, listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle. Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli, smażyć razem około 10 minut. Przekładamy do gotującej się kapusty, dodajemy opłukaną żurawinę, sos paprykowo-pomodorowy oraz pieprz ziołowy. Pod koniec gotowania doprawiamy octem winnym solą oraz pieprzem
kgwjanczewotrwa maksymalnie 20 minut. W czasie gotowania makaronu, przygotowałam sos, a na koniec wszystko wymieszałam. Idealny obiad, gdy za oknem panuje upał. Składniki /3-4 porcje/: 4 plasterki szynki parmeńskiej 3/4 opakowania makaronu spaghetti 4 suszone pomidory z zalewy 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli garść szpinaku 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz 2 łyżki oliwy (z zalewy(...)suszonych Czytaj dalej... Artykuł Spaghetti z szynką parmeńską i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuDawno już nie robiłam takiego obiadu. Pyszna pierś kurczaka w szynce parmeńskiej, faszerowana suszonymi pomidorami i serem camembert z pieprzem oraz zieloną papryczką pepperoni. Do tego młode ziemniaki i sałatka z pomidorkami cherry, rzodkiewką i czarnymi oliwkami. W sam raz na letni obiad Do przygotowania tego dania użyłam filetów z piersi kurczaków Zagrodowych – więcej o marce Kurczak Zagrodowy(...)możecie poczytać na ich stronie internetowej. Ja ze swojej strony Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakułyżki sosu worchestershire lub sojowego sos pomidorowy np. z tego przepisu mozarella/ tarty żółty ser dodatki do pizzy z sosem jogurtowym curry pieczarki, ser camembert, szalotka, świeże oregano szynka drobiowa, cukinia, papryka, świeży tymianek papryka, szalotka, pomidorki koktajlowe, świeże oregano, świeży tymianek, świeża bazylia, płatki parmezanu dodatki do pizzy z sosem pomidorowym mięso mielone przesmażone z czosnkiem, cebulką, solą(...)pieprzem ( jak do sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki). Odstawić na minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire i odstawić na kilkanaście
DefinicjaSmakudwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera feta 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu kilka plasterków ulubionej szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą(...)oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą, na koniec doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Gotową masę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, na masie układamy plasterki szynki i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni, przekładamy
DefinicjaSmakunajwygodniej risotto robi się w woku, choć purystom kulinarnym połączenie włoskiego risotto i azjatyckiego woka może wydać się nieco dziwaczne ;) Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu 100 g szynki parmeńskiej 1 szklanka młodego bobu ok. 15 młodych strąków groszku cukrowego 1 średniej wielkości cebula 200 ml białego wytrawnego wina ok. 400 ml gorącego bulionu kilka nitek szafranu 2 łyżki(...)zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejne porcje wlewać, gdy ryż zacznie być zbyt suchy. Po ok. 15 minutach od wlania pierwszej porcji wina dodać pokrojoną w wąskie paski szynkę i groszek. Wymieszać, dodać szafran i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać bób i parmezan i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać
W SMAKBardzo lubię pastę jajeczną , choć robię ją niezmiernie rzadko. Tym razem wersja na bogato. Składniki: 5 jajek kawałek czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe niewielki kawałek pora 2 plastry szynki gotowanej sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Jaja ugotować na twardo. Obrać, zatrzeć na tarce jarzynowej na średnich oczkach. 2. Paprykę, pora, ogórki i szynkę drobno posiekać. Dodać do jajek
Kuchnia domowa AniSkładniki: 3 jajka sól pieprz 1 łyżka mąki kilka krążków czerwonej i żółtej papryki 2-3 plastry ulubionej szynki 1 łyżka szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Jajka ubić mikserem lub trzepaczką. Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz mąkę. 2. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła (można zastąpić olejem). Rozłożyć paprykę, szynkę i szczypiorek. Wylać jajka. 3. Omlet smażyć na małym ogniu
A Ty Smakuj MnieSkładniki dla dwóch osób: 4 grube szparagi 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego 1 pierś z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej lub crudo świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 łyżka oleju 3 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 50 ml whiskey 100 g śmietanki 30% 1 gałązka tymianku szczypta soli świeżo mielony pieprz(...)dwie równe części. Przykrywamy kawałkiem folii i rozbijamy na cieniutki kotlecik. Każdy kotlecik przecinamy na pół. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na desce rozkładamy Plasterek szynki, na nim kładziemy drobiowy kotlecik, a na nim dwa kawałki szparaga. Całość zawijamy w ciasny rulonik i kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników, po czym wkładamy
My Culinary Artzamienników. I mieć nadzieję, że kiedyś będzie nam dane zjeść ją z prawdziwej włoskiej piadinerii. PIADINA Z PROSCIUTTO, BRIE I RUKOLĄ dwa placki piadina (czytaj wyżej) opakowanie (8 plasterków) szynki parmeńskiej ser brie (na około 8 grubszych plasterków) garść rukoli (nasza!) Składniki układamy na jednej połowie placka- szynkę, na niej plasterki sera i porwane listki rukoli. Piadinę składamy na pół
les mirabelles