majowym weekendem, postanowiłam sobie lekko "osłodzić" życie poprzez marynatę do mięsa. Bo jak by to powiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad. Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI: 4 sznycle z szynki wieprzowej 1 duża łyżka miodu (jasnego) 1 duża łyżka musztardy (ostrej) szczypta ostrej papryki w proszku tymianek
Kuchnia w opałachłyżki oleju szczypta soli sos 2 pomidory 2 ząbki czosnku świeże oregano i bazylia 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz dodatki ser żółty ananas w kawałkach szynka A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach). Ciasto odstawić aby lekko podrosło(...)solą i pieprzem, oraz ziołami. Ciasto rozciągając, uformować w kształcie koła, układając na papierze do pieczenia. Posmarować całość sosem i posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną szynkę i kawałki ananasa. W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni. Przekładamy na rozgrzany pizzę na papierze i pieczemy około
Kuchnia w opałachgościa. A do tego robi się ją w 15 min.:-) Czego chcieć więcej... Składniki na sałatkę: 1 op. mieszanki sałat (ja wzięłam z rukolą) 1 dojrzałe mango 1 op. szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 2 garście suszonej żurawiny (całej) Składniki na dresing: 1 łyżka płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowego) 3 łyżeczki musztardy sarepskiej lub dijon(...)nasionka zaczną lekko strzelać). Uważajmy aby nie spalić sezamu. Na półmisek wysypujemy mieszankę sałat. Następnie obieramy mango ze skórki, kroimy w paski i dowolnie układamy na sałacie. Z szynki robimy różyczki i również układamy na sałacie. Całość posypujemy żurawiną i podprażonym sezamem Dresing: Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę dresingiem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 2 słoiki selera konserwowego 1 puszka ananasa w kawałkach 1 puszka kukurydzy 30 dkg szynki 3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Szynkę kroimy w kostkę, zaś seler konserwowy odsączamy z zalewy, dodajemy ananasa, kukurydzę i majonez. Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem Sałatka najlepiej smakuje gdy jest schłodzona. Smacznego
IMPRESJA SMAKUsmalcu 1 płaska łyżeczka soli sezam do posypania 1 żółtko 300g warzyw ( kapusta lub szpinak lub burak liściowy "lukullus" czy jakies inne dowolne warzywa liściaste ) 100 g szynki 50g boczku cebula 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić drożdże w pół szklanki letniej wody z cukrem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 5 minut. W międzyczasie dodać sól(...)źle wyrośnietego wyrobu. Ciasto rozwałkować na płaski prostokąt, którego krótszy bok jest długości foremki do pieczenia. Na całej długości krótszego boku ułożyć ugotowane z cebulą warzywa, wymieszane z szynką , boczkiem i tartą bułką. Zawinąć ciasto w rulonik i umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować chlebek żółtkiem i posypać sezamem. Włożyć do gorącego piekarnika i piec
zielonacukinkaMoich ulubionych grup potraw. Sałatka selerowa od dawna była serwowana w Moim domu. W pierwotnej wersji zawierała szynkę, lecz ja od pewnego czasu wyeliminowałam mięso z Mojej diety, tak też szynka zniknęła z sałatki :P. Zapraszam do spróbowania. SKŁADNIKI SAŁATKA Mały
Zdrowo i kolorowosmacznego i niezbyt kalorycznego. Forma przekąski dowolna. Możemy robić ją w małych kubeczkach, albo w większej ozdobnej formie. Wybór warzyw jest tutaj również dowolny. Moje warzywa wzbogaciłam szynka drobiową, gdyż akurat miałam jej nadmiar :)) Składniki: szyn ka drobiowa groszek konserwowy jajka marchewka kukurydza konserwowa 1l bulionu 1op żelatyny Wykonanie: Szynkę, ugotowane jajka, ugotowaną marchewkę kroimy
Walijskie PichcenieSałatka nieco odmienna od tradycyjnych. Zachwyca swoim smakiem!:) Składniki: 1 opakowanie zupki chińskiej firmy Vifon, 1/2 puszki kukurydzy, ogórek konserwowy\ świeży, 1 pomidor, 1 papryka, ser żółty w kostce, szynka, koper, majonez, sól, pieprz 1. Makaron z zupką chińska wraz z przyprawami zalewamy wodą. (tyle, żeby woda wsiąkła w makaron). Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Dodajemy pół puskzi kukurydzy. 3. Myjemy(...)paprykę, pomidory, świeżego ogórka, obieramy ze skórki, kroimy wszystko w kostkę. Dodajemy do makaronu. 4. Siekamy drobno komperek dodajemy do warzyw. 5. Ser żółty kroimy w kostkę, szynkę w plasterki. 6. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku
Kuchnia Pełna Pasjirodzajów farszy do jajek. Wszystko zależy w zasadzie od naszych upodobań i pomysłowości. Faszerowane jajka są przekąską dziecinnie prostą, za to szybko znikają z talerzy. Składniki: jajka, 4 plasterki szynki, ćwiartka papryki, majonez, sól, pieprz 1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek. 2. Szynkę oraz paprykę kroimy drobniutko. Dodajemy dużą łyżkę majonezu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. 3. Jajka
Kuchnia Pełna Pasjiróżne ciasta. Ostatnio miałam bardzo pulchne, wyrośnięte, a tym razem pozmieniałam nieco składniki i wyszło dokładnie takie jakie chciałam :-) Jeżeli chodzi o dodatki, to moja pizza miała następujące: cebula, szynka, salami, kukurydza, pieczarki, sos pomidorowy pikantny. Ale wszystko po kolei. Najpierw napiszę przepis na ciasto, a później dla zainteresowanych opiszę jak zrobiłam sos i nadzienie. PRZEPIS - dla 4 osób CIASTO(...)cebulę pokrojoną w kostkę, a po jakimś czasie pieczarki i jakiś czas smażyć całość. Po posmarowaniu pizzy sosem pomidorowym, posypać ją gotowymi pieczarkami z cebulą, na to położyć salami, szynkę i posypać kukurydzą. Na koniec oprószyć wszystko niewielką ilością sera i suszonym oregano, włożyć do piekarnika. Moja rodzina lubi jak na pizzy jest dużo sera, więc gdzieś około 7 minut
Passions hobbies lifeWażne, by przygotować je wcześniej, bo ciasto francuskie nie lubi ciepłego nadzienia ;) Tarta z warzywami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie mrożonych warzyw na patelnię pieczarki ser mozzarella 15 dag szynki konserwowej zioła prowansalskie keczup majonez Przygotowanie: Warzywa przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu :) Ja je podsmażam na oleju z pestek winogron. Studzimy je, ponieważ ciepłe warzywa dane na ciasto zniszczą(...)Pieczarki kroimy w plasterki, ser również kroimy w plasterki. Ciasto francuskie układamy w formie pokrytej papierem. Ciasto smarujemy keczupem. Wykładamy na nie warzywa, pokrojoną w kostkę szynkę i pieczarki. Na całości układamy pokrojoną mozzarellę i majonez oraz posypuje ziołami prowansalskimi. Zapiekamy 25 minut w 200 stopniach
Lawendowe NieboSkładniki: 1 kg mięsa szynka wieprzowa, 4 cebule, kilka łyżek oleju, sól, pieprz, do podlewania: woda lub bulion- ja podlewałam wodą. Przygotowanie: Mięso z szynki myjemy i osuszmy ręcznikiem papierowym. Następnie usuwamy wszystkie błonki. Kroimy w paseczki o długości ok. 4 cm. Następnie oprószamy solą i pieprzem. Można takie mięso schłodzić w lodówce przez noc, żeby troszkę się
Aga w kuchniciemny razowy -ugotowane na twardo jajo - marynowany bialy imbir od Kuchnie Świata -czosnek + masło -suszone pomidory u mnie Ole -oliwki -ser żółty u mnie Cymes z Ryk -dobrej jakości szynka- tę akurat robił brat -troszkę majonezu czarny sezam, błonnik witalny jako posypka Ugotuj jajo na twardo. Następnie pokrój. Zrób masło czosnkowe z masła, czosnku,soli. Posmaruj tym kanapki. Połóż(...)plasterki Cymesa, szynkę. Na to wyłóż dość sporo imbiru marynowanego. Jest genialny w tym połączeniu. Chcesz być zdrowszy? To sobie nie żałuj. Ten słoiczek poszedł u mnie na trzy razy. Myślałam , że imbir marynowany biały to tylko do sushi. Nieprawda- do kanapek i do herbaty jak się nie ma pod ręką świeżego !Dodaj majonez. I suszone pomidory
Z Kuchni Do Kuchnidzień jest stracony. Stąd pomysł na szybką kolację. Czego użyłem; -kromki chleba żytniego -jajko -sól, pieprz, oregano -ser edamski pokrojony w cieńkie plastry -gorgonzola -jogurt naturalny -papryka czerwona -parmezan -szynka -mix sałat Jajko z solą i pieprzem i świeżym posiekanym oregano roztrzepujemy. Zanurzamy w nim kromki chleba i smażymy do ścięcia na maśle klarowanym. Ściągamy z patelni, układamy na nich(...)szynkę, ser edamski i kawałki gorgonzoli i zapiekamy pod grillem na ruszcie w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Sos. Kilka obranych płatów papryki siekamy i łączymy z jogurtem naturalnym, pieprzem i parmezanem. Polewamy nim liście sałaty i grzanki. Szybko, pysznie i na temat
BaRepas