tortellini z mięsem 1 puszka kukurydzy 1 świeża papryka (u mnie pół zielonej i pół czerwonej) 1 mały świeży ogórek 3 ogórki kiszone 100 g sera żółtego 100 g szynki drobiowej w plasterkach siekany szczypiorek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Tortellini ugotować w osolonym wrzątku, odlać wodę, przelać zimną wodą(...)ostudzić. 2. Świeżego ogórka obrać i pokroić w kosteczkę. 3. Paprykę, ogórki kiszone, ser żółty, szynkę pokroić w kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć. 5. Wszystko wymieszać, dodać szczypiorek, majonez i jogurt, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Schłodzić przez podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Anizmodyfikowałam. Składniki: 1 mały słoik selera pokrojonego w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 jabłka 4-5 jajek 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 20 dag szynki konserwowej posiekany szczypiorek sól, pieprz majonez 2 pomidory Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę. 2. Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy. 3. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę(...)Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, jabłka obrać, pokroić pomidory i jabłka w kostkę. 5. Szynkę pokroić w paseczki lub kostkę, a plastry ananasa w kostkę. 6. Cebulę drobno posiekać. 7. Wszystko wymieszać, dodać majonez, szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki: 10 dużych pieczarek 1 mała cebulka 4 plasterki szynki 4 plasterki żółtego sera 1 jajko siekana natka pietruszki sól, pieprz 1 łyżka bułki tartej olej Sposób przygotowania: 1. Umyć pieczarki, wydrążyć nóżki. Kapelusze lekko posolić i odłożyć na bok. 2. Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kosteczkę. 3. Nóżki z pieczarek i cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej
Kuchnia domowa AniSkładniki: 200 g sera twarogowego półtłustego 3 plasterki ulubionej szynki szczypiorek pomidorki koktajlowe sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ser włożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać soli i pieprzu. Szynkę pociąć w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Wymieszać z serem. Pastę nałożoną na kanapki udekorować szczypiorkiem i plasterkami pomidorków koktajlowych
cooklifePiekłam szynkę. Szybko , smacznie i bez wysiłku. składniki: szynka wieprzowa ok 1 kg czosnek owoce jałowca majeranek tymianek sól, pieprz oliwa z oliwek + do pieczenia : tymianek czosnek cebula oliwa z oliwek kieliszek czerwonego wina przygotowanie Czosnek posiekać, Owoce jałowca rozgnieść w moździerzu. Do miski włożyć czosnek, jałowiec, sól, pieprz, majeranek, dolać oliwę i dobrze otoczyć mięso. Mięso
Stare Garymasła 1/4 kubeczka bułki tartej 4 suszone figi drobno pokrojone 1/2 łyżki listków tymianku 2 łyżki koniaku ok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (ty le ,żeby zakryć mięso) przygotowanie Farsz na patelni rozgrzać część masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski(...)skrzydełek posiekać grubo i pouzupełniać nim mięsne braki na skórze. posolić, popieprzyć , przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Na tak uformowanym płacie mięsa ułożyć plastry szynki , jeden obok drugiego, na to wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon : zacząć od strony ud a skończyć od strony szyi. W ten sposób rolada na całości będzie miała jednakowe mięso. Zawinąć ściśle
Stare Garypasztet opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty raz i tym razem w 100% trafił w gust moich domowników, a także zaproszonych gości. SKŁADNIKI: 1 kg szynki 0,5 kg boczku surowego (waga po odkrojeniu skóry) 30 dag wątróbki wieprzowej 3 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 4-5 ziela anielskie(...)czerstwe bułki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru smalec i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Szynkę i boczek pokroić w kostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka. 2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziela angielskie. Dusić pod przykryciem
Kto ugości moich gości?płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 250g mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru NADZIENIE 150 g wędzonego boczku 150 g żółtego sera 150 g salami, szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę, jajko, sól i wyrobić ciasto. Uformować kulę(...)przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek, salami, szynkę , ser utrzeć na tarce o dużych otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie. Zawinąć w ruloniki
zielonacukinkaoliwek (dalam cytrynowa) 1/2 lyzki startej skorki z cytryny 1 lyzka octu winnego sok z cytryny 1 lyzeczka miodu pare galazek tymianku cytrynowego 30 g wiorkow parmezanu lub surowej szynki-opcjonalnie sol,pieprz Wykonanie: Oliwe,miod,ocet winny dokladnie wymieszac,do otrzymania kremowej konsystencji.Dodac starta skorke z cytryny.Gdy uzywacie zwyklej oliwy z oliwek zamiast octu winnego dodajcie sok z cytryny(...)dodalam kilka lodyzek tymianku cytrynowego. Przed podaniem schlodzic w lodowce.Tak przygotowana salatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kazdego letniego dania obiadowego. Dodatkowo wzbogacona tartym parmezanem lub plasterkami surowej szynki z dodatkiem bagietki moze stanowi odrebne pyszne danie np.kolacyjne.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczarkami, do tego ziemniaczki i surówka a najlepiej jakby były buraczki. Nic do szczęścia już nie potrzeba. Niby proste tradycyjne danie a jakie aromatyczne i smaczne. 750 g świeżej szynki wieprzowej 300 g pieczarek ( dojrzałych ) 1 duża cebula 500 ml bulionu mięsnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku ostra papryka do smaku(...)łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu ) 3 łyżki oleju 100 ml słodkiej śmietany 18% Na patelni rozgrzać olej. Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę a potem wrzucić na patelnię i podsmażyć. Potem cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić : cebulę w kostkę a pieczarki w plasterki. Gdy mięso się podsmaży dodać cebulę i pieczarki i dalej smażyć około 6 minut
Ewa w kuchnigotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie. A, że nie miałam indyka postanowiłam zrobić ale swoją wersję tych kotletów. Zrobiłam więc ze świeżej szynki wieprzowej. Kotlety wyszły smaczne, soczyste a panierka chlebowa bardzo chrupiąca, czyli tak jak lubię. Następnym razem pokombinuję ze środkiem, bo taka forma kotletów przypadła mi do gustu. 400 g świeżej szynki
Ewa w kuchnijest na stole – wszystkie inne michy długo stoją pełne, dopóki ta nie zniknie… Polecam! Sałatka z makaronem – składniki: ok. 250 g makaronu świderki ok. 200 g szynki mały słoiczek pesto ok. 100 g orzeszków piniowych Makaron gotuję al dente czyli aż będzie miękki ale będzie stawiał lekki opór przy przegryzaniu. Tak ugotowany makaron jest zdrowszy(...)Zresztą tak gotują makaron Włosi a oni najwięcej wiedzą o makaronach… Po odlaniu makaronu przepłukuję go zimną wodą i ponownie odcedzam. Zimny makaron łączę z pokrojoną w kostkę szynką i orzeszkami które wcześniej tostuję na suchej patelni teflonowej i pesto. Smacznego Post Sałatka z makaronem, z pesto i orzeszkami piniowymi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plCukinia faszerowana mięsem mielonym z szynki i kaszą jaglaną to sposób na łatwy, ciekawy i naprawdę pyszny posiłek. Danie nie wymaga wiele wysiłku, nie należy też do najkosztowniejszych:) Dodatek kaszy jaglanej zaś sprawia, że jest jeszcze zdrowsze oraz bardziej sycące i smakuje wspaniale. Ponieważ cukinia sama w sobi nie ma zbyt dużo smaku, ważne jest, aby dobrze podkreślić smak mięsa(...)bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam! SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób): 3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone) 0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe) 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 - 0,5 łyżeczki
Słodko-Słony Świat Ilonyplastrów prostokątnej szynki konserwowej serek chrzanowy Ostrowia lub Almette 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie) 1 l wywaru warzywnego lub bulionu 10 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru) Składniki do klarowania wywaru: 2 łyżeczki octu 2 białka jaja Do dekoracji: białko ugotowanego jaja kawałki gotowanej marchewki natka pietruszki Kiedy zobaczyłam te roladki po raz pierwszy, od razu sobie pomyślałam :"Muszę(...)wywaru dodać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Wystudzić. Na dno prostokątnego naczynia wlać troszeczkę bulionu z żelatyną i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Każdy z plastrów szynki posmarować osobno serkiem chrzanowym i zwinąć w rulonik. Jeżeli wolimy nieco ostrzejsze smaki, można dodać do serka 1 łyżeczkę chrzanu. Teraz w naczyniu, na zastygniętej galarecie układać szynkowe ruloniki, łączeniem
Świat Domowej Kuchnidłużej. Już wcześniej zdecydowaliśmy się na konkretne dania , więc wybór poszedł nam sprawnie i szybko. Na przystawkę obydwoje wybraliśmy: Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą. Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi(...)się , że smak dokładnie taki sam – niebo w gębie. Niesamowicie chrupiąca i ciepła grzanka z delikatnym , ale zarazem wyrazistym w smaku nadzieniem. Pesto … dużo świeżych pomidorków i roladka z szynki parmeńskiej polane kremem balsamicznym wręcz zachwycały przy każdym kęsie – nie żartuję! Porcja jak dla mojego żołądka za duża , ale kolega skusił się na dokładkę! Po przystawce było jedno wielkie
Ostra na Słodko