addToShoppingList7';listonic_content='200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu(...)wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie
moj przepis nawymiary u spodu), wysokość 7 cm: 600 gr ugotowanych ziemniaki 1 szklanka kaszy gryczanej /650 gr ugotowanej 750 gr sera białego (półtłusty) 500 gr boczku z szynką pół na pół 1 szklanka śmietany 18 % 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 garści liści mięty lub łyżeczka suszonej mięty Kaszę ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko(...)biłgorajski listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='600 gr ugotowanych ziemniaki 1 szklanka kaszy gryczanej /650 gr ugotowanej 750 gr sera białego (półtłusty) 500 gr boczku z szynką pół na pół 1 szklanka śmietany 18 % 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 garści liści mięty lub łyżeczka suszonej mięty'; document.write
moj przepis najest. Ta sałatka powstała w szybkim tempie i jest pyszna. Składniki: 1 woreczek ryżu (125 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 5-6 ogórków konserwowych 200 g szynki konserwowej 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki wody z ogórków sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć woreczek z ryżem i przelać(...)zimną wodą. Przesypać do miski i ostudzić.Do zimnego ryżu dodać odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę i ogórki. Przecisnąć przez praskę czosnek. Wymieszać dodać majonez, wodę z ogórków i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków i schłodzenia
Ala piecze i gotujemasz dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś kolejny przepis na szynkę domowej produkcji. Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 3 filety z kurczaka 20 dag Salami Pieprz czosnkowy, chilli 2 ząbki czosnku
Podróż w kulinariaOmlet z szynką i żółtym serem, jest bardzo smaczny, pożywny zrobienie nie zajmuje dużo czasu. W mojej rodzinie jemy go przeważnie w niedzielę jest naszym ulubionym śniadaniem. Składniki: 3 jajka 3 łyżki mąki 3 plasterki szynki łyżka mleka 10 dkg. startego sera żółtego sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: W głębokiej misce roztrzepać jajka z mlekiem i mąką. Doprawić solą
Smaczne Potrawysałatka z kurczakiem Szybkie i proste danie, które z pewnością miło wszystkich zaskoczy swoim wybornym smakiem. składniki dla czterech osób 1 spora gałka mozzarelli 100 g szynki z kurczaka ( lub grillowany kurczak) 2 pomidory 1 ogórek 1 papryka 1 niewielka główka sałaty ( lub pół większej) 2 łyżki majonezu 4-6 łyżek jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku szczypta ostrej papryki(...)centymetrową kostkę, kawałki sera wkładamy do niewielkiej miski, posypujemy je szczyptą papryki, pieprzem. Do mozzarelli dolewamy oliwę, całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy ją do sporej misy, do mięsa dokładamy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w paski paprykę i pomidory pokrojone w plastry
Miód i pieprzSkładniki na 6 porcji: - 6 mniejszych piersi od kurczaka - 6-12 plastrów cienkiego boczku (zależy od wielkości) + 6 do roladek boczkowo- śliwkowych (nie trzeba, ale warto) - 6 cienkich plastrów szynki wędzonej, np. brandenburskiej - 2 białe części pora - 1-2 łyżki masła klarowanego - zioła np. dalmatyńskie - suszony czosnek Gdy mamy więcej boczku, warto przygotować także roladki z suszoną śliwką. Każdy plaster(...)osuszyć piersi z kurczaka. Każdą pierś oprószyć z obu stron ziołami i posypać suszonym czosnkiem. Na desce rozłożyć po dwa plastry boczku, w środku (między boczkiem) rozłożyć plaster szynki. Na każdym ułożyć pierś i dokładnie otulić wędzonymi plastrami. Na dno żaroodpornego naczynia przełożyć podsmażone pory, następnie ułożyć piersi w otulinie boczkowej. Na wierzch wyłożyć roladki śliwkowe. Całość wstawić do piekarnika
Smaczne Zdrowebyć to kanapki. Mogą być na przykład śniadaniowe babeczki, inspirowane francuskimi tostami Croque Madame. Składniki: 8 kromek pszennego chleba tostowego bez skórek 2 jajka 2 plastry dobrej szynki 1/3 pora lub 2 plastry cebuli 2 łyżki tartego sera (przynajmniej) masło Przygotowanie: Dwie foremki do muffinek lub nieduże kokilki do zapiekania smarujemy masłem. Chleb rozpłaszczamy wałkiem i wykładamy(...)foremki (po 3 kawałki na foremkę, naprzemiennie, każda lekko posmarowana masłem) tworząc koszyczek. Dociskamy lekko. Na dnie koszyczka układamy poszatkowanego pora (lub plaster cebuli), potem szynkę i wbijamy jajko. Posypujemy obficie tartym serem.Zapiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni
Gotuj z Rumcajsemwina i gałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw. Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej szałwi 4 plastry szynki parmeńskiej pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku mięsa kładziemy 2 listki szałwii i zawijamy w plastry szynki. Tak przygotowane mięso
Smakowity Blog Kulinarnysałatką nie mogę się przejeść i nie raz była przeze mnie przyrządzana. W taki sposób "przemycam" sobie ziemniaki, których nie jadam do obiadu. 150-200g szynki drobiowej (można usmażyć pierś z kurczaka) 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę (lub nie pełna w krążkach) 3-4 ziemniaki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 kwaśnego jabłka 1 garść rodzynek Dodatkowo: majonez + jogurt(...)posypania (starty) Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (najlepiej w mundurkach) i po ostudzeniu pokroić w kostkę. Do miski przełożyć: ziemniaki, ananasa (bez zalewy), kukurydzę (odcedzoną), szynkę (pokrojoną w kostkę), jabłko (drobno pokrojone) i rodzynki (uprzednio sparzone - moczone przez kilka minut we wrzątku). Wszystko razem wymieszać i połączyć z majonezem oraz jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku i opcjonalnie posypać
Di gotujejako pomysł na przekąskę a do środka włożyć swój ulubiony farsz. Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice. 275g ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć(...)Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić. Sałatka: Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać groszek, kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę szynkę oraz posiekany czosnek i szczypiorek. Całość doprawić do smaku i wymieszać z majonezem i musztardą. Sałatką nadziewać upieczone rurki
Smakołyki Asiskładniki: 250 g szynki 250 g karkówki 250 g wątróbek kurzych 3 cebule, średnie wielkości 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułeczka 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 ml wody sól, pieprz opcjonalnie: tłuszcz: smalec lub masło wykonanie: Szynkę i karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy cebule pokrojona w piórka oraz przeciśnięty przez
Domowy Smak Jedzeniasicie pod bieżącą wodą, następnie przekładam ją do garnka, zalewam dużą ilością wody i odstawiam na conajmniej 12h. Część wody, jaką dodaję do zupy lubię zastąpić wywarem od parzenia szynki , wówczas zupka ma jeszcze bardziej wędzonkowy smaczek... :-) * Kurkuma jest m.in. idealnym dodatkiem do dań mięsnych, bowiem sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu toksyn w organiźmie . Dobrze działa na wzdęcia(...)duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola) - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 2 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - ok.600g wędzonki (chudy boczek, szynka itp.)- u mnie czym więcej tym lepiej, mam tylko później problem z pojemnością gara..., ciągle mało miejsca.. - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 5 łyżek dobrego, aromatycznego majeranku
Smaczne Zdrowemarzysz o czymś kwaśnym. Ta zupa taka jest i na dodatek prawie robi się sama. Kapuśniak 1 kg kiszonej kapusty kawałek kiełbasy prawdziwej wędzonej 20 dkg szynki wędzonej w kawałku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie pieprz do smaku woda ok. 1,5 l. 10 szt ziemniaków Ja miałam kapustę w woreczku, delikatnie(...)woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam wodę. Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Postawiłam garnek na gazie i zupa gotowałam się około 45 minut. W międzyczasie obrałam i ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania
Kuchnia na wzgórzuszklanka mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 3/4 łyżeczki czosnku w proszku 1 szczypta pieprzu 1 szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 200g szynki 1 mała cebula 5-6 pieczarek 1/2 puszki marchewki z groszkiem 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatkowo: 50-100g serka topionego 1 jajko + szczypta soli bułka tarta do obtaczania(...)mąkę i czosnek w proszku. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). W międzyczasie przygotować farsz. Pokroić cebulę, pieczarki i szynkę. Wszystko razem podsmażyć (na odrobinie oleju) i zmieszać z marchewką oraz groszkiem (bez zalewy). Dodać majonez i doprawić do smaku. Placki posmarować serkiem topionym i farszem. Całość zwinąć (złożyć
Di gotuje