mąki pszennej 100 g masła 70 g startego parmezanu lub grana padano 600 g świeżego lub mrożonego groszku 1 cebula 50 g prosciutto crudo lub inna słona szynka listki świeżej mięty (ja użyłam wysuszonej mięty) 300 g ricotty 2 jajka 100 ml śmietanki kremowej sól, pieprz Mąkę połącz z 30 g parmezanu, szczyptą soli i 80 g zimnego masła. Ciasto(...)elastyczne. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. Cebulę obierz, pokrój w kotkę i podsmaż na pozostałym maśle, dodaj groszek, pokrojoną w paseczki szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut. Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, pozostałym parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek
Calzonella.comwysokości). Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy przez ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Farsz: 1 duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki(...)ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone chilli Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę, gorgonzolę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę: jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich śmietanę oraz mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie
Calzonella.commąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól nadzienie 2 cebule 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 150 g szynki w plastrach 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelni z rozgrzanym olejem, krótko(...)gałkę muszkatołową, ciasto krótko wyrabiamy dłonią a następnie wylepiamy nim posmarowaną olejem formę do pizzy lub tortownicę. Na cieście rozprowadzamy nadzienie z pieczarek, cebuli i koncentratu pomidorowego. Plastry szynki drobno kroimy a następnie układamy na pizzy, na końcu pizzę posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp
Smakowite DaniaTaki mini kanapeczki sprawdzą się nie tylko w karnawał :) Składniki: chleb tostowy serek do smarowania (dowolny smak) szynka w plasterkach rzodkiewka ogórki kiszone pomidorki koktajlowe zielone oliwki tary żółty ser keczup sos lub majonez czosnkowy siekana zielona cebulka Sposób wykonania: 1. Kromki chleba cienko posmarować serkiem, kanapki przekroić na pół. 2. Plasterki szynki pokroić w szerokie paski, pomidorki, ogórki kiszone
Kuchnia domowa Animiłe, smakowe wspomnienie. ;-) Jak dla mnie prawdziwa pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę(...)możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3. Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno kroimy. Ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4. Eklerki przekrawamy na pół, nakładamy
Szefowa kuchniKiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach(...)Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Kiełbasa krakowska parzona Czas przygotowania: Składniki na 5 kg kiełbasy Składniki: 3750 g wieprzowiny kl. I (od szynki, biodrówka) 750 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 500 g pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 17 g peklsoli
Kulinarne przygody Gatityzwłaszcza te wędzone.Kupuję albo z cielęce lub drobiowe, jednak staram się aby w mojej kuchni niezbyt często pojawiały się w moim menu.Zapraszam. 4 PARÓWKI cielęce 4 cienkie plasterki szynki gotowanej lub boczku 1 jajko bułka tarta do panierowania+ starty na drobno parmezan 2-3 łyżki mąki olej do smażenia pomidorki ogórek zielony ************************************* Jajko wbić do talerza,dodać łyżkę(...)zimnej wody lub mleka i rozstrzelać widelcem.PARÓWKI obraćz osłonki.Każdą parówkę owinąć plastrem szynki , panierować w mące ,potem zanurzyć w jajku , a następnie w bułce tartej .Parówki układać na rozgrzanym oleju i smażyć że wszystkich stron na złoty kolor.Każdą szybko pokroić na 3 części .Pomidory umyć i pokroić w ósemki .Ogórki umyć , wydrążyć nasiona ,pokroić w kostkę.Nadziewać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijuż dotychczas w moim przekąskowym menu. Babeczki można nafaszerować dosłownie wszystkim, ja polecam wersje mięsne, bo takie nam bardziej smakują. :-) Warunkiem uzyskania smacznej pasty szynkowej jest dobrej jakości, wędzona szynka o wyraźnym smaku. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe
Szefowa kuchnimąki tortowej 1 szklanka ciepłego, nie gorącego mleka 1/4 kostki świeżych drożdży (25g) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru szczypta soli zioła prowansalskie bazylia oregano farsz: 5-6 plastrów szynki oliwki kukurydza konserwowa pomidory z puszki (sos zostawiamy do posmarowania ciasta) zioła prowansalskie 200g sera żółtego Sos Kielecki czosnkowy firmy WSP SPOŁEM Ketchup extra Kielecki łagodny firmy(...)stolnicę i podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Wierzch ciasta smarujemy sosem z pomidorów i na połówce ciasta układamy pomidory, posypujemy ziołami, kładziemy szynkę, oliwki, kukurydzę i posypujemy startym serem żółtym. Zlepiamy ciasto na kształt pieroga. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy ziołami. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-20 minut. Podajemy z ketchupem
Prosto i Smacznie z AnetąPRZEPIS: Składniki -2 kg łopatki -1 kg szynki-peklo sól 18 gr/kg mięsa-3 gr pieprzu białego lub czarnego/kg mięsa-2 gr pieprzu ziołowego/kg mięsa-2 gr majeranku do całości-3 ząbki czosnku / kg mięsa-woda -4 płaskie łyżeczki żelatyny WYKONANIE Szynką i chude części z łopatki kroje w kostkę,a resztę miele na sitku nr.8 lub 10 sypię
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Składniki: -mięso jedynka: -schab-1.250 kg -szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklosól-17-20 gram/kg -pieprz biały 1 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda 250-300 g dla całości -cukier 1 g/kg mieszanka przypraw(...)przekraczajmy 1 cm -teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz gorczycy i wyrabiamy bardzo dokładnie aby wszystkie przyprawy dokładnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg pieprz ziołowy 2 g/kg czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości gorczyca 3 g/kg woda 250-300 g dla całości cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: pieprz(...)przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 godz.Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz gorczycy i wyrabiamy bardzo dokładnie aby wszystkie przyprawy dokładnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklo sól-17-20 gram/kg - pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda(...)przekraczajmy 1 cm Teraz 1 i 2 peklujemy 24-48 h. Co kilka godzin mieszamy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszej obróbki mięsa, mianowicie mięso 1 czyli schab i szynkę każdy kawałek tłuczemy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem.Gdy skończymy machanie młotkiem bierzemy wszystkie przyprawy i dodajemy do jedynki oprócz gorczycy i wyrabiamy bardzo dokładnie aby wszystkie przyprawy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.się znaleźć to info,że do takich konserw była dawana tylko sól nic poza tym.Lecz ja postanowiłem dodać oprócz soli peklowanej sól ziołową, pieprz biały,czosnek i żelatynę. Składniki - szynka 1,5 kg - boczek 1 kg - sól peklowa 20g/kg -sól ziołowa 2g/kg - pieprz biały 7 g - żelatyna 5 g - woda dawałem na wyczucie - 5 większych ząbków czosnku Wykonanie Szynkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pyszna, kolorowa przystawka. Składniki: 9 jajek 1 łyżka octu 3 szklanki wywaru warzywnego 3 łyżeczki żelatyny 3 ogórki konserwowe 5 dag szynki natka pietruszki 1 puszka groszku konserwowego sól do smaku Wykonanie: Zagotować jeden litr wody z dodatkiem soli i octu i ugotować jajka w koszulkach, wbijając je nad samą powierzchnią wody. Po chwili jajka wyjąć (gdy białka dobrze się(...)wodzie, a w międzyczasie przygotować wywar (może być z kostki) i rozpuścić w nim żelatynę. W szklanych miseczkach (3 szt.) układać warstwami- jajka po 3 sztuki, groszek, ogórki i szynkę pokrojone w kostkę oraz pokrojoną natkę pietruszki. Po czy zalać ostudzoną galaretką warzywną, odstawić w chłodne miejsce. Podawać z dobrym pieczywem
Tradycyjna Kuchnia