cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaDoskonała alternatywa zwykłego śniadaniowego omleta Składniki chleb, 5 kromek jajka, 5 szt śmietana 18%, 2 łyżki szynka, 2-3 plasterki salami, 3-4 plasterki ser, żółty starty, 2 łyżki pietruszka suszona, 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. W naczyniu żaroodpornym (śr. 23cm) układamy kromki chleba, tak aby przykryły szczelnie dno naczynia. Podpiekamy przez około(...)minut. W tym czasie robimy masę jajeczną. Szynkę i salami kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojoną wędlinę, starty ser, pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na podpieczony chleb. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Omlet będzie gotowy gdy masa się zetnie i będzie delikatnie zrumieniona. Rodzaj chleba do omletu wedle upodobania
Gotowanie moimi oczamiSzybka karnawałowa przekąska :) Do przygotowania koreczków potrzebne będą: placki tortilii plastry szynki sałata świeży ogórek świeża papryka ser żółty majonez i kethup Sposób wykonania: Placek tortilii posmarować cienko majonezem, ułożyć plastry szynki. Położyć sałatę, posmarować kethupem. Posypać serem żółtym startym na dużych oczkach. Na brzeg tortilii położyć słupek świeżego ogórka i papryki ( na całą długość placka). Ciasno zwinąć w rulon
Darcia w kuchniposzukiwaniu nowych smaków . . . . . . . . Sałatka z selera,z kukurydzą szynką i żółtym serem . . . . Składniki: 1 ćwiartkowy słoiczek selera sałatkowego 1/2 puszki kukurydzy 100 g szynki wieprzowej np. Morliny 100 g sera żółtego sól, pieprz, majonez do smaku Sposób wykonania: Seler i kukurydzę odcedziłam.Dodałam pokrojoną w kosteczkę szyneczkę i żółty ser. Wszystko razem doprawiłam odrobiną soli, pieprzu i majonezu
Darcia w kuchniSkładniki: Ćwiartkowy słoiczek selera konserwowego 1/2 por 5 jaj 20 dag szynki konserwowej 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy ( można dać całą puszkę ) Do smaku: sól, pieprz, majonez Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo studzimy, kroimy w kostkę. Seler i kukurydzę odsączamy. Ananasa odsączamy kroimy w kostkę. Szynkę
Darcia w kuchniSkładniki: 4 jajka 200 gram szynki konserwowej majonez sól pieprz chrzan Sposób wykonania: Jajka ugotowałam, wystudziłam, obrałam, pokroiłam w kostkę. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i niewielką ilością majonezu. Na każdy plaster szynki ułożyłam wzdłuż masę jajeczną, zwinęłam w rulon. Przełożyłam do pojemniczka, chłodziłam w lodówce
Darcia w kuchniCiekawa alternatywa, dla tradycyjnej pizzy. Każdy może komponować własne mini pizze, wszystko zależy od kreatywności. A to Moja propozycja. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 pomidor Plasterki szynki Ser mozzarella Kukurydz konserwowa Groszek konserwowy Ruccola Sos czosnkowy, keczup Krok 1. Cukinię myjemy, kroimy w plastry. Oprószamy solą, aby warzywo puściła wodę. Krok2 . Na gorącej patelni rumienimy cukinię z dwóch stron(...)Krok 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na zrumienionej cukinii układamy szynkę, plasterki pomidorów, kukurydzę, groszek, plasterek mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Krok 4. Upieczone placuszki posypujemy świeżą ruccolą. Podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem. SMACZNEGO
Zdrowo i kolorowoporcje 4 kotlety schabowe 4 plastry szynki 12 suszonych pomidorków 1/4 papryki czerwonej (pokrojonej w cienkie paski) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki oliwy czosnkowej pieprz mielony sól Sposób wykonania : O liwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi i odrobiną pieprzu i soli do smaku. Posmaruj nią rozbite lekko kotlety z obu stron. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Następnie(...)połowie każdego kotleta ułóż po 3 suszone pomidorki, szynkę i paski papryki. Zamiast suszonych pomidorków możesz dać plasterki świeżego pomidora. Przykryj wolnym kawałkiem mięsa (drugą połową). Końce kotleta zepnij wykałaczkami. Griluj przez około 10 minut, co pewien czas przewracając mięso na drugą stronę. Podawaj ciepłe. Możesz polać je ketchupem
Przepisy i porady kulinarnePyszna propozycja obiadowa: roladki z piersi kurczaka z szynką prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym, podane z kaszą pęczak i ogórkiem kiszonym. Pyszności <3 Zamiast kaszy pęczak, możecie dodać do dania gniecione ziemniaczki lub ryż. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Wulkan smaku . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 roladki: 2 łyżki oleju 2 piersi z kurczaka 4 plastry prosciutto(...)Przez woreczek foliowy bardzo delikatnie rozbijamy kotleciki przy pomocy tłuczka do mięsa. Kotleciki z jednej strony posypujemy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Na drugiej stronie kładziemy po plastrze szynki prosciutto i zawijamy w rolady. Spinamy wykałaczkami, żeby roladki nam się nie rozpadły. Obtaczamy w odrobinie mąki. 2. W wysokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Roladki obsmażamy ze wszystkich stron
My Culinary Artdietetyczna (makaron i majonez), ale kiedy mamy mieć gości i chcemy coś podać do zjedzenia to warto sięgnąć po ten przepis. Makaron jaki tu użyłam to tortellini z szynką, ale dostępne są też z grzybami, serem. Tutaj możemy sobie smaki zmieniać według swoich ulubionych. Jako przyprawę moja teściowa daje sos włoski (proszek, nie rozrabia). Jednak w tym sosie jest(...)prostu sól, pieprz, rozmaryn, czosnek. Lepiej dać te składniki w czystej postaci, bez dodatków chemicznych - a są tam, niestety.... Składniki: makaron tortellini z szynką, 500 g ( 2 opakowania po 250 g) ogórki konserwowe - słoik 1 l papryka konserwowa - słoik 1 l 8 jaj kukurydza konserwowa słodka - słoik 0,8 l (lub dwie puszki) sól, pieprz, rozmaryn - według uznania czosnek granulowany
Poezja Smaków - blog kulinarnykolacje. W mojej kuchni ma mnóstwo zastosowań i wkomponowuje się w przeróżne wariację kulinarne na moim stole! Składniki na pizzerinki z cukinii: 1 duża cukinia 1 słoiczek przecieru pomidorowego szynka w plastrach 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 opakowania mozzarelli żółty ser w plastrach pesto czerwone z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku bazylia oregano sól kolorowy pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy(...)grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem
Kuchnia Pani Wiosnygłębszy i wyraźniejszy smak. Intensywnie pachnie czosnkiem i majerankiem. U mnie w domu przygotowywana jest przez Tatę, który zawsze wybierze najlepsze mięso. Składniki: 1,5kg łopatki wieprzowej lub szynki 1,6kg tłustego, surowego boczku 5 ząbków czosnku 8 ziaren zmiażdżonego w moździerzu jałowca 2 łyżeczki majeranku 1 czubata łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soli 250ml bulionu jelita wieprzowe Sposób(...)wykonania: Łopatkę lub szynkę mielimy w maszynce do mięsa o małych otworach, natomiast do boczku używamy dużych otworów. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jałowiec, majeranek, sól i pieprz. Do całości dodajemy bulion i dokładnie mieszamy. Przed przystąpieniem do pracy należy namoczyć jelita w wodzie. Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm
Kuchnia Pani Wiosnyprodukcji tej wędliny użyliśmy szynkowaru, bo mortadela jest wędliną parzoną, ale bez bezpośredniego dostępu do wody. Więc szynkowar spisze się tutaj idealnie. Składniki: 600 g szynki wieprzowej 250 g słoniny 200 g lodu 5 g żelatyny 20 g peklosoli 4 g gorczycy białej 3 g papryki słodkiej 2 g nasion kolendry 3 g gałki muszkatołowej(...)pieprzu czarnego 5 g czosnku granulowanego Wykonanie: Szynkę kroimy w kostkę, mieszamy z peklosolą i wkładamy do lodówki na dobę. Po tym czasie mięso przekładamy do melaksera lub blendera i rozdrabniamy ze słoniną na gładką masę. W międzyczasie dodajemy do mielonej masy pokruszony lód, roztarte w moździerzu wszystkie przyprawy i żelatynę. Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej, kleistej i gładkiej masy
Marder&Marder Manufacturerównież bez laktozy, ja do swojej dodałam jednak śmietankę, bowiem lubimy takie zupy (niezagęszczane, ale lekko zabielane), oczywiście śmietankę można pominąć. Zamiast bulionu (u mnie wywar od parzenia wędzonej szynki - pychotka) można również dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki(...)łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę
Smaczne ZdroweSoczysta i krucha szynka duszona w piwie z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki to klasyczna bawarska propozycja obiadowa. Doskonała w towarzystwie placków ziemniaczanych. Składniki: 500 szynki 3 marchewki 1/2 selera korzeniowego duża pietruszka por (biała i zielona część) 2 cebule 2 ząbki czosnku 300ml piwa jasnego 2 łyżki smalcu sól, pieprz, majeranek, tymianek Sposób
Pyry na Gaz