Ilość porcji: 5 porcji Składniki: 5 jajek 400 ml zimnej wody 2 łyżki masła 2 łyżki mąki kostka bulionowa 1 puszka kukurydzy 200 g szynki pęczek szczypiorku 3 – 4 łyżki ostrej musztardy 50 g sera żółtego cukier (opcjonalnie) sól pieprz Przytogowanie : Jajka ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zimnej(...)obrać i przekroić na połówki. Rozgrzane masło połączyć z mąką, rozprowadzić z dwoma szklankami wody, doprawić kostką bulionową, solą, pieprzem i zagotować. Kukurydzę osączyć, szynkę pokroić w paseczki, posiekać szczypiorek. Wędlinę, kukurydzę, zieleninę oraz musztardę wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie cukrem). Na półmisku (u mnie
KuchniaWeDwoje.plSmaczna i ładnie prezentująca się rolada z żółtego sera z dodatkiem jajek na twardo i szynki konserwowej będzie świetną propozycją imprezowej przekąski. Doskonale też sprawdzi się na Wielkanoc. Najsmaczniejsza dobrze schłodzona. 400 g sera żółtego gouda 200 g serka topionego 100 g miękkiego masła 4 jajka 250 g szynki konserwowej 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz Zagotowujemy dość dużą ilość wody(...)czasie ser powinien zmięknąć. W razie potrzeby, jeśli woda szybko nam ostygnie, dolewamy jeszcze trochę wrzątku. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym. Dodajemy jajka, szynkę i szczypiorek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Miękki ser wyjmujemy z woreczka i wałkujemy na cienki
Smaki Na TalerzuSałatka z makaronem i szynką Bardzo smaczna, pożywna i szybka oraz prosta w przygotowaniu sałatka. Składniki: 100 g makaronu (u mnie kokardki) 20 dkg wędzonej szynki 3-4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 zielony ogórek 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) kilka rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Paprykę, ogórka oraz rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy *** *** Szynkę kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie wymienione składniki przekładamy do dużej miski. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość dokładnie mieszamy, dodajemy majonez, jogurt oraz czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie
Blog z ApetytemSezon szparagowy niestety dobiega końca 😞 Na sam koniec mam szybką przekąskę z zielonymi szparagami w roli głównej... z dodatkiem sera żółtego, w szynce parmeńskiej oraz cieście francuskim. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje i prezentuje się znakomicie. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym. Idealna propozycja na kolację lub podczas oglądania meczów piłki nożnej 😉 Składniki(...)szparagów zielonych (pęczek) 1 op. ciasta francuskiego świeżego 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera żółtego 1 żółtko sezam do posypania sól cukier Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Najlepiej jest je gotować na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około 8-10 min. Odcedzamy. Ciasto francuskie
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)upodobań 😉 Smacznego! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Nadzienie: 100 g szynki w plastrach 100 g salami w plastrach ok. 20 szt. czarnych oliwek 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 200 g tartej mozzarelli oregano Sos: 1 puszka
Kuchnia MagdaLenyProsta pizza z szynką, papryką i pieczarkami Lubicie pizze? My uwielbiamy w szczególności tą domową. Jej przygotowanie naprawdę jest proste. Podstawą oczywiście jest ciasto A dodatki? Te możecie dowolnie zmieniać. I to właśnie główna przewaga domowej pizzy. My niekiedy robimy pizze w kilku wariantach. Na połowie moje ulubione dodatki, a na drugiej męża Dziś jednak prosta pizza z szynką, papryką(...)pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży 1/4 czerwonej papryki kilka pieczarek 2 szczypty suszonej bazylii Skworcu 4-5 plasterków szynki żółty ser (polecam tu mozzarelle, ja dziś nie miałam) gęsty ketchup, sos do pizzy itp Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i całość mieszamy. Odstawiamy
Słodkie okruszkiZakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)upodobań 😉 Smacznego! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Nadzienie: 100 g szynki w plastrach 100 g salami w plastrach ok. 20 szt. czarnych oliwek 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 200 g tartej mozzarelli oregano Sos: 1 puszka
Kuchnia MagdaLenyMasz mało czasu a na wieczór przychodzą goście? Zrób szybką przekąskę w postaci faszerowanej szynki! Smaczne, proste w wykonaniu a przede wszystkim szybkie. W kilkanaście minut możesz wykonać smaczną przekąskę na każdą okazję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 3-4 jajka 10 plasterków szynki 4-5 szt suszonych pomidorów sos tatarski 2 cebulki dymki 2 ogórki konserwowe natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)przestygły, po czym obieramy ze skorupek. Kroimy w kostkę jajka, cebulkę, ogórki konserwowe oraz suszone pomidory. Dodajemy sos tatarski i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz kładziemy na plastry szynki i zawijamy. Na wierzch można ozdobić nasza faszerowaną szynkę sosem tatarskim oraz natką pietruszki. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania: 15-20 minut Czas gotowania: 8 min Łącznie: 25 minut Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLktóre można zjeść tylko widelcem, siedząc na kanapie pod kocem. Rozgrzewający i sycący comfort food? Gulasz i ziemniaki (w jednym ze swoich pysznych wcieleń )! Ten gulasz z szynki robi się prawie sam. Wieprzowy gulasz zagęściłam razowym chlebem na zakwasie – to właśnie on dodał całości charakteru i lekkiej kwasowości, niesamowicie podkręcając smak mięsa. Mięso z szynki oczyszczamy z błonek i skrawków(...)gęsty – dodajemy do rondla pozostały bulion. Próbujemy – dopiero teraz, po dodaniu do potrawy chleba i odparowaniu części bulionu – solimy i pieprzymy gulasz do smaku. Nam ten gulasz z szynki najbardziej smakował podany z kluskami śląskimi , szczodrze posypany drobniutko posiekaną natką pietruszki. Dobrze się odgrzewa i dobrze mrozi – jeśli nie macie ochoty zjadać na raz całego, pozostałe porcje mrozimy po całkowitym
Karo in the Kitchendelikatnym smakiem nasyci i wypełni przyjemnym ciepłem wszystkie zakamarki wymagające kulinarnej troski. Oto pyszność prosto z najszczęśliwszego kraju na świecie! Przed Państwem duńska zupa z porów z serem i szynką :) Wspaniała w swej prostocie, nieskomplikowaniu i smaku. Jest przepyszna! Lekko kremowa słodycz porów w połączeniu z rozgrzewającą gałką muszkatołową i śmietankowym serkiem tworzą podstawę zupy, a całości dopełnia starty żółty(...)cienkie paski dobrej szynki. Jeżeli macie ochotę, można podać do miseczki parującej dobroci garść grzanek lub mięciutką bułeczkę, jednak i bez tego można się nasycić :) W swoim przepisie pomięłam dodatek śmietany i zmniejszyłam ilość masła, bo zupa jest dość kaloryczna poprzez dodatek serów, ale mimo wszystko warto ją przyrządzić i sprawić sobie trochę otulającej przyjemności w te zimowe dni :) Duńska
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNigdy nie jest za późno by wrócić na start. W deszczu, śniegu czy w mrozie. Moja chwila wytchnienia ze słuchawkami na uszach... Szynka pieczona to swojego rodzaju klasyk na świątecznym stole. Możecie ją podać na ciepło lub na zimno, jako danie główne czy dodatek do pieczywa; a dzięki marynowaniu mięso jest kruche i soczyste. Skorzystałam z tego przepisu ( klik(...)Jeśli bardzo Wam zależy również na efekcie wizualnym, możecie przed włożeniem mięsa do marynaty ładnie je związać i nadać mu pożądany kształt. Ja tego nie uczyniłam, gdyż mój kawałek szynki był dosyć podłużny. Jak widać również na zdjęciu, swoją pieczoną szynkę podałam do obiadu, stąd solidne porcje mięsa. Jednak fantastycznie wygląda i bez problemu się kroi podana jako wędlina
My simple kitchenSzynka, jajka, pomidor, ser i chleb tostowy podane razem, ale w niecodziennej formie – w formie zapiekanki. Jak łatwo się domyśleć nie jest to propozycja obiadowa, a prędzej kolacyjna. Nie jest to jednak opcja na wykwintną kolacją, a raczej taką jedzoną w zaciszu domowym ze swoimi najbliższymi. Na spód naczynia dodatkowo dorzuciłam od siebie chleb tostowy. Nie wzięłam pod uwagę(...)piekarniku (razem z grzankami). Poza tym smak bardzo fajny, niecodzienny, choć przy użyciu codziennych produktów;) mniej więcej 3/4 op. chleba tostowego 5 jajek ugotowanych na twardo 200 g szynki w plasterkach ostra musztarda 1-2 pomidory bazylia, oregano suszone 1 – 1 i 1/3 szkl. śmietany 30% 2 jajka 100-150 g żółtej mozzarelli sól, pieprz 2 łyżki oleju masło
Smaki Na Talerzuprostu, doceniłam fakt ich szybkiego przygotowania. Wcześniej jadałam je tylko od czasu do czasu, a teraz mogłabym się nimi zajadać bez końca. W szczególności polubiłam połączenie owoców z szynką parmeńską i mozzarellą. A Wy? Jakie sałatki lubicie najbardziej? Przepis na 2 porcje. Jedna zawiera: 335kcal, B: 25g, T: 21g, W: 13,5g. Składniki 2 porcje: – 200g melona – 100g(...)rukoli – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli Dressing: – sok z 1/2 limonki – 1 łyżka oliwy z oliwek – garść posiekanych listków bazylii – sól, pieprz Dressing: sok z limonki i oliwę wraz z solą oraz pieprzem mieszamy do ich połączenia. Dodajemy posiekane listki bazylii, mieszamy. Na talerzu układamy rukolę, następnie mozzarellę i melona pokrojone w kostkę. Szynkę
Be Fit Be Strongsposób jest delikatny i soczysty oraz przepyszny w smaku. Naprawdę polecam zrobienie tego obiadowego dania. Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów: – polędwiczki w szynce parmeńskiej – gratin ziemniaczane – królik w winie – pulled pork – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue(...)kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 50 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 2 piersi z kurczaka – 4-8 plastrów szynki parmeńskiej lub podobnej – 100 g (kulka) mozzarelli – 100 ml passaty pomidorowej – 100 ml octu balsamicznego – 1 łyżka brązowego cukru – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – garść pomidorków
nietylkopasta.plmięciutkie domowe gnocchi z burakami! Nie tylko świetnie wyglądają, ale też bardzo dobrze smakują. Gnocchi możecie wykorzystać, jak polskie kopytka, albo podać z masłem, parmezanem, botwiną i chipsami z szynki parmeńskiej, jak w tym przepisie. Gorąco polecam każdemu miłośnikowi glutenu! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje (ok. 40 gnocchi) Gnocchi buraczane: 300 g ziemniaków 300 g buraków 100 g mąki + do podsypania(...)jajko 50 g parmezanu 1 płaska łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz Do podania: 80 g parmezanu 100 g szynki parmeńskiej garść małych listków botwiny świeżo mielony czarny pieprz 4 łyżki roztopionego masła groszek czepny * PRZYGOTOWANIE Gnocchi buraczane Ziemniaki oraz buraki obierz i pokrój w mniejsze cząstki. Ugotuj osobno w lekko osolonym wrzątku, odcedź i odstaw do wystudzenia. Następnie zmiel
Food Square