Mniam! Jajka po benedyktyńsku z salsą cebulowo - paprykową Składniki: 1 czerwona cebula 3 kolorowe papryczki mini 2 suszone pomidory sól pieprz oregano szczypiorek olej ryżowy 4 jajka 4 plasterki szynki parmeńskiej bagietka Przygotowanie: Salsa: cebulę, paprykę, pomidory i szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej ryżowy. Smażymy aż wszystko zmięknie. Szynkę podsmażamy na gorącej patelni(...)dodatku tłuszczu). Zdejmujemy szynkę z patelni i na tłuszczu, który wytopił się z mięska obsmażamy bagietkę. Równocześnie, w dużym garnku wstawiamy wodę z dodatkiem soli, pieprzu i oregano, doprowadzamy ją do wrzenia. Do filiżanki wbijamy jedno jajko. Mieszając wodę, wlewamy jajko z filiżanki, cały czas mieszając. Czynność tę powtarzamy z każdym jajkiem osobno. Po3 minutach nasze jajko jest
Lawendowe Nieboswojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety. Składniki: 1 + 1/2 cukinii 2 plastry szynki 1 duża cebula 1 łyżka masła 1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler) sól, pieprz(...)oliwy, również się sprawdziła!) 2 łyżki wody pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka. Studzimy. Ciasto
Kitchens AlphabetProsta i bardzo smaczna przekąska z szynki serrano z serkiem śmietankowym, świeżą bazylią i pomidorkami truskawkowymi. Przygotowanie takich sakiewek nie zajmuje wiele czasu, ładnie prezentują się na talerzu i zapewne sprawdzą się podczas sylwestrowej nocy Składniki: 100 g szynki serrano w plasterkach * (może być też np. prosciutto) 180 g zmielonego twarogu (lub serek almette śmietankowy) garść świeżej bazylii pomidorki truskawkowe(...)szczypiorek sól pieprz * Warto kupić szynkę, której każdy plasterek oddzielony jest papierkiem. Ułatwi to zrobienie sakiewek. Sakiewki formujemy razem z papierkiem, następnie ostrożnie go odrywamy. Przygotowanie: Serek przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekaną bazylię i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego plasterka szynki nałożyć pełną łyżeczkę przygotowanego serka i wcisnąć pomidorka. Ostrożnie uformować sakiewkę, następnie każdą związać szczypiorkiem
Oryginalny smakzbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam camembert'a, ale można użyć dowolnego, dobrze rozpuszczającego się sera. Również szynkę podsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną szynką. Podobny przepis znalazłam w książce "Pie" Angeli Boggiano. składniki ( 6 porcji) 500 g szparagów(...)zielonych opakowanie ciasta francuskiego (ok 275 g) 100 g sera (użyłam camemberta) pęczek szczypiorku, posiekanego 6 plastrów szynki (użyłam serrano) 25 g parmezanu, startego łyżka oliwy czarny pieprz przygotowanie Przygotować szparagi. Umyć, osuszyć, a zdrewniałe końce odłamać. Nie obierać. Podzielić na 6 porcji Z ciasta wykroić 6 kwadratów. Na każdym ułożyć po kawałku sera, posypać szczypiorkiem
Stare Garywieczór i chciałbym Wam przybliżyć te smaki. Jednym z takich tapas były właśnie podawane na ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy(...)trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości lub domowników. Co będziemy potrzebować? drylowane daktyle ser gorgonzola (lub inny o podobnym smaku, np. lazur) jamón de serrano, szynka parmeńska lub bardzo cienkie plastry boczku wykałaczki pomidorki koktajlowe (opcjonalnie jako dodatek) Przygotowanie: Drylowane daktyle wypełniać serem, a następnie owijać w 5-6 cm plaster szynki i nadziewać na wykałaczki
Food SquarePyszne chrupiące naleśniki według przepisu mojej babci z doskonałym farszem na bazie beszamelu z dodatkiem pieczarek, boczku (lub szynki) i zielonej pietruszki. Więcej chyba pisać nie trzeba. Zapraszam do wypróbowania. ;) Ciasto naleśnikowe*: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju lub klarowanego masła 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy(...)Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, dodajcie mleka lub wody, gdy za rzadkie - mąki. Sami będziecie wiedzieć. Farsz (wystarcza na około 20 dużych naleśników): 500 g pieczarek 300 g dobrej szynki lub boczku pół pęczka zielonej pietruszki 75 g masła 2 czubate łyżki mąki ok. 300-400 ml mleka gałka muszkatołowa świeżo mielony pieprz sól Pieczarki obrać i pokroić na plasterki
Food SquareSałatka porowa z marynowanymi pieczarkami... Plasterki marynowanych pieczarek i porów. Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe. Ziarna słodkiej kukurydzy. Kosteczki szynki i wiórki jajek. A całość oblepiona majonezem. Pychota! Składniki: 200 g szynki konserwowej; 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu); 6 średnich ogórków konserwowych; 2 białe części porów; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)obficie polać dużą ilością gorącej, zagotowanej wody). Ostudzić, osuszyć z wody, przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do porów. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić
Gospodyni Miejskamojej quichy nie wpłynęła na jej smak :) aprobata Połówki - zdobyta! :) Spojrzałam do mojej peeeełnej lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki : 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki(...)nagrzewa się tylko do 200'C a i tak nie zdarzyło mi się niczego przypalić, więc dostosujcie temperaturę do swoich urządzeń ;) W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz szynkę. Doglądamy i mieszamy, aby nam się nie przypaliło :) Rozkładamy ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam
Kitchens AlphabetZgodnie z coroczną tradycją na naszym stole zagościła szynka w chlebie:) Od kiedy tylko pamiętam , co roku pojawiała się ona w moim rodzinnym domu. Zawsze robili to moi Rodzice, a od 15 lat przygotowuję ją wraz z moim mężem dla naszej Rodziny. Szyneczka jest pyszna a po tylu godzinach w piecu jest też baaardzo kruchutka, wprost rozpływa się w ustach(...)Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i później już na zimno- sama lub jako dodatek do pieczywa. Ta szynka to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Myślę, że moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować tę tradycję również w swoich domach. ;-) Składniki: -1 cała wędzona szynka z kością (surowa, nie parzona)- ok.8-11kg -surowe ciasto chlebowe(ok.5/6 bochenków) -folia
Smaczne Zdrowejakiś czas dla urozmaicenia i powrotu do smaku tradycyjnych wędlin, kupuję dobrą ,wędzoną szynkę, najlepiej "myszkę", która nie wymaga sznurkowania gdyż jest to jednolita kulka. Mam wówczas pewność, że jest to szynka z szynki a nie z betoniarki jak mawia mój małżonek. Można również przygotować taką wędlinę z szynki wędzonej w siatce, dobrze jednak by była z pewnego źródła, gdzie(...)kilograma mięsa nie powstają 2 kilogramy wędzonki. Moja jest wiejska, naturalnie wędzona a nie natryskiwana dymem wędzarniczym. Wywar z takiej szynki możemy zużyć do przygotowania np.zupy. Ja mój zamroziłam w słoiczkach , jeden zużyłam już do barszczu a dwa jeszcze czekają. Niekiedy gdy nie mam takiej swojskiej, kupuję taką sklepową - z małej masarni. Składniki: - 1 szynka wędzona lub np.ogonówka, schab
Smaczne ZdroweSzynka i ser to podstawowe składniki codziennych kanapek. Kajzerka to z kolei popularna powszechna bułeczka. Zamiast zjeść tradycyjną bułkę przełożoną serem i szynką, można pokusić się o taką w wersji na ciepło. Dodam, że do przygotowania takiego śniadania czy kolacji można wykorzystać lekko czerstwe bułki. Są również inne pyszne dodatki. Składniki: kajzerki plasterki szynki plasterki żółtego sera keczup, majonez(...)marynowana papryka zielone oliwki szczypiorek Sposób przygotowania: 1. Kajzerki naciąć w kilku miejscach, lekko posmarować je w nacięciach keczupem lub majonezem. W nacięcia powkładać ser i szynkę oraz inne dodatki wedle uznania. Dodałam paprykę marynowaną i zielone oliwki. 2. Bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w 180*C przez 15-20 minut. Po upieczeniu można posypać siekanym szczypiorkiem. Smacznego
Kuchnia domowa Anikażdej bocadillo jest chleb, istnieje wiele wariantów tej kanapki, które różnią się w zależności od regionu i osobistych preferencji. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów: 1. Bocadillo de Jamón Bocadillo z szynką (jamón) to klasyka hiszpańskiej kuchni. Może być przygotowane z jamón serrano, czyli „szynki górskiej”, która charakteryzuje się delikatnym, lekko słonym smakiem, lub z jamón ibérico, bardziej ekskluzywnej odmiany(...)szynki, pochodzącej od czarnych świń iberyjskich. 2. Bocadillo de Calamares Bocadillo de calamares to kanapka z kalmarami, popularna zwłaszcza w Madrycie. Świeże, smażone kalmary umieszczone w chrupiącej bagietce to prawdziwa uczta dla miłośników owoców morza. 3. Bocadillo de Tortilla Bocadillo de tortilla to kanapka z tradycyjną hiszpańską tortillą, czyli omletem z ziemniakami i cebulą. Jest to sycący posiłek, idealny
RafalCookRoladki z szynki szwarcwaldzkiej Roladki to doskonały pomysł na przystawkę do grilla jak również dodatek na każdą imprezę. 👉Jak zrobić roladki z serem pleśniowym❓ Można je zrobić na śniadanie lub kolacje. Zastosowanie przepisu Agnieszki jest szerokie. Zapraszamy na przepis na roladki z szynki szwarcwaldzkiej. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem(...)zrobić ROLADKI z szynki szwarcwaldzkiej❓ - Keto przekąska - Keto przystawka do grilla Składniki: 150g szynki szwarcwaldzkiej 100g sera lazur lub innego sera pleśniowego 60g suszonych pomidorów garść rukoli 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy lub oleju z suszonych pomidorów sól pieprz Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSUROWIEC -boczek 4 kg -szynka 3 kg -karkówka 3kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pęklo sól 16-18 g/kg -pieprz kolorowy mielony 4g/ kg -czosnek 5g/kg -gorczyca biała i czarna po 2g/kg -majeranek 2g/kg -woda 10% -jelita wp 28/32 WYKONANIE Kupiony surowiec poddajemy klasyfikacji szynka i karkówka. Po klasyfikacji peklujemy zalecaną dawką. Peklowanie 2-3 dni. 1 kl. szynki(...)chude części karkówki 1 kl. po peklowaniu mielimy na szarpaku natomiast boczek i druga klasa pozyskana z szynki i karkówki mielimy na sitku nr. 10 mm. Wszystko mieliłem na maszynce nr 8 mm. Dodajemy wodę i wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy. Napełniamy jelita ściśle i odwieszamy do osadzenia w temp. pokojowej na 1-2 godz. Po wygrzaniu wędzarni wieszamy kiełbasę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.układa się kawałki wędzonego łososia. Dodatek czerwonej cebuli i kapary może jeszcze bardziej wzbogacić smak. Te kanapki są zarówno odżywcze, jak i pełne zdrowych tłuszczów. 8. Koreczki z melona, szynki i mozzarelli Szaszłyki z melona, szynki parmeńskiej i mozzarelli Kulki z melona cantaloupe lub honeydew, kawałki szynki parmeńskiej lub serrano oraz kuleczki mozzarelli – wszystko nadziane na patyczki. Melon wprowadza słodycz(...)świeżość, świetnie komponując się ze słonym smakiem szynki i delikatną mozzarellą. 9. Chłodnik z ogórka i jogurtu Chłodnika z ogórka. Zimna zupa przygotowana z jogurtu naturalnego, świeżych ogórków, ziół (takich jak koper lub mięta) oraz czosnku. Można ją przygotować wcześniej i przetransportować w termosie lub butelkach. To orzeźwiająca i nawadniająca opcja na gorące dni. 10. Pieczona ciecierzyca Pieczona ciecierzyca. Ciecierzyca
Moja Książka Kucharska