zapiekankę w której główną rolę odgrywa kalafior można łączyć z różnymi składnikami na wiele sposobów i za każdym razem będzie smacznie. U mnie dzisiaj drugie skrzypce grają pieczarki, szynka i ser brie. SKŁADNIKI: 1 mały kalafior kilka plasterków szynki 15 pieczarek 1 ser typu brie 4 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa(...)pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paski i razem z pieczarkami podsmażyć na 1 łyżce masła. W naczyniu żaroodpornym poukładać różyczki kalafiora, wyłożyć podsmażone pieczarki z szynką i dodać pokrojony w kostkę ser brie. Przygotować sos beszamelowy, który powinien być lekko gęsty: 3 łyżki masła roztopić w rondelku i dodać 3 łyżki mąki ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Zdjąć
Kuchnia w opałachSzybki i prosty pomysł na jajko inaczej. Ciepła i chrupiąca bułka, a w środku zapieczone jajko z szynką i serem - to musi być smaczne...Składniki na 4 sztuki:4 bułki kajzerki wieloziarniste lub zwykłe4 jajka4 plastry szynki np. parmeńskiej4 plastry żółtego serasól, pieprzświeża bazylia lub szczypiorekPiekarnik nastawić na 190 stopni C. Z bułek odkroić wierzch i ostrożnie wydrążyć środek, uważając(...)przebić spodu. Ułożyć je na blaszce. Na dnie każdej bułki ułożyć plaster szynki i plaster sera, a na wierzch wbić delikatnie jajko i posypać je świeżo mielonym pieprzem i solą. Ostrożnie przenieść bułki do piekarnika i zapiekać około 15-20 minut, w zależności od tego jaką konsystencję jajka chcemy otrzymać. Wyjąć z piekarnika, udekorować bazylią lub szczypiorkiem i podawać
wyzwania kuchennesię zabawy z panierowaniem - zupełnie niepotrzebnie, nie było najmniejszego kłopotu. To znakomita ciepła przystawka. Polecam!składniki4 małe lub 1 duży bakłażan4 plastry sera wędzonego (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiego jaki lubimy4 plastry gotowanej szynki (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiej jaką lubimysólpieprztymianekzioła prowansalskieolej do smażenia1/2 szklanki bułki tartej1 jajko, roztrzepaneprzygotowanieBakłażany pokroić tak aby uzyskać(...)można na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Położyć na papierowym ręczniku, aby usuniąć nadmiar tłuszczu. Posypać pieprzem, solą i ziołami. Na czterech plastrach bakłażana położyć po plasterku sera i szynki.Przykryć pozostałymi czterema plastrami bakłażanów.Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Stare Garywina 2 opakowania gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie salami w pieprzu (cienkie plasterki, pieprz świetnie wzbogaci smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy 'w pióra'. Ser trzemy na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula lekko zmięknie, dodajemy grzyby(...)wtedy tort będzie wyższy. Pierwszym opakowaniem kruchego ciasta wykładamy dno i boki tortownicy (najlepiej zarzucić je poza krawędzie formy), nakłuwamy. Układamy warstwy składników- salami, połowę tartego sera, grzyby, resztę sera, szynkę i kończymy pesto. Górę przykrywamy drugim opakowaniem ciasta i zalepiamy dookoła ciastem, które wcześniej zostawiliśmy wystające poza formę. Z pozostałych skrawków możemy zrobić fikuśne dekoracje. Wstawiamy do piekarnika
les mirabellesprzygotowany spód tarty wkładamy do piekarnika na 25 minut. Jeśli mimo dociążenia w spodzie ciasta pojawią się pęcherze powietrzne, wystarczy przekłuć je wykałaczką. W między czasie kroimy sery, pomidory, szynkę i oliwki w plasterki. Po 25 minutach podpiekania spodu - zdejmujemy blachę i pieczemy go jeszcze przez 8 minut, aż się ładnie zarumieni. W trakcie tych 8 minut proponuję dwukrotnie(...)piekarnik i przyklepać delikatnie ciasto, jeśli za bardzo się uniesie. Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika (nie wyłączajcie go) i smarujemy pesto. Na górę układamy ser Camembert (jeśli dodajecie szynkę - ułóżcie ją pomiędzy serami), Mozzarella, a następnie pomidory i oliwki. Wszystko oprószamy oregano i świeżo mielonym pieprzem, na koniec skrapiając oliwą extra virgine. Całość wkładamy do piekarnika
Spektrum Smakuwody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 100 g pieczarek kilka plasterków salami 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam(...)dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Szynkę kroimy w grubą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, a plasterki salami na ćwiartki. Wszystko układamy na plackach. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, co trwa około
Kulinarne przygody Gatityźródło wielu składników odżywczych, dodatkowo bez glutenu. Ja wykorzystałam płatki do panierowanie nadziewanych kotletów. Muszę przyznać, że nadają bardzo ciekawego smaku. Polecam. Składniki: Filety z piersi z kurczaka Szynka szwarcwaldzka Plastry sera typu oscypek Sól pieprz Mąka Jajko Płatki z quinoa Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka rozbijamy przez folię. Delikatnie aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem(...)pamiętajmy jednak, że szynka jest słona jak i ser ). Na każdego kotleta kładziemy plaster szynki i plaster sera. Składamy i lekko ugniatamy. Panierujemy początkowo w mące, jajku i w płatkach quinoa. Smażymy na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwySerdecznie polecam eksperymenty z cykorią. Kolejna moja cykoriowa propozycja idealna zarówno na kolację jak i na śniadanie. SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie 2 cykorie 8-10 pieczarek kilka plasterków szynki ser brie lub camembert albo inny tego typu 3 łyżki gęstej śmietany 2 jajka 1 łyżka miodu sól, pieprz odrobina masła A jak to zrobić: Cykorię przekroić na pół, wykroić(...)się ładnie skarmelizowała. Schłodzone ciasto francuskie wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Układamy pokrojone drobno pieczarki, paseczki szynki, skarmelizowaną cykorię. Zalewamy całość roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony w dość cienkie plasterki ser ( w moim przypadku ser był ziołowo-czosnkowy co podkreśliło cały smak). Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni
Kuchnia w opałachserasólWykonanie:Szparagom odłamujemy końcówki, wstawiamy do garnka z posolonymwrzątkiem, głowki stoją ponad poziom wody, gotują się naparze.Gotujemy 5 minut. WYjmujemy,studzimy. Bierzemy po 3 szparagi, ciasnoobwijamy wokół żólty ser, następnie szynkę. Układamy w naczyniużaroodpornym, zapiekamy do rozpuszczenia się sera i zrumienieniadelikatnie szynki
Z Majeczką w kuchni Dalsza część imprezowych przekąsek. :) Serdecznie zapraszam Składniki:szynki serypomidory koktailowepapryka grilowanaoliwki nadziewanepaluchyphiladelphiałosośroketdip czosnkowy Wykonanie paluchów:)Na wędzoną szynkę (np prosciutto) nakładamy serek Philadelphia, zaczynamy zwijac
Smaki Edytypesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy pudding chia(...)pomidorkami Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Polecam także najlepsze koktajle! -> 50 przepisów na koktajle
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 4 placki tortilli 1 opakowanie serka Delikate bądź Almette 8 plastrów szynki ( najlepsza szwarcwaldzka ale może być inna ) 6 liści sałaty ( masłową lub inną ) sól i pieprz 8 plastrów sera żółtego ( duże plastry ) Jak przygotować:Weź tortillę do ręki i powyginaj ją w jedną, potem w drugą stronę. Ta stroną która łatwiej się wyginaj , będzie stroną(...)Rozsmaruj na niej nożem cienką warstwę serka, do samych brzegów aby mogła się później łatwo skleić.Porwij sałatę wzdłuż i połóż na jednej połowie tortilli. Na nią nałóż ser, szynkę, i w moim wydaniu duszone drobno siekane pieczarki. Teraz zwiń ostrożnie tortillę w rulon. Teraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki
Mechanik w kuchnilubicie spędzać ten czas z Bliskimi? Na dzisiejszym talerzu wylądowała dobrze nadziana buła :) Skła dniki: 4 bułeczki 4 duże jajka pęczek szczypiorku pół czerwonej papryki 4 duże plastry szynki żółty ser (dowolna ilość) sól, pieprz pomidorki koktajlowe masło Przygotowanie: Z bułeczki wycinamy górę, wraz ze środkiem. Wkładamy kawałek masła, szynkę, kawałki sera oraz część posiekanego i posolonego
ChilliJemypapierem do pieczenia. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę, następnie dorzucamy pieczarki, paprykę, szynkę. całość przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i ostrą papryką. Mieszamy i smażymy ok 10 minut. Wyłozony na blachę spód smarujemy koncentratem pomidorowym, na to wykładamy nasze nadzienie i posypujemy startym serem, najlepiej takim, który się dobrze rozpływa. Pieczemy ok 20 minut w temp. 185st
Walijskie PichcenieovenSkładniki.Ciasto jak na cienką pizzę.2 szklanki mąki pszennej5 dag drożdży0,5 szklanki mleka1 łyżka oliwki1 jajko0,5 łyżeczki cukru0,5 łyżeczki soliNadzienie.2 łyżki keczupu20 dag szynki konserwowej w plastrach10 dag sera mozzarella1 łyżka(...)natki pietruszki1 łyżka czarnuszki do posypaniaWykonanie.Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na 20 minut.Rozwałkować w prostokąt, posmarować keczupem, rozłożyć plastry szynki, posypać równomiernie serem i pietruszką.Całość zwinąć ,zaczynając ok krótszego boku. Ułożyć na naoliwionej blaszce, założeniem na spodzie, Posmarować białkiem i posypać czarnuszką. Odstawić na 20 minut.Piec w temp.200 stopni
Kulinarny karnet Christophera