Nigdy nie przepadaliście za rozpłaszczonymi kanapkami z szynką, serem i pomidorem? Ja też nie. Każdy mój znajomy potwierdzi, że widok mnie jedzącej kanapkę jest ogromną rzadkością. Dla mnie kanapka musi być na wypasie-musi być po brzegi wypchana składnikami i wyglądem przypominać ogromne wegańskie burgery. Mówię stanowcze nie nijakim kanapkom! Jaka więc musi być ta idealna? Po pierwsze
wegetalerzejednym z moich ulubionych gatunków pieczywa. Charakterystyczny kształt, doskonały smak. Już tylko ze świeżym masłem smakują pysznie a co dopiero z dobrze dobranymi dodatkami. Dziś prosto i smacznie: szynka, ser i pomidory
Milion Smakówbardzo smaczne. Jest bardzo aromatyczne. Wyczuwamy w nim wyraźne aromaty jabłkowe, cytrynowe i melonowe. Usta są przyjemnie kwasowe. Wino jest orzeźwiające z przyjemnym słonawym finiszem. Do wstążek cukinii z serem, szynką serrano i gruszką Michał Jancik polecał Garayes Verdejo Rueda 2014 ( 14,99 zł) W nosie dominują tu aromaty owocowe ( jabłko, mango, gruszki). W smaku sporo goryczki, kwasu i nieco
królestwo garówlepsze raz gorsze. Pamiętam nawet gdzie jadłam najlepszego kotleta. Klasyczny kotlet de volaille nadziewany jest masłem i koperkiem lub masłem ziołowym. Niekiedy zdarzają się kombinacje z serem, szynką itd., ale to już nie klasyka. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( dobrze gdy są średniej wielkości ) Masło ( schłodzone) Sól Pieprz Mąka Jajka Bułka tarta Olej Wykonanie: Pojedyncze piersi z kurczaka
Smaki Ewypokoju jest 32 stopnie... Ale dzieci CHCĄ ZAPIEKANKI... i ja też chcę... Na moje zapiekanki zużyłam -bułkę -pieczarki duszone z cebulką na maśle- bo mi zostały z gołąbków -szynkę -wędzony ser -masło czosnkowe -ketchup i bazylię Posmarowałam kromeczki masłem, położyłam ser, pieczarki,szynkę. Dałam na wierzch ketchup-dzieci to kochają. Włożyłam kamień do pizzy do piekarnika, wsunęłam w rozgrzany piekarnik
Z Kuchni Do KuchniŚwietnie się sprawdziła w przypadku niezapowiedzianej wizyty znajomych. Bardzo łatwo jest ją przyrządzić. Polecamy wszystkim. Składniki: - kilka pomidorów - ogórek - bazylia świeża - oregano - zioła prowansalskie - bazylia - ser żółty - szynka - pepperoni - oliwa - bagietka - czosnek Wykonanie: Ogórki i sparzone pomidory należy pokroić w bardzo drobną kosteczkę Zblendować świeżą bazylię(...)oliwę, suszone zioła, sól i czosnek. Powstałe pesto wymieszać z ogórkiem i pomidorami. Odstawić do lodówki Na pokrojona bagietkę nałożyć mieszankę pomidorowo – ogórkową, peperoni , szynkę i ser. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 st. przez około 10 minut
Pan i Pani Smith w kuchniciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną piersią z kurczaka oraz dużą ilością warzyw. Drugie - z kozim serem, szynką i pomidorkami koktajlowymi. Do podania przyda się dobry sos, np. curry lub salsa
Milion SmakówSkładniki: na ciasto 500g mąki pszennej typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję
Wielki apetytimprezy. Zawartość takich roladek zależy od fantazji nas samych, jak i zawartości lodówki. Tak więc podstawowy składnik to chleb tostowy. Odkrawamy skórkę, wałkujemy na cienko, smarujemy masłem, układamy plastry szynki, sera, smarujemy dowolnymi pastami, układamy warzywa pokrojone w długie słupki (ogórek, rzodkiewkę, paprykę itp). Roladki zawijamy ciasno w folię spożywczą i przynajmniej na 2 godziny wkładamy do lodówki
Jadło i czytadłoFajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata
noteskulinarnyfigamąki, 20 g drożdży, 3/4 szklanki letniej wody, łyżka oleju, sól, szczypta cukru Ciasto przygotował mi mój tato. Dodatki: sos pomidorowy z bazylią ( z przetartych pomidorów) pieczarki czarne oliwki szynka ser czerwona cebula Zdjęcia gotowej pizzy brak :) Nie było już warunków technicznych do jego zrobienia
ClauditteMissCookingfilet z kurczaka jest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet
Codzienna kuchnia niecodziennaMonte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki
More food, love and dreamsjeszcze niedojrzała. Z fig w tym roku przygotowałam dwa przetwory konfiturę figowo-pomarańczową i chutney figowy, który dzisiaj Wam prezentuję. Do czego można wykorzystać taki chutney? Jako dodatek do serów, szynki parmeńskiej (lub innej długodojrzewającej), za niedługo pokażę Wam jedną propozycję, którą już przygotowałam z tym przetworem. Gorąco zachęcam do przygotowania takiego przetworu! :-) Inspirowane przepisem z Flying Fourchette. Czytaj więcej
Pora coś zjeść