chyba jedno z ukochanych dań mojego męża. Faszerowane ziemniaki mógłby jeść codziennie :) Nie ukrywam, są pyszne! Składniki: 1kg ziemniaków 200g pieczarek 100g szynki szwarcwaldzkiej 100g sera edamski od Mlekoma 200g jogurtu naturalnego 2 cebule szalotki 2 łyżki masła pieprz Ziemniaki myjemy, nie obieramy ich ze skórki, podgotowujemy. Ziemniaki powinny być delikatnie twarde. Studzimy je, kroimy na pół(...)podsmażamy ją na złoto. Pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię i podsmażamy, zdejmujemy z ognia. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, mieszamy z jogurtem naturalny i dodajemy na patelnię. Szpatułką mieszamy sos i doprawiamy pieprzem. Ziemniaki wypełniamy sosem. Ser ścieramy i posypujemy nim przygotowane ziemniaki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170*C. Na zdjęciach: talerzyk deserowy szary
Gotowanie i blogowanieSchab roztłukłam dostatecznie cienko. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem i natarłam słodka papryką.Położyłam po plastrze żółtego sera i po kawałku papryki. Zawinęłam, obwiązałam nitką. Usmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu. ************************************ SEROWE ROLADKI W SOSIE SEROWYM 6 plastrów schabu 6 plastrów szynki 6 plastrów(...)sera żółtego 3 serki topione ( u mnie gouda ) sól, pieprz, przyprawa typu "Maggi" posiekana natka pietruszki Każdy kawałek mięsa roztłukłam cienko. Oprószyłam solą i pieprzem, położyłam po plasterku szynki i sera, zawinęłam ciasno. Usmażyłam na złoto. Serki topione rozpuściłam w 1/2 szklanki wody. Doprawiłam "maggi", zalałam roladki. Dusiłam około 10 minut na wolnym ogniu
W kuchni Karmel-itkiIlość porcji: 4 porcje Składniki: 150 g makaronu 150 g brokułu świeżego 150 g fasoli szparagowej zielonej 10 pieczarek marynowanych 3 małe ogórki konserwowe 100 g szynki w plasterkach 100 g sera żółtego 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z godnie z zaleceniami na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą – przełożyć(...)ugotować różyczki brokułu i szparagi przez około 15 minut, odcedzić i dodać do makaronu. Pokroić pieczarki na plasterki, a ogórka i ser w średniej wielkości kostkę. Szynkę pokroić na mniejsze kwadraty i wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego:) Pobierz
KuchniaWeDwoje.pltwarzy o paryskich kanapkach. Mama chcąc powtórzyć sukces kulinarny mamy Pauliny wypytała Agnieszkę, co też było w tym zagranicznym daniu. Siostra z zaangażowaniem wymieniła szynkę, rzodkiewkę, szzypiorek, żółty ser i majonez. Następnego dnia mama przygotowała kanapki zgodnie z opisem. Niestety - to nie było to! Bo "Jak to mogą być paryskie kanapki, skoro nie było samolotu, ktory(...)swoich mężów:) Składniki pęczek rzodkiewek kilka plasterków chudej szynki lub polędwicy sopockiej kilka plasterków żółtego sera pół pęczka szczypiorku majonez sól pieprz bułka lub bagietka Przygotowanie Rzodkiewkę, ser i szynkę pokroić w kostkę (maksymalnie 1x1 cm), szczypiorek posiekać - nie podawałam ilości, ważne żeby po pokrojeniu składników na desce do krojenia powstały tej samej wielkości kopczyki. Kopczyk
Kulinarne Inspiracjejajecznej- u mnie dzisiaj paróweczki, pomidorki cherry, szyneczka... SKŁADNIKI: 3 jajka 1/3 szkl. mleka 5 pomidorków cherry 2 parówki Berlinki 3-4 plastry ulubionej szynki 6 plastrów szynki parmeńskiej 3-4 plastry sera żółtego łyżka masła szczypiorek(...)zioła włoskie grubo mielony pieprz sól WYKONANIE: kokilki smarujemy masłem, wykładamy szynką parmeńską. przygotowujemy masę jajeczną:jajka rozbić, dolać mleka, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać, parówki pokroić na kawałki, ser i szynkę na drobne paski, pomidorki na ćwiartki, wszystko wymieszać, wlać do kokilek, posypać serem i szczypiorkiem, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika zapiekać
Kuchnia BeatyTakie roladki szybko się robi, a dodatki mogą być dowolne, wg własnego gustu..u mnie ubogo, bo tylko ser i szynka...zrobiłam tylko troszkę tak na spróbowanie..a można dodać paprykę, ogórki, sałatę itp. tortilla plastry sera żółtego plastry szynki Placki tortilli lekko podgrzać[ciepłe lepiej można zwinąć] w mikrofalówce lub na suchej patelni.Ułożyć dodatki, zwinąć w roladkę
Moje domowe kucharzenieskładniki: 12 białych szparag 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej surowej, podsuszanej 50 g sera feta 1 łyża tymianku sól(...)pieprz natka pietruszki miękkie masło wykonanie: Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 8 min. Odcedzamy. Ser kroimy w cienkie plasterki. Na plastrach szynki układamy plaser sera, po 3 szparagi, posypujemy ziołami, solą oraz pieprzem. Zwijamy w ruloniki. Smarujemy delikatnie masłem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez
Domowy Smak Jedzeniabazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy. *ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.**oczywiście mamy całkowitą(...)dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-) 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę. 5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchniPizza hawajska to danie, które przyrządzam za każdym razem, gdy gościnnie nocuje u nas 8 letni Kevin. Drożdzowy placek wysmarowany sosem pomidorowym a na wierzchu duże ilości szynki, ananasa oraz sera żółtego. Taka pizza najbardziej smakuje naszemu małemu przyjacielowi, choć zdaję sobie sprawę, iż ze względu na swój dość słodki smak nie każdemu musi przypaść do gustu.Co ciekawe, pizza(...)kształt (ja wybrałam prostokąt). Na bokach pizzy układamy kawałki mozzarelli, a następnie zawijamy ją w ciasto tworząc zaokrąglony brzeg.Środek pizzy smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy następnie szynkę, ananasa oraz ser żółty. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut. Smacznego!!!Źródło: "Radość gotowania" opracowanie zbiorowe
W mojej holenderskiej kuchnidrobiowej 1 średnia cebula 1 łyżka masła 1 plaster żółtego sera sól i pieprz No i zaczynamy: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebule i szynkę pokrojone w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy ser pokrojony w kostkę oraz sól i pieprz. Kiedy cebula i szynka leciutko się zarumienią dorzucamy jajka. Ja smażę nie całe 3 minuty, ponieważ nie lubię
Kolejny blog o gotowaniuogórków konserwowych 200g miękkiego sera żółtego 150g szynki konserwowej mały por majonez sól pieprz Sposób przygotowania: Kukurydzę odlać z zalewy i dodać do wystudzonego ryżu. Ogórki, ser i szynkę pokroić na mniejszą kostkę. Również dodać do ryżu. Por umyć i pokroić na drobno. Połączyć z resztą składników. Dodać majonez i wymieszać wszystko razem. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić
Prosto i Smacznie z Anetąkonserwowa - chleb żytni - pomidorki koktajlowe - ser feta - oliwki -szynka Wszystkie składniki pokroić- chlebek w małą kostkę, ogórki w zależności od wielkości na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki oraz ser i szynkę w kostkę. Nadziewać na przemian na małe wykałaczki. Dodatkowo przyrządziłam dwa rodzaje dip- ów, w których można maczać chipsy z cukinii i koreczki. DIP czosnkowy: - mały jogurt naturalny
Tradycyjna Kuchniaplasterki szynki 4 plasterki sera żółtego mrożone masło 2 jajka bułka tarta sól,pieprz Kotlety rozbić dość cienko,posolić,popieprzyć. Na każdy kotlet położyć plasterek szynki,plasterek sera żółtego oraz kawałek mrożonego masła. Boki kotletów zawinąć do środka,po czym formować roladki. Obtoczyć w jajku i bułce tartej.Smażyć z każdej strony na małym ogniu.Następnie roladki włożyć
Niespełnione zdolności kulinarnesztuk) 2 jajka 2 łyżki mleka 5 łyżek mąki pszennej (płaskich) 5 łyżek otrębów owsianych (płaskich) 1 szczypta sody oczyszczonej sól, pieprz (odrobina do smaku) Dodatkowo: 2 plastry sera 2 plastry szynki (lub dowolnej wędliny) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Ponadto: olej/masło do smażenia(...)Jajka należy ubić, a następnie zmiksować z mlekiem, mąką, otrębami i sodą oczyszczoną. Masę leciutko doprawić solą i pieprzem, a na końcu połączyć z pokrojonym w kostkę serem i szynką oraz posiekanym szczypiorkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron
Di gotujetarta wyszła wyśmienita! Idealna na szybki obiad, czy jako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g sera koziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy(...)cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, aż się skarmelizuje. Na upieczony spód tarty wykładamy cebulę. Winogrona kroimy w ćwiartki i dokładamy na tarte. Następnie dorzucamy kawałki szynki oraz pokruszone sery. Doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Nie solimy, bo sery są już wystarczająco słone. Tarte wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 12 minut. Podajemy na gorąco skropioną oliwą. Smacznego
Kolizje Smaków