jajka podzielone na białka i żółtka 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego 1/2 łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa 2 plasterki szynki plasterki sera żółtego troszkę cebuli garść sałaty np. roszponka Piekarnik nagrzać do 200*C. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i ocet, zmiksować. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną(...)żółtku (1 zostaje), posypać pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać kolejne 8 minut. Gotowe chmurki przełożyć na talerz, podawać jeszcze ciepłe z pełnoziarnistym pieczywem, plasterkiem szynki, cebulą oraz żółtym serem. Obok ułożyć sałatę. Smacznego! Inspiracja ze strony Kuchnia Marty
Chocolate Muffin Blogsztuk ) 2 jajka 2-3 plasterki dobrej szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 cienki plaster żółtego sera 1 łyżeczka mąki 50 ml mleka sól, pieprz Wykonanie: Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Jajka roztrzepać widelcem, dodając mąkę, sól i pieprz. Następnie wsypać pokrojone dodatki - szczypior, szynkę i ser. Wymieszać. Masę jajeczną wlać do formy na muffiny. Piec
kolorowotorcikowoimprezę czy do piwka! Na 12 dużych muffinek potrzebujemy: 225 g mąki 1 jajko 50 ml oleju 200 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 5 plastrów sera żółtego 5 plastrów szynki - ja użyłam polędwicy z indyka 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka chili i odrobina suszonego lubczyku Zabieramy się do pracy :) Mąkę mieszamy(...)przyprawami (każdej po troszeczkę) i proszkiem do pieczenia, W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 min w 190 stopniach. Polecam podawać te muffiny w towarzystwie sosu czosnkowego
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki : 2 bakłażany 1 mały słoik sosu pomidorowego 1 kula mozzarelli lub tarty ser Basiron Rosso 1 plaster szynki lub kiełbasy chorizo lub anchois pieczarki ,lub oliwki lub pomidorki oliwa z oliwek szczypta soli zioła Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C Umyć i pokroić w plastry bakłażana. Blach ę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić(...)posypać szczyptą soli. Piec około 20 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika i posmarować warstwę sosu pomidorowego, następnie wierzch dekorować dowolnymi dodatkami -do wyboru: mozzarella / pomidory / chorizo lub ser / szynka / ... możliwe są wszystkie kombinacje ! Na koniec posypać ziołami i wstawić ponownie na jakieś 8 – 10 minut do rozpuszczenia sera:)) Ser Basiron Rosso Dwa smaki do wyboru: zielony z pesto bazyliowym
w mojej kuchniCordon bleu to nic innego jak panierowany filet z cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką. Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako roladka. Niezwykle popularny, bardzo prosty i smaczny J Kotlet Szwajcarski (Cordon Bleu) Składniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko(...)tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przetartym przez praskę i przyprawami. Zalewamy mlekiem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Na kawałki mięsa układamy plastry szynki i sera. Zwijamy ciasno w roladę. Jajko wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli. Na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą. Gotowe sznycle panierujemy w mące, jajku
Mania Gotowaniaszklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 300g mąki pszennej 130g miękkiego masła Pozostałe składniki: 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 – 3 łyżki oregano 3 – 4 plastry szynki 5 – 7 plastrów sera 10 – 12 oliwek 8 – 9 suszonych pomidorów pieprz Wykonanie: Do śmietany dołożyć cukier oraz drożdże, mieszać tak długo aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło(...)wyrośnięcia. Pomidory pokroić w paski. Oliwki pokroić w plastry. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować cienko w prostokąt. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory. Ściśle zwinąć ciasto w roladę. Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić roladę potrzeba ostrego noża. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Mama Gotujezaspokojenie mniejszego i większego głodu - jeśli zrobimy więcej. (1 duży lub 2 małe) 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki szczypta soli Dodatkowo: żółty ser szynka (może być dowolna wędlina) ulubiony sos/ketchup (polecam ketchup McDonald's od Dveley ) olej/masło do smażenia Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem(...)śle (z obu stron). (Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.) Po przewrócenia placka na drugą stronę - posypać startym serem i ułożyć kawałki szynki. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Wersja z salami
Di gotujePrzedstawię więc propozycję na "podrasowanie" risotta, które zostało mi z dnia poprzedniego :) Przepis na moje risotto poniżej: http://smacznieinatemat.blogspot.com/2015/02/risotto-z-warzywami-i-z-kuczakiem.html SKŁADNIKI: Risotto z warzywami około 5 plastrów szynki drobiowej Ser pleśniowy typu lazur Kilka małych pomidorków Natka pietruszki KROK 1: Szynkę oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na pół KROK 2: Do risotta dodać szynkę, podgrzać
smacznieinatematNiedziela to taki dzień, gdzie na śniadanie zazwyczaj (o ile jesteśmy wszyscy w domu) na stole króluje jajecznica. Czasem jest z kurkami, czasem z pieczarkami a ostatnio z serem, szynką i pomidorem. Niewielki dodatek mleka sprawia, że jest bardzo delikatna i puszysta ....Składniki: (na 2 osoby)6 jajek3 łyżki mlekaszynkapomidorsólpieprzszczypiorek lub koperekser żółtymasło sklarowaneWykonanie:W garnuszku rozbełtać jajka(...)mlekiem, solą i pieprzem oraz połową startego na drobnych oczkach sera.Masło rozgrzać na patelni, na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną drobno szynkę oraz drobno pokrojonego pomidora. Chwile smażyć mieszając, po czym wlać jajka i smażyć wg uznania. Ja lubię puszystą i nie wysuszoną jajecznicę, więc smażę ją na niewielki ogniu i obserwuję, kiedy zaczyna się ścinać. Odstawiam wtedy
Walijskie PichcenieSałatka meksykańska. Z fasolą, ryżem lub makaronem ryżowym, szynką i serem, ananasem i jeszcze kilkoma dodatkami, które czynią tę sałatkę wyśmienitą kompozycja smakową. Sałatka jest dość delikatna ale wyrazista w smaku. Lekko słodka, lekko słona, lekko kwaśna, lekko mięsna i serowa. A z podanej porcji wychodzą dwie spore salaterki. W sam raz na imprezę rodzinną. Polecam :-) Składniki: 200 g ryżu(...)łyżek majonezu 3 łyżki ketchupu Wykonanie: Makaron lub ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem soli. Warzywa puszkowe i słoikowe odsączyć z zalew. Paprykę, ogórki, ananasa, szynkę i ser pokroić w kostkę. Nie musi być do bardzo drobna kostka. Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i połączyć. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz czosnkiem granulowanym. Jeżeli lubicie bardzo
Poezja Smaków - blog kulinarnybardzo smaczna. Do sałatki użyłam majonezu stołowego od firmy Roleski oraz kukurydzę konserwową i fasolę czerwoną od firmy Bonduelle . Składniki: 250 gram makaronu świderki 200 gram sera żółtego 200 gram szynki Pół małej kapusty pekińskiej 2 papryki czerwone(...)mała puszka fasoli czerwonej Bonduelle 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle 5 łyżek majonezu stołowego Roleski Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szynkę, ser żółty, paprykę kroimy w paski, kapustę pekińską drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sałatkę przed
Bajeczna KuchniaBomba witaminowa w środku zimy :D Składniki: kilka liści sałaty 3 jajka 1 pęczek rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki kukurydzy konserwowej pęczek posiekanego szczypiorku 50 g sera żółtego 50 g szynki 1/2 zielonego ogórka sól pieprz oliwa Przygotowanie: Warzywa(...)umyć i osuszyć. Liście sałaty ułożyć na talerzu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w ćwiartki. Rzodkiewki pokroić w plasterki, pomidorki koktajlowe na pół/ćwiartki. Szynkę, ser żółty i ogórka pokroić w kostkę. Całość wymieszać w salaterce razem z kukurydzą i szczypiorkiem, Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko przełożyć na talerz z liśćmi sałaty. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniteż znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko jeden problem szybko znika ze stołu ☺SKŁADNIKICIASTO400 g mąki100 g mąki ziemniaczanej1 jajko2 płaskie łyżeczki soli3 łyżki(...)kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek, salami, szynkę , ser utrzeć na tarce o dużych otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie. Zawinąć
zielonacukinkaChwila moment i mam obiad gotowyJ Kurczak jest pyszny i soczysty. Polecam!! Piersi z kurczaka po włosku Składniki: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki włoskiej ser mozzarella w kulce lub w kostce zioła prowansalskie 2 pomidory tymianek 1 łyżka sosu sojowego czosnek granulowany papryka ostra pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekrajmy wzdłuż, tak aby uzyskać(...)patelni aby się zarumieniła. Na tej samej patelni (na tłuszczu wytopionym z szynki) smażymy piersi z kurczaka. Kiedy będą gotowe na każdą nakładamy dwa plastry pomidora, szynkę oraz ser. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z pieczonymi z sałatką, ziemniaka lub frytkami
Mania GotowaniaCordon Bleu - najsmaczniejszy z kotletów. Cienko rozbity płat mięsa z piersi kurczaka (w orginale cielęciny) nadziewany serem i szynką, następnie panierowny w mące, jajku i bułce tartej. Rozpuszczony ser nadaje mu specyficznego, pysznego smaku. Na temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona. Ponieważ panierowane mięso to ulubiony sposób przygotowania przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa(...)jest we Francji mistrzom kulinarnym. Uwielbiany i bardzo popularny w Niemczech, Szwajcarii i Francji. Pyszny, prosty i wykwintny. Składniki: 4 filety z kurczaka bez polędwiczek 4 plastry szynki 4 plastry żółtego sera lub słupki 2 łyżki mąki 1 jajko L bułka tarta sól masło ghee do smażenia Wykonanie: filety cienko rozbić, lekko posolić na mięsie ułożyć po plasterku szynki. Plaster
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!