Święta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag
Kuchnia domowa Anidużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)na klopsiki600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)1 średnia cebula, starta1 jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 łyżeczka garam masala2 łyżki
Stare Garypołowa z nich to same przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam!SKŁADNIKI:1 kg łopatki wieprzowej (ewentualnie szynki)800 g ziemniaków2 duże cebule2 ząbki czosnku3 średnie lub 2 duże marchewki2 małe czerwone papryki lub 1 duża1 łyżeczka suszonej kolendry (ja "ugniotłam" ją jeszcze w moździerzu)1 łyżeczka
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki:Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków2 duże cebule2 jajka3 łyżki mąki3 ząbki czosnkusólpieprzGulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)1 duża cebula4 ząbki czosnku1,5 łyżeczki tymianku1 łyżeczka majeranku3 liście laurowe2 kulki ziela angielskiego3 łyżki papryki słodkiej suszonej1/2 łyżeczki chilli2 łyżki mąkiokoło 1 litr bulionuodrobinę masła2 łyżki olejusól
Oryginalny smakSkładniki: 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki,3 filety z kurczaka,400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,125 g mozzarelli,3 garście rukoli,1/2 cytryny,15 g startego sera żółtego,60 ml oleju rzepakowego,10 szt. groszku cukrowego,4 łyżki orzeszków piniowych,sól do smaku,pieprz czarny świeżo mielony do smaki,papryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku
Moniki SmakołykiSkładniki: 100 g serka śmietankowego, 200 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka), 4 średnie papryki czerwone z płaskim dnem, 4 jajka, ½ papryczki chili, 1 łyżka posiekanych listków mięty, 100 g kaszy gryczanej, 1 mała czerwona cebula, olej do smażenia, pęczek świeżej bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka orzechów piniowych, 2 łyżki startego parmezanu, 100 ml oliwy z oliwek, sól
Moniki SmakołykiPomysł na takie zrazy powstał tak ot ..podczas robienia kotletów schabowych...zrobiłam tylko kilka takich zrazów na spróbowanie..no i...zrazy okazały się smaczne... 50-60 dkg mięsa wieprzowego[ schab, szynka lub polędwica] kilka łyżek mąki 2-3 jajka kilka kromek czerstwego chleba wegeta sól, pieprz musztarda natka pietruszki [ miałam mrożoną] kilka parówek Mięso pokroić w plastry. Rozbić
Moje domowe kucharzenieopakowania muszli (używam z Lubelli) 100 g sera Gorgonzola 2 kulki sera mozzarella 50 g parmezanu suszone pomidory (około ½ słoiczka) 350 g mięsa mielonego wieprzowego (używam szynki) 0,5 cebuli (dużej) lub jedna mała 8-10 pieczarek średniej wielkości sól, pieprz zioła prowansalskie papryka ostra łyżka sosu sos worcestershire łyżeczka czosnku granulowanego oliwa Sos pomidorowy: pomidory z puszki 1 łyżka
Mania Gotowaniawarzywami. Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami Składniki: 300 g makaronu rurki olej lub oliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili
Mania GotowaniaPost Greckie gołąbki z kaszą jęczmienną i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojedużo mięsa;) Smak zupy wzbogaciłam dodając sos ze słoika, oczywiście najlepsze są te domowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),10 dużych ziemniaków,2 cebule,pęczek włoszczyzny (bez kapusty),czerwona papryka,2 łyżki masła lub margaryny,słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),łyżeczka ostrej papryki mielonej,słodka
Z miłości do słodkościPost Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeskładniki. Znika dość szybko, zresztą nie jest to panierowane mięso i nie obciąża żołądka jak panierowany smażony kotlet. Do smażenia używam smalcu, zazwyczaj do mięsa wieprzowego używam tego typu tłuszczu, ten … Czytaj dalej Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami Artykuł Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąDzień dobry:-) Dzisiaj przepis dla miłośników mięsa :-) Tym razem zrazy wieprzowe, zawijane z szynką oraz ogórkiem konserwowym, podane w sosie własnym z dodatkiem słodkiej śmietanki. Idealny dodatek do klusek śląskich lub kaszy gryczanej. W moim rodzinnym domu nie pamiętam, aby moja mama przygotowywała jakikolwiek rodzaj roladek mięsnych, więc tego niestety nie mogłam się od niej nauczyć. Staram się sama wykombinować(...)szczęście nie narzeka bo uwielbia mięso i mógłby jeść go na okrągło gdyby nie patrzył na względy zdrowotne. A o to moje zrazy :-) Składniki: mięso wieprzowe 4 plastry, ogórek konserwowy 2 szt, szynka 4 plastry, mąka 4 łyżki, musztarda Dijon lub angielska 2 łyżeczki, śmietanka 30% 5 łyżek, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, majeranek szczypta
kulinarne odsłony patiRoulade of pork loin with ham and cheese. Składniki. 0,5 kg polędwica wieprzowa 5 plasterków szynka parmeńska 10 dag ser gorgonzola 2 jajka 15 dag bułka tarta Przyprawa do potraw Kucharek Pieprz olej do smażenia Wykonanie. Warkocz polędwicy wieprzowej oczyścić z błon. Podzielić na 5 części. Rozklepać przez folię. Każdy plaster posypać przyprawą do potraw kucharek
Kulinarny karnet Christophera