mięs i ryb na słodko. Wyniosłam to z kuchni kaszubskiej, na której się wychowałam. Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 700 ml cydru (zastąpiłam redd’s-em), 200 g suszonych moreli, 200 g suszonych śliwek, 1 laska cynamonu, 6 goździków, 1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), 2 łyzeczki bulionu w proszku lub kostka bulionowa, 2 łodygi selera naciowego(...)minut przed końcem pieczenia. Pieczeń odstawić na 10 minut, pokroić. Sos zlać do garnka, zagotować, zagęścić i doprawić wedle uznania. Najlepiej smakuje podana z kluskami ziemniaczanymi. Artykuł Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniasiedzenie w kuchni, jest zazwyczaj bardzo ograniczony. Gwarantuję Wam jednak, że sałatka mimo, że nie zawiera wielu składników jest pyszna! :)) Składniki: sło ik selera konserwowego 200g chudej szynki (dowolnej: wieprzowej lub drobiowej) 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki konserwowe majonez koperek lub szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Seler odsączamy z zalewy, pasma kroimy drobniej. Szynkę i ogórek kroimy
Walijskie PichcenieSkładniki: 500 g mięsa wieprzowego (np. szynki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów sól, pieprz olej do smażenia Sos: 500 g kapusty włoskiej 700 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka cukru 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz olej
Qchnia po prostuczerwoną papryką. Sama byłam zaskoczona jak smacznie wyszły, do tego warzywka, sos chrzanowy i mieliśmy obiad pierwsza klasa :) Składniki na 3 porcje: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki 0,5 czerwonej papryki 1 mała cebula pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy
Simply FoodProsecco 500 ml bulionu szczypta soli i pieprzu łyżka oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki Polędwiczka w szynce parmeńskiej: 200 gram polędwicy wieprzowej 4 plastry szynki parmeńskiej sólo i biały pieprz gałązka rozmarynu i tymianku olej do smażenia i masło Dodatkowo: kilka plastrów szynki parmeńskiej ogórek świeży świeże zioła
Mango Papajakapusty kiszonej 500g boczku wędzonego 300g kiełbasy 500g mięsa wieprzowego od szynki 500g mięsa wołowego 2 duże cebule jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu pieprz sypki 10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy w drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki
Klaudynkowa kuchniasmak dania. Dopełnieniem dania będą aromatyczne pomidory ( przezornie zawekowane latem w słoiki), oraz czerwona słodka papryka. Nic tylko siadać i zajadać. składniki dla czterech osób 650 mięsa wieprzowego z szynki albo łopatki 2 papryki czerwone słoik pomidorów (0,6 litra) 2 cebule 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 2 łyżki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz natka pietruszki
Miód i pieprzidealna przekąska na szybkie śniadanie w klimacie kuchni włoskiej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 tosty (najlepiej z mieszanej mąki) kilka plasterków dobrej parzonej (niewędzonej) wędliny wieprzowej – niekoniecznie szynki kilka(naście) cienkich plasterków ulubionego salami (zależnie od ich rozmiaru) 2 lub 4 plasterki łagodnego sera topionego 1 średni pomidor kilkanaście zielonych oliwek Instrukcje Opiekamy tosty i dajemy
Kulinarna PokusaSzkoda że nie czujecie tego zapachu ! Składniki : 2,5 kg świeżego mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa, karkówka) 40 dkg świeżej słoniny 4 - 5 dkg peklosoli ( możemy ją kupić w sklepie spożywczym ) 4 dkg cukru 1 średnia główka czosnku pieprz czarny mielony majeranek ( suszony ) 1/2 łyżeczki mielonych ziaren jałowca około 3 - 4 metrów jelit wieprzowych (można kupić w masarni lub zamówić
Przepisy i porady kulinarnebazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu jest znacznie lżejsza. Smaczna sałatka, którą można przygotować na kolację lub na spotkania w gronie przyjaciół. 6 łodyg selera naciowego 300 g szynki konserwowej wieprzowej 6 ziemniaków SOS: 400 g jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz czarny Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości. Wystudzić i ściągnąć
https:KKuchniaMniamskładniki: Podaję proporcje na 1 kg kiełbasy. Dzięki temu w łatwy sposób przeliczysz proporcje na większą ilość. Surową kiełbasę białą możemy mrozić. 700 g schłodzonego mięsa chudego (wieprzowa: łopatka, szynka, karkówka lub wołowina gulaszowa) 300 g schłodzonego mięsa tłustszego (boczek, podgardle, golonka) 125 ml zimnej wody (pół szklanki) 18 g peklosoli (lub 21 g zwykłej soli kamiennej) 1,5 łyżeczki
Ania gotujeodstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy smak, bo w marynacie spędza 5-6 dni. Składniki: 1,2 kg szynki surowej wieprzowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek czarnego pieprzu kilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku 5-6 ząbków czosnku łyżka suszonego czosnku
Czerwień i błękitjuż któraś z kolei szynka z szynkowara. Nie robiłam ich wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę
Szczęśliwa kuchniajuż któraś z kolei szynka z szynkowara. Nie robiłam ich wiele, ale bardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwymyśliłam obiad z mojego dzieciństwa: mielone z duszoną kapustą. Najlepsze jest do mielonych mięso mieszane czyli pół na pół wieprzowina z wołowiną, ale ja miałam tylko mięso wieprzowe od szynki i również wyszły smakowicie. To danie nie należy do dietetycznych, ale czasami potrzebujemy zjeść trochę więcej kalorii szczególnie w takie dni z brzydką pogodą. Wyrzuty sumienia dopadają dopiero po zjedzeniu(...)Pozostaje tylko wieczorny godzinny spacer w tempie marszowym J najlepiej w towarzystwie przyjaciela psa J Mielone kotlety z duszoną kapustką Składniki: -1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego -jedna sucha bułka -jedno jajko -trzy ząbki czosnku -sól -pieprz -bułka tarta -olej do smażenia Do mięsa dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz
Kulinarne przemyslenia