szynka wieprzowa - 2583 przepisów (strona:94/173)

Lasagne al forno 179

zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka- 4 sztuki duże malutka główka czosnku przypawy

Z Kuchni Do Kuchni
pyszne, soczyste mielone kotlety z łopatki i szynki wieprzowej z airfryer... 27

bułka pszenna 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, tarta bułka 4 łyżki, mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba wieprzowa łopatka i szynka zmielone dać do miski, dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, pieprz mielony, kucharka, sól, bułkę moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, tartą bułkę i wszystko dokładnie wyrobić

W Mojej Kuchni Lubię
Zrazy z mozzarellą i żurawiną 211

Pyszna propozycja dla tych, co nie lubią nudy na talerzu. Składniki 8 plastrów polędwicy wieprzowej 8 plastrów szynki parmeńskiej 1 mozzarella konfitura z żurawiny firmy Proeco sól pieprz przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka mieszanki babki płesznik i jajowatej firmy Rafex … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Gulasz z czerwoną soczewicą 152

zimne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo pożywne. Ja swój gulasz wzbogaciłam soczewicą czerwoną. Soczewica zagęściła gulasz i sprawiła, że danie jest bardziej sycące. składniki: 550 g szynki lub łopatki wieprzowej 2 l wody 2 marchewki 2 czerwone papryki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok 200 ml) sól 2-3 listki laurowe ok 2 łyżek czubrycy czerwonej

Monia miesza i gotuje
Kiełbasa z szynki i policzków wieprzowych 123

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  -szynka 1 kl.5 kg / w kostkę 1,5 cm -policzki wieprzowe 4 kg / 10 mm -mięso z golonki  600 g / 2,5 mm Rozdrabnianie maszynka nr.8 PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 19 g/kg -pieprz(...)czarny 2 g/kg -pieprz biały 1 g /kg -kolendra mielona 1 g/kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 g/kg -gorczyca ziarno 3-4 g /kg -jelita wieprzowe raczej grubszego rozmiaru -woda 500 ml do szynki i policzków -200 ml do golonki i błon z policzków WYKONANIE: Szynkę kroimy w kostkę 1,5 cm. Z policzków wieprzowych usuwamy błony które później dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym 200

schabu - danie  czasochłonne ale warte swego smaku :)Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)25 dag pieczarek1 jajko1 bułka namoczona w mleku1 duża cebulapęczek natki pietruszkimasłosól, pieprz, wegeta, słodka paprykaFARSZCebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pieczarki kroimy w drobne plasterki.Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
DANIE JEDNOGARNKOWE Z WIEPRZOWINĄ I WARZYWAMI 305

wyjątkowego posmaku i zapachu.   Danie jest treściwe, syte, rozgrzewające i co najważniejsze bardzo, bardzo smaczne :) SKŁADNIKI: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 700 g szynki lub łopatki wieprzowej  2 większe marchewki około 1/3 główki małej białej kapusty (250-300 g) 5 średnich ziemniaków 0,6 l wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku

Słodko-Słony Świat Ilony
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym 140

pysznym, pachnącym i aromatycznym koncentratem grzybowej, który nada Waszym potrawom pysznego smaku.  Składniki (na 2-3 porcje): koncentrat grzybowej Krakus 300 ml 300 gram polędwiczki wieprzowej  6 plastrów szynki parmeńskiej  kilka gałązek rozmarynu  garść mrożonych podgrzbków  cebula  ząbek czosnku dwie łyżki masła  dwie łyżki oliwy z oliwek  sól i pieprz 1/2 szklanki

Mango Papaja
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 257

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pasztet wieprzowy: Domowy pasztet fot. Moja Książka Kucharska Składniki na pasztet wieprzowy: ok. 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, szynka, podgardle) 300g wątróbki drobiowej 150g wędzonego boczku + dodatkowe plasterki do obłożenia formy 3 cebule 2 marchewki 1/2 selera 3 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela, pieprzu i goździków

Moja Książka Kucharska
Cytrynowo - szalwiowa pieczen 163

Ponadto za jednym zamachem mamy gotową szynkę i aromatyczne ziemniaki, dzięki czemu oszczędzamy czas na przygotowaniu dodatków.  No i zmywania jest dużo mniej :)  SKŁADNIKI: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej odrobina soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczka suszonej szałwii pieprz  sól 1 łyżka smalcu 50 ml śliwowicy lub innego mocnego alkoholu 1 kg ziemniaków(...)cebule pół pęczka natki pietruszki nić do związania pieczeni Mięso skrapiamy sokiem i nacieramy tymiankiem, szałwią, solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Kiedy szynka przejdzie ziołami, związujemy ją nicią formułując przy tym roladę. My niestety nie posiadamy w domu specjalnej nici, dlatego związaliśmy mięso kilkukrotnie "złożoną" nitką.  Tak przygotowaną roladę obsmażamy na silnie

Kuchnia od dwojga
Sałatka z makaronem orzo 81

lunch do pracy, na grilla czy na kolację. Zielony ogórek sprawia, że nie jest ciężka, tylko przyjemnie odświeżająca. Sałatka z makaronem orzo: 250 g makaronu orzo 200 g szynki drobiowej lub wieprzowej w plastrach 1 długi zielony ogórek (lub 3-4 gruntowe) 1 mały pęczek koperku 1 ząbek czosnku 1 łyżka gęstego jogurtu 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron(...)wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy, a następnie wrzucamy do miski. Ogórek obieramy, wyskrobujemy łyżeczką gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Koperek drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Ogórka, koperek i szynkę dodajemy do makaronu. Przygotowujemy sos łącząc majonez, jogurt, wyciśnięty ząbek czosnku i po dużej szczypcie soli oraz pieprzu. Dodajemy do reszty składników

Poezja smaku
Sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami 131

wieprzowym i warzywami. Idealne jako przekąska dla dwojga. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest czasochłonne!  Składniki dla 2 osób: 8 sztuk papieru ryżowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki) 1 cebula 1 mała marchewka 4 liście kapusty pekińskiej 25 g suszonych grzybów mun sól, pieprz sos sojowy olej do smażenia sos słodko-kwaśny  do namaczania(...)cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć starte warzywa. Gdy lekko zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor na szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przygotowany farsz ostudzić

Ugotować
Rolada z indyka z serowo-koperkowym nadzieniem 87

znalezionego w sieci przepisu na roladę z szynką i dwoma rodzajami sera. Wyszło wyśmienicie. Porcja wyszła duża, dlatego mieliśmy zapewniony obiad na dwa dni. Na drugi dzień podałam ją razem z czerwoną kapustą i kluskami śląskimi. Smakowała jeszcze lepiej. 1 duża pierś z indyka 100 g szynki (u mnie wieprzowa Pikok z Lidla) około 120 g żółtej mozzarelli, do pizzy(...)dużych oczkach tarki. Łączymy w miseczce, z roztartym za pomocą widelca, serkiem topionym. Dodajemy 1-2 łyżki posiekanego koperku. Mieszamy. Z masy serowej formujemy wałek. Obtaczamy go plasterkami szynki. Pozostałą szynkę rozkładamy na mięsie. Serowe nadzienie kładziemy z jednej krawędzi piersi indyczej. Zwijamy w roladę. Obwiązujemy dokładnie kuchenną nicią. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Obsmażamy mięso

Smaki Na Talerzu
Odkrywany na nowo gulasz z dziczyzny 136

antybiotyków, hormonów wzrostu i innych substancji, które niestety są obecne w mięsie pochodzącym z hodowli masowych. Gulasz z dziczyzny Składniki: 600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej) 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka rozmarynu ¼ – ½ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ – ½ łyżeczki zmielonego ziela(...)zalewamy wrzącą wodą (wody dolewamy tyle, aby zakryła ona wszystkie składniki). Kiedy gulasz się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,52 godziny do miękkości mięsa (w przypadku użycia szynki lub łopatki gotujemy gulasz krócej 1 godzinę i 15 minut). Gulasz od czasu do czasu mieszamy, pod koniec gotowania trzeba częściej mieszać, ponieważ po odparowaniu większości wody może się bardzo

KulinarneImpresje.pl