bardzo smaczna przystawka z fileta z kurczaka ,można ja również podawać pod galaretą. 1 podwójny filet z kurczaka ok.500 gram ok.100 g sera żółtego 4/5 plastrów szynki wędzonej Omlet 2 jajka M 1 łyżka mąki pszennej 100 gram szpinaku mrożonego(rozdrobnionego) sól pieprz mały ząbek czosnku Ser zetrzeć na tarce. Przygotować omlet o średnicy(...)folii tzw. błonką do dołu. Fileta składamy tak aby powstał mniej-więcej prostokąt,po środku delikatnie zbijamy brzegi, tak aby powstał równy płat mięsa.Przyprawiamy sola i pieprzem. Rozkładamy szynkę Rozkładamy po całości połowę startego sera. Na serze układamy omleta ,ewentualnie docinamy tak aby pokrył rozbity płat mięsa zostawiając 1 cm. margines z każdej strony. Posypujemy drugą częścią
Andzia PichciTartak, kilkaset metrów od granicy z Litwą. Mieszka w niej około 80 osób. Niezły wynik. 7 zarejestrowanych produktów to wyroby produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza. Dla porządku są to: Szynka wędzona z Ejszeryszek Polędwica wędzona z Ejszeryszek Boczek wędzony z Ejszeryszek Golonka faszerowana z Ejszeryszek Karkówka wędzona z Ejszeryszek Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek Kiełbasa z Ejszeryszek kolejny to Makowiec(...)naturalnymi przyprawami: zielem angielskim, pieprzem, majerankiem, lubczykiem, bazylią, ziołami prowansalskimi, liśćmi laurowymi i czosnkiem (polskim) ŻADNYCH „E”. Do peklowania wyłącznie sól peklująca. Mięso peklowane jest przez kilka dni, wędzenie trwa do 6 godzin w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Potem wędruje do studzenia i chłodni. Proste – bez żadnego kombinowania. Z kilograma mięsa powstaje maksimum 70 dkg gotowych produktów
królestwo garówpodstawą jest majonez, najlepiej własnoręcznie zrobiony. Jajka z majonezem to najprostsza przekąska na Wielkanocne śniadanie. Gdy chcemy zrobić do jajek jakiś smakowity farsz, to do żółtek można dodać np. szynkę, wędzone ryby, ser żółty, pieczarki, tuńczyka z zalewy, same zioła, do farszu czy kremu nadaje się w zasadzie wszystko. Moje propozycje na farsze do jajek znajdziecie w tym wpisie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstarych sprzętów gospodarstwa domowego. Gospodarze mogą zorganizować każdą imprezę i bardzo dobrze nakarmić gości. Naprawdę dobrze - sprawdziliśmy to osobiście. Gospodarz robi pyszne nalewki i wspaniałe wędliny, a szynka po prostu idealna. Istnieje możliwość zorganizowania pokazów robienia masła, mielenia ziarna. Masło ubite z własnoręcznie odwirowanej w cenrtyfudze, śmietany z mleka od szczęśliwych krów smakuje rewelacyjnie. Czas umila Gospodarz śpiewając(...)kozami”, które tworzą niepowtarzalny klimat. Pani Ewa zdobyła wiele nagród, w tym perłę 2015 „na najlepszą polską regionalną potrawę lub danie” za medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną. Ale to nie jedyne popisowe danie Gospodyni. Wiemy, bo sprawdziliśmy. Pani Ewa prowadzi warsztaty z plastyki obrzędowej. Wypieka opłatki, z których robi wycinanki
królestwo garównaprawdę pyszna. Przygotowuje się ją na zasmażce, mleku i drobiowym bulionie. Ważnym składnikiem zupy jest wędzona papryka, która nadaje zupie wspaniałego aromatu. Jeśli nie macie tej przyprawy, a nie boicie się kalorii, dodajcie do zupy trochę podsmażonego, wędzonego boczku lub wędzonej szynki. Do takiej warzywnej zupy z ziemniakami możecie też dodać swoje ulubione jarzyny - wykorzystajcie to, co akurat macie(...)mnie klarowane), 3-4 łyżki mąki, 3-4 ziemniaki, marchewka, garść fasolki szparagowej, pół małego kalafiora, cebula, 2 ząbki czosnku, kilka czubatych łyżek startego żółtego sera, sól, pieprz, wędzona papryka (do smaku), posiekana natka pietruszki, koperek lub szczypiorek Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pokrojone warzywa podsmażyć do lekkiego zarumienienia na 3-4 łyżkach
Lekcje w kuchnizaledwie 15 minut i gotowa. Składniki: 1 opakowanie miksu sałat 4 jajka 1 mango 200 g mini pomidorków 250 g szynki wędzonej 100 ml oliwy 1 łyżka musztardy dijon 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki syropu z agawy sól, pieprz Przygotowanie: W przepisie używamy tzw. miksu sałat(...)pestki, łatwiej będzie pokroić przy pomocy odpowiedniej maszynki na tzw. „spaghetti”. Jeśli nie macie, pokrójcie na cząstki, kostkę, dowolnie. Mini pomidorki myjemy, osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z mieszanką sałat, polewamy sosem przygotowanym z oliwy, syropu, musztardy i octu, który doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false
R'n'G Kitchenniewiele. Świąteczna Terrina z rzodkiewkami i szczypiorkiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis. Ja zrobiłam terrinę z szynką, co prawda chudą, ale możecie zamiast szynki czy innej wędliny wykorzystać żółty ser, również sprawdzi się w tej roli. Terrina wielkanocna dietetyczna, składniki na małą formę 17 x 12 x 5 cm, polecam(...)napęcznienia, wstawiamy na minutę do mikrofalówki do rozpuszczenia i studzimy kilka dużych rzodkiewek 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku z cebulą sól i pieprz do smaku 6 długich plastrów wędzonej szynki ( 139 kcal w 100 g) może być gotowana szynka, dowolna wędlina lub żółty ser Terrina wielkanocna dietetyczna krok po kroku. Przygotowanie terriny zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę rzodkiewki, posiekania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaleśników będą Ci potrzebne: 250g mąki gryczanej, 250ml mleka, 250ml wody gazowanej, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki oleju rzepakowego. Do przygotowania farszu będą Ci potrzebne: 250g pora, 100g szynki wędzonej, łyżka masła klarowanego, 170ml śmietany 12%, 50g żółtego sera, szczypta gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki gorącej wody, sól i pieprz do smaku. 1. Składniki ciasta zmiksuj, przykryj(...)móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 5. Dodaj do warzyw śmietaną, wymieszaj i podgrzewaj do odparowania wody. 6. Zawartość patelni przełóż do miski i wymieszaj z pokrojoną w kostkę szynką. 7. Z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż naleśniki, na każdym rozłóż farsz i posyp startym serem. 8. Naleśniki zawiń i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiecz w piekarniku nagrzanym
Z notatnika dietetykaszczypta soli i czarny mielony pieprz Nadzienie: 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 4-5 liście świeżej bazylii sól i pierz do smaku kilka plastrów szynki wędzonej Maestro Henryk Kania ser Mozzarella wiórki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże instant, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i czarny mielony pierz (lekko posypujemy po wierzchu). Następnie wlewamy lekko(...)ząbki czosnku, posiekane liście bazylii, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy każdy plaster ciasta, a następnie obsypujemy serem mozzarella wiórki. Na wierzch układamy plastry szynki. Można w całości, ale ja każdy przecinam na pół aby nie przypiekł się za mocno podczas pieczenia (plasterki mogą wystawać poza ciasto). Każdy pasek ciasta ostrożnie zwijamy w rulon. Układamy
Słodkie okruszkiUwielbiamy pizze. Dziś polecam Wam przepis na pizze na ziołowym cienkim cieście z szynką, papryką i pieczarkami. Ciasto pięknie wyrasta, dzięki czemu z podanych składników przygotujecie dwie pizze 30 cm. Do tego ketchup i domowy sos czosnkowy i… nic tylko jeść Przyznam Wam szczerze, że choć zdarza nam się jeszcze od czasu do czasu (teraz coraz rzadziej) jeść pizzę(...)soli ziołowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki Farsz: 1/2 czerwonej papryki (dużej) 1/4 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula około 200 g wędzonej szynki 12 małych pieczarek Dodatkowo: sos do pizzy około 200 g sera mozzarella wiórki Przygotowanie: Do szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski
Słodkie okruszkimeat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić(...)Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC. Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku
Kulinarny karnet Christopherabianco z serem feta i domowym pesto to jest to! Uwielbiam pizza bianco. Piekę ją z mielonym mięsem lub na wegetariańsko ze szparagami lub szpinakiem . Dzisiaj upiekłam pizzę z szynką i pomidorami. Dopiero po upieczeniu udekorowałam pizzę rukolą, pokruszonym feta i pesto. Uwielbiam piec pizzę, bo zawsze mam na nią inny pomysł. Ciasto na pizzę najczęściej robię(...)pszennej mąki 500 ml wody 1 łyżka soli 50 g świeżych drożdzy 200 g serka łaciate 250 g żółtego sera, utartego ½ łyżeczki pieprzu 3 pomidory 150 g wędzonej szynki 100 g feta 200 ml pesto, tutaj przepis 50 g rukoli sól, czarny pieprz i płatki suszonej chili do smaku 1 łyżka suszonego oregano kilka liści świeżej bazylii Rozpuść drożdże
codojedzeniacieszą i mówią, że pyszny obiad będzie i tylko dopytują „kiedy obiad”. Dzisiaj taka uproszczona i szybsza wersja – roladki schabowe. Składniki: 80 dag schabu 10 plasterków wędzonej szynki 10 plasterków żółtego sera 2 ogórki kiszone 5 łyżeczek musztardy sól, pieprz, mielona papryka Wykonanie: Schab pokroić na 10 plastrów – każdy dokładnie rozbić. Oprószyć z jednej strony solą
dom-agi.plprzypadku dynie Hokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu Kirtharaki – jest to makaron w kształcie ryżu, ale można użyć dowolnego makaronu) Przygotowanie: Dynię obieramy
KasiaiKrzysiu.pl