szynka pieczona - 3513 przepisów (strona:121/235)

Kiełbaska 145

Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry i boczku) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy(...)masy. Kiełbasę parzyłam przez 20 minut w maszynie, ale można zagotować wodę w garnku wyłączyć, włożyć kiełbasę i parzyć pod przykryciem. Kiełbasę jedliśmy do żurku, kolejnego dnia na obiad pieczoną z cebulką, resztę zamroziliśmy na grilla. Wyszło nam około 2,5 kg kiełbasy. Mmm Pycha! Facebook tutaj zapraszam do polubienia

NA MOIM TALERZU
Szparagi na sałatce z jajkiem w parmezanowym koszyczku. 227

szparagi zielone 5 plasterków  szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki koktajlowe 5 szt. kapary 5 szt. pomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć(...)koszyka formować dowolnie. Sałatę najlepiej różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym. Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać  8 minut pod grillem w piekarniku. Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej wodzie i włożyć do koszyczka z parmezanu. Szparagi rozłożyć  na sałacie, posypać

Kulinarny karnet Christophera
Frittata z warzywami 334

Frittata to w smaku coś podobnego do omletu. Dodatki komponujemy w zależności od tego co lubimy lub co mamy  w lodówce. Możemy jeść na ciepło

Ala piecze i gotuje
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 162

każda była inna i każda była wyśmienita! Lasagne we Włoszech podaje się na specjalne okazje, typu Święta, zjazdy rodzinne, obiadki u mamy. Jest robione w zwykłym piekarniku lub w piecu chlebowym. Wszystkie ważniejsze święta przypominają Włochowi o lasagne i o jego prawdziwych korzeniach. To flagowy posiłek, który ma długą i bogata tradycję i co najważniejsze, zawsze smakuje, każdemu. Każdy włoski(...)warstwą płatów makaronu.  Pokryć płaty sosem, można posypać serem i położyć szynkę, a na to, kolejną warstwę płatów. Beszamel, ser i płaty. Jedną warstwę możecie posypac tartym jajem. Którą chcecie. Na ostatnich płatach rozprowadzić sos, beszamel oraz ser. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok.40 minut bez przykrywania lasagne. I w sumie jest gotowe. Nie należy

Z Kuchni Do Kuchni
Placek drożdżowy z figami 147

Niedawno piekłam drożdżówki dyniowe z cynamonem. Dzisiaj polecam Wam kolejne ciasto drożdżowe. Placek drożdżowy z figami to mój kolejny pomysł na jesienne ciasto. Świeże figi są w sklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami(...)zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy figi pokrojone w ćwiartki i  posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy ciasto około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TOSTOWE MUFFINY Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM 104

pieprz Chleb tostowy ugniatamy wałkiem i wykładamy nim formę do muffinów. Następnie układamy szynkę a na to pomidor pokrojony w drobną kostkę. Pomidora przykrywamy startym serem. Solimy i pieprzymy. Podpiekamy około 5 minut. Na wierzch dodajemy jajka (do każdego muffina po 1 jajku). Przyprawiamy pieprzem. Pieczemy do ścięcia się jajka. Smacznego

Kuchnia w oparach
Śniadaniowe mini muffinki jajeczne z cukinią, szynką i żółtym serem (bez mąki) 144

foremek nie należy natłuszczać) i w około 10 wgłębień kolejno umieścić po odrobinie szynki, cukinii oraz startego sera. Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z żółtkami. Masę doprawić do smaku i następnie zalać nią wcześniej przygotowane składniki. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec do 20 minut w 190 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) (*) Tą piękną tackę oraz porcelanową

Di gotuje
Pizza chiena. Neapolitański placek wielkanocny. 198

wystające około 2 cm ponad brzeg. Ułożyć warstwami salami, mozzarellę, jajka, boczek, ser, szynkę i ricottę. Zalać jajkami wymieszanymi z parmezanem. Przykryć warstwą ciasta uformowaną w koło i założyć brzegi dolnej części ciasta sklejając je palcami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec aż ciasto się zrumieni a masa jajeczna wewnątrz zetnie (około 1 godziny). Jeżeli ciasto

zadanie-gotowanie
Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko) 187

ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać. Cebulę piec lub opalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki

Obiad gotowy
Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką 176

tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem, starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość dokładnie mieszamy (do powstania gładkiej masy). Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Użyłam foremki

VioletoweKucharzenie
PIZZA SZYNKOWO - CZOSNKOWA 131

użyłam blaszkę z piekarnika ). Ciasto smarujemy ketchupem, na to rozkładamy cebulę, pieczarki, szynkę i część kukurydzy. Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty ser i resztę kukurydzy. Pizzę pozostawiamy na 10 minut aż podrośnie.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 % C, przez 15 minut.  Lekko studzimy, kroimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 349

też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda cukinia garść fasolki szparagowej 15 dag młodego bobu ½  brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz

Wanilia i Kardamon
Szybkie mini pizzerinki z ciasta francuskiego 206

Ciasto francuskie posmarować ketchupem rozmieszanym z niewielką ilością wody. Ułożyć plastry szynki i ser na cieście pozostawiając na brzegu, w stronę którego zwijamy kilkucentymetrowy wolny pas do sklejenia ciasta. Pas posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w plastry. Całość posmarować  żółtkiem. Piec przez 15 min w temperaturze

Przepisy Kulinarne
Rieska! Mniam! 191

wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło - z ulubionymi składnikami - u mnie było to świeże masło, tymianek, majeranek i włoska szynka Serrano - MNIAM! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kilka pomysłów na... 204

zawsze :D  Miłego dnia :)  Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem  Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą  Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy  Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem  Pierś z kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulką i camembertem, kasza bulgur i brokuły

More food, love and dreams