Włoskie paluchy z ciasta francuskiego 279tarkujemy na tarce. Posypujemy jeden z placków, dociskając ser i szynkę do koncentratu. Przykrywamy drugim plackiem, również dociskamy. Kroimy na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek przyciskamy z jeden strony a trzymając za drugi koniec wykręcamy jak spiralę. 3. Paluchy układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni
Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ 301przekładamy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osączenia. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach pieczenia makaron posypujemy wiórkami maślanymi. Całość przykrywamy i pieczemy 10 minut
Bazylia kontra Rozmaryn
Pieczarki faszerowane 242usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie wymieszałam. Do każdego kapelusza wkładałam kawałek sera i trochę farszu, który przykrywałam kolejnym kawałkiem sera. Piekłam około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny Pamiętnik
Rosół z domowym makaronem 174drobiowe-udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem palnika gazu pieca. Do 3 litrowego garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i czekamy
Kuchnia Beaty
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 299jakieś mięso na kanapce, przygotowuję je sama.Najprostszym i najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie robi się samo.Składniki:dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...)ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła)lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu(...)obsypujemy obficie przyprawami.Wkładamy do rękawa, zamykamy go usuwając ze środka jak najwięcej powietrza i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa piecze się godzinę, jeśli więc mamy kawałek o wadze 1,5 kg, to powinniśmy piec go półtorej godziny.Mięso po obsypaniu przyprawami można wstawić do lodówki, np. na godzinę lub nawet
chwile dla mnie
Wątróbki drobiowe w szynce parmeńskiej 257Livers in Parma hamSkładniki.30 dag wątróbek drobiowych6 plastrów szynki parmeńskiejpieprzMarynata.5 dag oliwek zielonych1 łyżeczka kminku zmiażdżonego1 łyżeczka papryki słodkiej50 ml oliwyWykonanie.Wątróbki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i każdy kawałek owinąć plastrem szynki.Osączone oliwki drobno pokroić lub zmiksować i wymieszać z kminkiem i papryką.Zawiniątka, po dwa, nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte(...)najlepiej na całą noc do lodówki.Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić.Wątróbki mają wyśmienity smak i kminkowy aromat
Kulinarny karnet Christophera
Francuskie sakiewki z kiełbaską 226łyżeczki majonezu- 1 laska kiełbasy cienkiej ( ja użyłam z szynki)- 15 dag sera żółtego- oreganoPrzygotowanie:Ciasto francuskie rozcinamy na 8 kwadratów. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy szczyptą oregano a na to kładziemy po 2 plasterki kiełbasy, odrobinę majonezu oraz kawałeczek sera żółtego. Całość zawijamy i pieczemy w 180 C przez około 50 minut
Zainspirowana w kuchni
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 292ciasto wykładamy kolejno: podduszone grzyby, bakłażana z cebulą i czosnkiem, szynkę szwarcwaldzką oraz pokruszony ser capreggio. Wszystkie składniki na "pierzynkę" dokładnie mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Płynną masę wylewamy na wyłożone na cieście francuskim składniki i całą powierzchnie posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem. Tartę pieczemy ok.35 min. ( w zależności od rodzaju piekarnika). Jeżeli mamy możliwość
Symfonia Smaków
Hot dog w cieście drożdżowym 284ciepła 😜 Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300g pieczarek 12 parówek z szynki 12 plasterków sera żółtego(...)powstał warkocz. 3. Tak przygotowane hotdogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy ziarnami sezamu i czarnuszki. Pozostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 25 minut. Gotowe hot dogi podajemy z ulubionymi sosami
Kuchnia w czekoladzie
Sałatka jajeczna z sosem curry 644Jeśli brak wam pomysłu co przygotować na kolacje lub śniadanie do chleba to polecam wam szybką i niezawodną sałatkę z jajek. Proponuję wersję z sosem
Ala piecze i gotuje
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1095kwadratem i sklejamy boki. Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie parzymy aromatyczną kawkę i czekamy na pachnący i cieplutki deser, który możemy delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Mniam! A jeśli(...)słodkie ciasteczka to może przekąska do chłodniejszego napoju?;) Piwna przekąska Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie 100 gram szynka parmeńska 150 gram serek śmietankowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad 938dawna lubiłam schab. Obojętne czy w postaci kotletów (dobra, jem je bardzo rzadko;) czy też jako pieczony. W sumie ten pieczony schab to pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Mama na każde święta piekła mięsa. A to schab właśnie, a to boczek a to pierś z indyka. W sumie to smakowały doskonale jako wędlinka właśnie, ale na różnego rodzaju(...)błon i zrobić marynatę, co zajmie jakieś 5 min. Mięso pieczemy w zależności od indywidualnych upodobań koloru zrumienienia. Ogólnie się przyjmuję, że na 1kg wagi mięska, wypada 1 h pieczenia. Jeśli lubicie porządnie zrumienione mięso, to możecie ten czas wydłużyć o 10 min. Zachęceni? Zapraszam na pieczony, marynowany a może marynowany, pieczony schab. Drukuj Marynowany pieczony schab
Mieszam w Garnku
Pan ziemniak na bogato 357gałązkę pomidorów koktajlowych- wiórki mozzarelli- szynkę parmeńska 2 plastry - szczypiorek- szpinak świeży 3 garście- sól świeżo zmielona(użyłam różowej himalajskiej)- świeżo zmielony pieprz- olej rzepakowy z dodatkiem bazylii, czosnku, pomidora- jogurt typu grecki 1 łyżkę Całkowity czas przygotowania ok 40 min WSKAZÓWKI - ziemniaki staramy się gotować na wolniejszym ogniu aby nie popękały- ziemniaki po wbiciu(...)jajka staramy się tak ułożyć aby białko nie wypłynęło na zewnątrz- aby kontrolować stan jajka warto unieść skorupkę sera i zerknąć jaki jest jej stan zawsze można przedłużyć lub skrócić pieczenie, lub przebić skorupkę sera aby jajko się ścięło SPOSÓB WYKONANIA:Wybieram ziemniaki o takiej samej wielkości miej więcej aby równo się ugotowały, myje je i wstawiam do gotowania
Basia w kuchni
Pizza ze szparagami na francuskim cieście 184koncentratem pomidorowym a następnie posypuję oregano. Układam szynkę szwarcwaldzką, szparagi, pokrojone w połówki oliwki oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory, całość posypuję posiekaną dymką, startym żółtym serem i bazylią. Pizza ze szparagami na francuskim cieście Wkładam pizzę do rozgrzanego do temperatury 200 o C piekarnika i piekę przez około 20 minut. Pizza ze szparagami na francuskim
Gotuj Się Kto Może
Pulled Beef - szarpana wołowina z główką czosnku i kością 243ucięte jako plaster - o ile uda się ukroić plaster bez rozpadnięcia. Przygotowałam mięso w wolnowarze, ale możecie również skorzystać z piekarnika. W moim odczuciu mięso gotowane czy pieczone razem z kością ma inny smak, nie wspominając już o delikatnych włóknach mięska, które są przy samej kości. Składniki: 1,5kg łopatki wołowej z kością 1 duża główka polskiego(...)termoobiegu. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół, wlewamy bokiem wodę i szczelnie zamykamy. Rękaw wkładamy na blaszkę, wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Zostawiamy na 6-7 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut Szarpiemy jak Reksio szynkę. U nas szarpanie było niemal niekontrolowane, stąd wołowinka nie załapała się
Gotowanie i blogowanie