makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem
Brzuszki Łakomczuszkikolację. Najlepiej smakuje z ketchupem bądź sosem czosnkowym. Składniki : * 4 parówki z szynki * opakowanie ciasta francuskiego * tarty żółty ser * ulubione przyprawy * żółtko jajka * ketchup Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na 4 części. Na każdy kawałek układamy parówkę, posypujemy serem i przyprawami. Rolujemy. Smarujemy żółtkiem i pieczemy na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło
Magiczne Życie MartyZagotowujemy osoloną wodę w garnku, do gotującej wody wrzucamy przepłukany bób i gotujemy 5 minut. Odcedzamy go na durszlaku i hartujemy w zimnej wodzie. Siekamy niezbyt drobno. Ściągamy łupinki. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z posiekanym bobem i posiekaną łyżką koperku. Ciasto: W rondelku mieszamy wodę z olejem(...)pieróg układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pierogi smarujemy białkiem wymieszanym z wodą. Blachę z pierogami wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. I czekamy na te pyszności. Rewelacja. Zróbcie, polecam. Smacznego! The post Pierogi drożdżowe z bobem i szynką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 główka młodej kapusty 1 duża cebula 2 marchewki 200 g szynki wędzonej 2 łyżki masła 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki dowolnego tłuszczu 1
kgwjanczewoBardzo szybko, smacznie w miarę tanio możemy przygotować taką sałatkę. Sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na rodzinnej kolacji. Składniki:1 opakowanie tortellini tricolore1
Ala piecze i gotujewcześniej przygotować nadzienie i zawinąć mięso i wstawić do piekarnika przed „występem”. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym pieczemy dosłownie na jabłkach, które naturalnie dodają słodkości idealnie aksamitnemu sosowi. Tak naprawdę najbardziej skomplikowane (tylko na pierwszy rzut oka) jest rozcięcie polędwiczki i jej rozbicie. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami(...)jednego boku; zwykle plaster szynki nie obejmuje całej rolady – wtedy na koniec przykrywam tę „przerwę” dodatkowym plastrem wzdłuż rolady). Teraz roladę obwiązujemy jeszcze nitką albo dratwą (sznurkiem). Tak przygotowaną roladę możemy przykryć folią i odłożyć do lodówki do następnego dnia lub od razu przejść do kolejnych kroków. Jeśli zostawiacie pieczenie na następny dzień, pamiętajcie, żeby wyjąć roladę
Pociąg Do KuchniSól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek Dodatki: 1 kulka mozzarelli Kilka plastrów szynki ½ małej czerwonej cebuli Kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Ciasto: Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mocno odcisnąć nadmiar wody. Dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, aby lepiej ciasto potem odchodziło, można papier posmarować olejem za pomocą pędzelka. Wyłożyć
Fabryka pomysłówcałej jego powierzchni rozsmarowujemy ketchup. Na szerszym boku ciasta układamy kawałki szynki a następnie kładziemy na niej kawałki sera. Zaczynając od szerszego boku zwijamy ciasto w ciasny rulon. Ostrym nożem kroimy ciasto na około 2 centymetrowe kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - farszem do góry. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni - przez około
Taste Therapymuffinek wysmarować masłem i wyłożyć wyciętymi kwadratami, tak aby rogi wystawały ponad foremki. Szynkę pociąć na drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce, szalotkę posiekać.Wymieszać ze szczypiorkiem i porozkładać do foremek. Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy do każdej foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Podawać ciepłe. Przekąski
Piąty grzech głównycienko w prostokąt. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory. Ściśle zwinąć ciasto w roladę. Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić roladę potrzeba ostrego noża. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 minut
Mama Gotujegorącą wodą, obieramy ze skórki. Do miski wrzucamy otręby, jajka, twarożek, przyprawy. Szynkę kroimy w kostkę, paski jak nam wygodniej. Pomidorki kroimy na cztery dorzucamy do miski. Paprykę kroimy w drobna kostkę dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki. Nakładamy do rozgrzanego sandwicza do tostów. Pieczemy na rumiano około 12 minut. Z podanych składników wychodzi 6 pojedynczych
Humanistka w kuchnipowinien być gęsty, jednak w razie potrzeby można dolać więcej mleka.Beszamel dodać do szynki i pieczarek. Przyprawić gałką, solą i pieprzem oraz dodać drobno posiekaną pietruszkę. Każdego naleśniki posmarować farszem i złożyć w ulubiony sposób, np. w trójkąt. Gotowe naleśniki zapiec przez 10-15 minut w piecu w 180 st. C lub podpiec na patelni z odrobiną masła
Food Squarepośrodku zrobić równoległe nacięcia.W miseczce wymieszać rozgnieciony widelcem ser, pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na nie naciętym kawałku ciasta nakładać na środku farsz. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Przykryć naciętym ciastem, delikatnie zlepić brzegi. Posypać drobno startym parmezanem. Piec około 13-15 minut w temp. 180st.Podawać np. ze szklanką soku Tymbark
Z miłości do słodkościżółtko – 1 szt * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml DODATKI: * pomidory ( u mnie „bawole oko”) – 3 szt * ser śródziemnomorski Apetina bazylia&oregano – 1 op * szynka pameńska – 6-7 plastrów * czosnek – 3 ząbki * zielone szparagi – 4 szt * jajko – 3 szt * świeże zioła – szczypiorek, bazylia * świeżo mielony pieprz i pieprz czerwony * oliwa(...)pieczenia. Podpiekamy ok. 15 minut w 180C. DODATKI: Pomidory rozkrawamy, wydrążamy środek, wkładamy ser śródziemnomorski Apetina , delikatnie ugniatamy ( no bo im więcej, tym lepiej! ). Obok układamy ząbki czosnku ( w całości ) i szparagi ( wcześniej odcinamy zdrewniałe końcówki ). Skrapiamy dobrą oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem ( czarnym i czerwonym ), zapiekamy ok. 18-20 minut w 170C. Na sam koniec dodajemy delikatnie zwiniętą szynkę
Ostra na Słodkoziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem(...)patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna
Kulinarne przygody Gatity