serniczki z nutellą i truskawkami. Świetne, aby zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przekrojone owoce, przypominają urocze serduszka. Jeśli mamy malakser lub blender z pojemnikiem, zrobimy je bardzo szybko – wystarczy tylko zmiksować masę. Powstały, bo „czyściłam” lodówkę. Miałam twaróg bliski terminu ważności, kilka truskawek i przejrzałego banana. Chciałam zrobić spód z herbatników – nie było
Poezja smakumiękkiego masła -230g mąki orkiszowej -2 łyżki nutelli -1 łyżka kakao - kilka kropli aromatu waniliowego Masło zmiksować z cukrem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, nutellę i wyrabiamy. Oba kawałki ciasta(ciemne i jasne) rozwałkować na dwa w miarę równe prostokąty. Nałożyć jeden na drugi
Smaczne Zdrowewymieszać. Wyrośnięte doughnut's smażyć na rozgrzanym do temp. około 175 stopni C oleju(ja piekłam na oleju koksowym), z obu stron, na złotobrązowy kolor. Smażą się dosyć szybko. Wyjmować na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. jeszcze gorące pączki maczać w lukrze(z jednej strony). Smacznego
Smaczne Zdrowekruche ciasto: -410g mąki orkiszowej białej (lub 2,5szkl.pszennej) -4 łyżki ksylitolu -5 żółtek -2 łyżeczki proszku do pieczenia -250g masła (zimne) Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta(można je zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na dwie części-około 60% i 40%, każdą zawinąć
Smaczne Zdrowemelaksera. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić chwilę, w celu połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(pod przykryciem). Mnie bardzo szybko wyrastało. Po ok.45 minutach było już gotowe. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki(rękoma maczanymi w oliwie) i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia
Smaczne ZdrowePrzepyszne, bardzo delikatne i baaardzo kruche. Mimo iż wychodzi ich bardzo dużo, to niewiele zostaje na drugi dzien. Mają niestety jedną wadę - zbyt szybko znikają , i to jeszcze ciepłe. Ja zarabiałam od razu drugą porcję,żeby zostało coś na następne dni. Są meeega pyszne :-) , wręcz rozpływają się w ustach, a oto przecież chodzi w kruchych ciachach. Znalezione tutaj . Składniki
Smaczne ZdroweWersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól
Smaczne Zdrowełyżeczek ksylitolu, niby niewiele ale zawsze... Po tym smażeniu pozostał pewien niedosyt. Dlatego postanowiłam spróbować raz jeszcze. Drugie podejście to było istne cudo. Śliwki b.szybko puściły sok i równie szybko ta ciecz odparowała. Całe przygotowanie zajęło mi 1,5 dnia :-) Po tym czasie powidła były meeega gęste, ciemne i baaardzo słodkie. Nauczona doświadczeniem więcej już się nie spieszę i pozwalam
Smaczne Zdrowebyło danych z jakiego...) postanowiłam go jak najszybciej wypróbować i to był strzał w dziesiątkę. Od tej pory już kilkakrotnie pojawiały się na naszym stole i zawsze tak samo szybko znikają. Ja użyłam do ich przygotowania rodzynek jumbo gold ( smakują jak landrynki ) ale mogą być każde inne. Polecam bardzo gorąco, bo pracy przy nich niewiele a efekt zadziwi wszystkich...Składniki
Smaczne ZdroweKolejna odsłona chlebka orkiszowego. Tym razem bez dodatku mąki żytniej , 100% orkiszu. Chlebek , który wychodzi dosłownie każdemu, Baaardzo łatwy i baaardzo szybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm
Smaczne Zdrowemąkę. Mieszamy aż do uzyskania kuli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość. W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję
Smaczne Zdroweszkl mąki orkiszowej białej - 65g twardego masła - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba) Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki
Smaczne Zdrowekażdej strony. Smażą się błyskawicznie. Odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe najlepiej polukrować, lub odczekać i chłodniejsze posypać mielonym ksylitolem. Niestety nie wiem ile ich powstało, bo zbyt szybko znikały... Smacznego
Smaczne Zdroweubije ale trwa to bardzo długo. Czym cieplejsza tym szybciej się ubija. Ja najbardziej lubię przygotowywać ze śmietanki wyjętej 2-3h wcześniej z lodówki, jest dość ciepła by szybko się ubiła, ale też wystarczająco chłodna by łatwiej się odrywała od łopatki miksera. Mniejszą ilość masła można także przygotować w słoiku, bez użycia miksera. Ubijamy ciepłą (w temp.pokojowej) ukwaszoną śmietankę
Smaczne Zdrowejajko- 1 żółtko- 3 łyżki zimnej wody- szczypta soliDodatkowo:- 4 średnie jabłka- 3 łyżki cukru trzcinowego- cynamonWszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka lub szybko zagnieść ręcznie (by ciasto zbytnio się nie ogrzało). Uformować kulę, lekko spłaszczyć , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie umyć, obrać i pokroić
Smaczne Zdrowe