szybkie - 4648 przepisów (strona:235/310)

SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 386

szkl mąki orkiszowej białej - 65g twardego masła - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba) Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki

Smaczne Zdrowe
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 342

każdej strony. Smażą się błyskawicznie. Odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe najlepiej polukrować, lub odczekać i chłodniejsze posypać mielonym ksylitolem. Niestety nie wiem ile ich powstało, bo zbyt szybko znikały... Smacznego

Smaczne Zdrowe
DOMOWE MASEŁKO Z UKWASZONEJ ŚMIETANY 219

ubije ale trwa to bardzo długo. Czym cieplejsza tym szybciej się ubija. Ja najbardziej lubię przygotowywać ze śmietanki wyjętej 2-3h wcześniej z lodówki, jest dość ciepła by szybko się ubiła, ale też wystarczająco chłodna by łatwiej się odrywała od łopatki miksera. Mniejszą ilość masła można także przygotować w słoiku, bez użycia miksera. Ubijamy ciepłą (w temp.pokojowej) ukwaszoną śmietankę

Smaczne Zdrowe
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 346

jajko- 1 żółtko- 3 łyżki zimnej wody- szczypta soliDodatkowo:- 4 średnie jabłka- 3 łyżki cukru trzcinowego- cynamonWszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka lub szybko zagnieść ręcznie (by ciasto zbytnio się nie ogrzało). Uformować kulę, lekko spłaszczyć , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie umyć, obrać i pokroić

Smaczne Zdrowe
Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno 23282

drugi blat biszkoptowy, na wierzch wylać mus truskawkowy, całość schłodzić do zastygnięcia musu - gotowe ciasto kroić w kostkę, przechowywać w lodówce, podawać schłodzone Ciasto jogurtowo-truskawkowe nie jest ciastem szybkim w wykonaniu, ale pomijając czynności przygotowawcze (przygotowanie biszkoptu, masy jogurtowej, musu truskawkowego), potrzebuje głównie czasu na zastygnięcie w lodówce. Ciasto można też wykonać bez pieczenia, zamieniając blaty biszkoptowe na małe

Smakołyki Bereniki
Cannelloni z porem i brokułem 327

sosu. Opcjonalnie dołożyć podrobioną różyczkę brokuła.  Wszystko chwilę pogotować. Sosu wyjdzie sporo, ale to dobrze - musi go być dość dużo aby dobrze pokrył rury makaronu przy zapiekaniu. SZYBKA WERSJA OBIADOWA: Farsz mięsny przygotować wieczorem dzień wcześniej - połączyć wszystko oprócz bułki tartej i jaj. Odstawić na noc pod przykryciem do lodówki - smaki się bardzo fajnie "przegryzą" .  Następnego dnia przed

Grunt to przepis!
Jak zrobić domowy kefir? 181

kefirowe vel tybetańskie obiecała, że się ze mną nimi podzieli. Przy okazji odwiedzin, a właściwie odbioru truskawek poziomkowych dostałam od niej słoiczek z porcją grzybków zatopionych w mleku i szybką instrukcję co z nimi zrobić aby się rozmnażały i jak z ich udziałem przygotowywać domowy kefir. Tak jak Joanna mi poradziła tak zrobiłam. Przełożyłam zawartość słoiczka do wyparzonego słoja

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 323

mąką za pomocą noża, każda szkoła jest tutaj dobra (:). Następnie w misce mieszamy żółtko wraz ze śmietaną i solą i całość wylewamy do mąki połączonej z masłem. Zwinnie i szybko wyrabiamy dłońmi zwarte, jednolite ciasto, kolejno forumujemy z niego kulę, spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h w celu schłodzenia.  Pod koniec czasu chłodzenia piekarnik

Symfonia Smaków
Ostra jaglanka ! 286

wyjściu z domu o poranku nosek szybko zaczyna robić się czerwony, a na oknach widok przesłania nam szron to znak, że z dnia na dzień będzie robić się coraz zimniej. Żeby nieco rozgrzać się od środka musimy teraz spożywać dużo więcej ciepłych posiłków, które ułatwią nam wyjścia z domu i dodadzą mnóstwa energii. Dziś idealny przepis zarówno na śniadanie

Sajkofanka smaku
Warzywny mix prosto z pieca :) 174

dziś ochota na warzywny detoks :)  Po świątecznych smakołykach postanowiłam, że uraczę się czymś lekkim, zdrowym i smacznym. Obiad, który Wam dziś proponuję jest nie tylko tani, ale także szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut do piecyka

Sajkofanka smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 280

zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada , czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu.   Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków czosnku 50g kaparów 10 filetów anchois w oliwie 200g czarnych oliwek bez pestek 1 pełna łyżeczka drobno

Sajkofanka smaku
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 229

były to takie zwykłe racuchy, ale ich zdrowe zamienniki, które nie tylko będą ładne i smaczne, ale również korzystnie wpłyną na wasze zdrowie i samopoczucie. Bardzo lubię proste i szybkie połączenia.  Placuszki to świetny zamiennik dodatku do dania obiadowego. Ale nie tylko - idealne nadają się na przekąskę, z dobrze dobranym sosem czy samym jogurtem, doskonałe na wynos i prosto

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 264

żurek. Zachęcam Was do próbowania, zwłaszcza, że nic tak nie rozgrzewa i syci w ten zimowy czas, jak talerz porządnej porcji zupy.   Domowy zakwas:  Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego:  - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody  - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy

Sajkofanka smaku
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią 247

łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy je sparzyć delikatnie we wrzątku, po czym szybko zahartować :) , które później zawijamy w ruloniki Twaróg wędzony kruszymy, jogurt naturalny łączymy z miodem.  Układamy klasycznie, bądź fantazyjnie na talerze

Sajkofanka smaku
Babka trzy smaki 201

Babki lubię,zarówno ucierane jak i ubijane.Lubię je za to ,że szybko się je robi i świetnie smakują.Zarówno  do kawy z pianką jak i do herbatki.Was również zachęcam do upieczenia . Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 20 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżka kakao

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania