szybkie - 4648 przepisów (strona:239/310)

Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 187

uwielbia. Nie zabrakło też przygód! Taszczyłam owy tort do miejscowości 45 km dalej, pociągiem, gdzie temperatura sięgała chyba ze czterdzieści stopni! Jechałam cała zestrachana, by dostarczyć do w całości. Szybka reanimacja w lodówce po dotarciu do celu i nikt już nie o tym pamiętał. RED VELVET CAKE  Z KREMEM SEROWYM. /ciasto - przepis stąd ; krem - inwencja własna;/ spody

W kuchni Karmel-itki
KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 188

się za jego solidnąobróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później.Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu.Bez przepisów, bez zbędnych składników, bez jakichkolwiek porad. I co najlepsze, że powstało najpyszniejsze,najbardziej kruche ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Zaskakujące. Dodatek tych

W kuchni Karmel-itki
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 208

zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód,wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach (termoobieg), aby pięknie się zezłociła.Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyćtemperaturę do 180 stopni.Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia - masa wtedy stwardnieje,łatwiej się dzięki temu kroi i nic się nie rozpada. Można wstawićdo lodówki, aby przyspieszyć proces

W kuchni Karmel-itki
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 227

miętę i szczypiorek, dodaję. Przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam i schładzam w lodówce.  Na małej patelni (wielkości jednego naleśnika) rozgrzewam niewielką ilość oleju, wlewam porcję ciasta i szybko rozprowadzam ją po całej patelni. Naleśniki mają być duże i nie za grube. Kiedy usmaży się z jednej strony, przewracam na drugą. Ściągam z patelni i układam na ręczniczku papierowym

W kuchni Karmel-itki
ŁATWE SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓKAMI. 240

wysypania foremek Ubijam jajka z cukrem, by miały konsystencję jak kogel-mogel.  Dodaję jogurty greckie, mieszam. Na końcu wsypuję budynie i miksuję, najpierw na wolnych, później na szybki obrotach do chwili, aż masa będzie idealnie gładka i puszysta (ok.3-4 minuty). Przygotowuję ramekiny/kokilki. Smaruję każdą odrobiną oliwy  i obficie wysypuję mielonym lnem, który stanowi bazę (jakby spód). Do każdej

W kuchni Karmel-itki
KARMEL-ITKA W PRASIE LOKALNEJ. 192

Łapanowski.          – To są zawsze niesamowite spotkania, na których można się naprawdę wiele nauczyć. Począwszy od tego jak szybko i sprawnie kroić cebulę po filetowanie ryb. Warsztaty zwykle też odbywają się w ciekawych miejscach, dużych profesjonalnych kuchniach. W przypadku Kurta Schellera była

W kuchni Karmel-itki
TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 197

Wszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika

W kuchni Karmel-itki
BLACKBERRY SOMERSBY. 181

lubię, więc spodziewałam się, że i nowy smak przypadnie mi do gustu. Nie pomyliłam sięJest to bardzo kobiece piwo. Słodkie, lekko gazowane,orzeźwiające  z delikatną pianką, która szybko znika. Ma niesamowicie mocny owocowy aromat i smak, wyraźnie jeżynowy..Bąbelki przyjemnie łaskoczą w podniebienie. Otworzywszy butelkę, od razu uderzył mnie kuszący zapach wydobywający się z jej wnętrza, co daje wielki

W kuchni Karmel-itki
Shots from USA: Virginia 183

pobyt w USA powoli dobiega końca, ale najlepsze ciągle przede mną :) Jeszcze tydzień pracy i zaczynam podróżować. Aż nie chcę mi się wierzyć, że te 3 miesiące minęły tak szybko. Swój czas spędzałam głownie w pracy, a dni wolne poświęcałam na zwiedzanie okolicy. Jamestown to miejsce, gdzie powstała pierwsza amerykańska osada. Innymi słowy to tam właśnie narodziła się Ameryka. Oczywiście

Zgrabne Gotowanie
Mini Torcik Cukierkowy 157

cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka oraz barwnik spożywczy i tu rola miksera się kończy:) Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam szybko, energicznie, ruchami od dna, aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm. Piekę w piekarniku

Blondynka Gotuje
Mini Torciki Improwizowane 159

sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od  dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku

Blondynka Gotuje
Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami 184

przestudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy, potem wlewamy mieszankę kakao, kawy, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy szybko tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm albo formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej masę i pieczemy  w temperaturze

Blondynka Gotuje
Murzynek z Czekoladą, Wiśniami z Nutką Kawową 182

Mój pierwszy murzynek! Czekolada i wiśnie połączenie idealne! Przepis z Kwestia Smaku.Wykonanie - szybkie i proste! Smak.....mmmmmniam! Czekoladowy, mokry i nie mega słodki - dla mnie super! Składniki: 200 g masła 265 g cukru (1 i 1/3 szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka (oddzielnie

Blondynka Gotuje
Blog Komórkowy 200

staram się eksponować dania lepiej i częściej dbam o odpowiednie rekwizyty w tle. Ale pomału, wszystko z czasem. Telefon upraszcza, bo po skończeniu dania czy deseru robię kilka szybkich ujęć i mogę zabierać się za pisanie postów. Żeby nie było tak kolorowo są minusy. Skupię się na tym największym minusie: ŚWIATŁO! Wiosną i latem jest super, bo dzień jest długi

Blondynka Gotuje
Sernik Black Forest 310

temperaturze pokojowej.W pierwszej kolejności włączyłam piekarnik, aby go rozgrzać do temperatury 150 stopni.Wszystkie składniki, tj. twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną,pastę z wanilii, śmietanę, całe jajka i żółtka zmiksowałam szybko na gładką masę, tak żeby nie napowietrzyć masy za bardzo. Autorka pisze, że zbyt mocno napowietrzona masa sprawi, że sernik mocno urośnie, a potem dużo opadnie.Z lodówki wyciągnęłam spód ciasteczkowy

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania