pewno na jagody. Muszę mieć chociaż kilka słoiczków na zimę. W tym deserze użyję nowości od firmy Winiary, galaretkę jagodową. Do tego pyszny krem z ciasteczkami i owoce. Szybki i pyszny deser do zrobienia w kilka chwil. Składniki : * 2 jagodowe galaretki Winiary * mała śmietanka 30% * kilka ciastek typu markizy * małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego * kilka kulek czerwonego winogrona
Magiczne Życie MartyChyba już wiecie, że moja kuchnia bez makaronu nawet nie istnieje. Dlatego dzisiaj już druga propozycja z makaronem. Szybkie danie, idealne na dzisiejszą późną kolację. Do tego lampka ulubionego winka i taki relaks po ciężkim poniedziałkowym dniu się przyda. Smacznego! Składniki : * ulubiony makaron - u mnie pappardelle * filet z kurczaka * ulubione przyprawy - do kurczaka, gyrosa, czerwona słodka
Magiczne Życie Martywiem jak Wam, ale dla mnie maj przeleciał szybko. Były kilka bardzo słonecznych dni. Było kilka burzowych - czego nie lubię. Czerwiec zapowiada się podobnie! Dużo się dzieje, nie tylko w blogowym świecie! Zapraszam na ulubieńców majowych, jak wiecie nie do końca kulinarnych. BLOG / STRONA INTERNETOWAW maju często zaglądałam do Sylwii z sautepl. Nie wiem czy znacie bloga tej dziewczyny
Magiczne Życie Martyzdecydowanie była abstrakcja. Dlatego, że nigdy bym się nie odważyła by coś podobnego zjeść. Okazuje się, że truskawki na wytrawnie smakują mi bardziej jak te z cukrem. Zapraszam na szybkie i pyszne tortille z łososiem i truskawkami. Składniki : * 2 tortille razowe * opakowanie wędzonego łososia * pół opakowania serka śmietankowego * szklanka truskawek * łyżeczka czarnego pieprzu * łyżeczka sosu balsamicznego Przygotowanie : Tortille
Magiczne Życie Martyupały będzie jak znalazł. Wystarczy wrzucić świeże owoce do blendera, całość uzupełnić zimnym mlekiem i gotowe. Szybko, pysznie i zimno! Polecam spróbować. Składniki :* szklanka truskawek* szklanka mleka* banan* kilka plasterków ananasa Przygotowanie :Truskawki umyć, obrać szypułki. Banana pokroić na plasterki. Ananasa pokroić w mniejszą kostkę. Wszystkie składniki zmiksować z dodatkiem zimnego mleka
Magiczne Życie MartyWitam :) Dalej pozostajemy w klimatach owoców sezonowych - dzisiaj w roli głównej śliwka. Mini szarlotki rozeszły się w szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką. Czytaj
Pora coś zjeśćDzień dobry!Mam dzisiaj dla Was szybki konkurs!Kiedy lodówka jest pusta, bo zapomnieliście o zakupach albo nie macie czasu lub chęci na gotowanie, wystarczy złapać za telefon/mail i zamówić jedzenie do domu! Nawet mnie czasem nachodzi takie lenistwo :-). Zatem mam dla Was...3 bony, każdy o wartości 50 zł na zamówienie jedzenia online na pyszne.pl. Wystarczy
Pora coś zjeśćnadziewali go przed smażeniem. Ważne jest, by dobrze wyrobić ciasto, a potem dać mu wystarczająco dużo czasu na wyrośnięcie. Duże znaczenie ma temperatura smażenia - w zbyt wysokiej pączki będą szybko brązowieć, a w środku mogą pozostać surowe, w zbyt niskiej - nasiąkną tłuszczem
Smakołyki BerenikiOstatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem
Smakołyki BerenikiWielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie twarogu i mascarpone z sokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową.Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta
Smakołyki Berenikicukru pudru1 żółtkonadzienie120g kwaśnej śmietany 18%50g białej czekolady1 płaska łyżeczka mąki pszennej1 jajko160g rabarbaru Wykonanie:CIASTO - mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, posiekać razem, dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wyłożyć spód i brzegi do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem (lub obciążyć ) i podpiec
Smakołyki Berenikikokosowychszczypta soli Wykonanie:- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko (białko odłożyć na pianę), szybko wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- kawę zalać gorącą zagotowaną wodą, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia- ciastem cienko wylepić spód i boki tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikipowinny być w temperaturze pokojowej, składniki na ciasto oraz masło do kremu truskawkowego muszą być schłodzone- mąkę przesiać z kakao i cukrem, dodać zimne masło, posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce- formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach
Smakołyki Berenikiwtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Dla wprawnej "pani domu" (lub wprawnego "pana domu") ciasto drożdżowe nie nastręcza trudności w przygotowaniach i poza czasem oczekiwania na wyrośnięcie, dość szybko się przygotowuje. Ciasta drożdżowe nie lubią pośpiechu, więc warto zarezerwować sobie więcej czasu, odpowiednio wcześniej wyjąć składniki z lodówki, pozwolić wyrosnąć rozczynowi, a potem całemu ciastu. Kierując się kilkoma wskazówkami
Smakołyki Berenikipowszechnie spożywany. Najbardziej szpinak doceniono dopiero w XIX wieku za sprawa pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo. Przyrządzały one ze szpinaku specjalny napój i podawały go chorym. Szybko odkryto, że regularne picie owego napoju powodowało szybszy powrót do zdrowia i dobrej kondycji. Kolejnym przełomem dla szpinaku były lata trzydzieste XX wieku. Wtedy szpinak swoją sławę zyskał wśród amerykańskich farmerów. Wtedy
Kulinarne Przeboje