Pasty zawsze urozmaicają nasz jadłospis, dlatego warto czasami coś zaserwować rodzinie. Dzisiaj na śniadanie, w mojej kuchni, pasta z tuńczyka. Polecam . Tak na szybko, ale smacznie Czego potrzebujemy: Jedna puszka tuńczyka w oleju Jedna cebula 15 dag sera żółtego 2 łyżki majonezu 5 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Jajka i ser ścieramy na grubej tarce, cebulkę kroimy
W kuchennym oknie Ewymogłam się oprzeć , kiedy w sklepie zobaczyłam młodą kapustę. Zawsze kojarzyłam ją raczej z majem, ale skoro jest, to bigosik też powstał. Przepis prosty i szybki. Bigos z młodej kapusty SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty pęczek koperki pęczek cebulki ze szczypiorekiem duża marchewka kostak rosołowa psata pomdorowa lub świeże pomidory ok. 4 sztuki ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej WYKONANIE
W kuchennym oknie EwyBardzo szybka i smaczna potrawa. Pstrąg smażony na masełku z cebulką, warto spróbować. Potrzebujemy: Jednego pstrąga, chyba że mamy więcej chętnych, pół soku z cytryny, sól pieprz, jedna cebulka, masło klarowane, mąka. Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą, pieprzem, od środka również. Wyciskamy sok z cytryny. Obkładamy plastrami cebuli, odstawiamy do lodówki na ok 2 godz.Można na dłużej. Po wyjęciu
W kuchennym oknie EwySzybka przekąska, która może uratować nas przed niespodziewanymi gośćmi. Warto więc mieć w lodowce serki pleśniowe, żółte kozie itp. Sery układamy w kierunki wskazówek zegara. Zaczynamy od łagodnych i przechodzimy do pikantnych. Do serów dobrze podać dodatki typu: morele , orzechy, suszoną żurawinę,rodzynki. Moja deska serów, przepleciona salami i kabanosem powstała przy okazji urodzin trzylatki
W kuchennym oknie EwyLukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe !!! Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień
Moje Kuchenne RewelacjeŚwietny pomysł na pyszny i szybki obiad - kurczak po chińskuSKŁADNIKI- 2 piersi z kurczaka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki curry- 1 łyżeczka ostrej papryki - pół łyżeczki cynamonu- pół łyżeczki imbiru- 3 łyżki sosu sojowego- sól
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiejszy przepis to bardzo łatwy przepis na muffinki czekoladowe. Prosto i szybko można zrobić pyszne babeczki. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka mlecznej czekolady 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko 10-12 krówek (cukierków) PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek
Moje Kuchenne RewelacjeProsta i smaczna, przy czym szybka do przygotowania. Poczęstowała mnie tą zupą kuzynka Iza. Nie mogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi oczami, proporcje składników za każdym razem mogą być inne. Raz dodam więcej pora, raz dodam więcej marchewki, ale smak serka topionego pozostaje. Tak jak wcześniej napisałam proporcje składników mogą być różne, zależy czy bardziej
Salonik smakówzacznie się rozpadać i masa zgęstnieje. Pod koniec smażenia masę miksujemy i dodajemy cukier, galaretki, kwasek cytrynowy i olejek pomarańczowy. Mieszamy i smażymy 30 minut. Nakładamy do słoików i szybko je zakręcamy. Na jedną minutę stawiamy na wieczku. Smacznego
Salonik smakówDzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji. Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki
Salonik smakówWarzywa często goszczą na naszych stołach. Szybko i łatwo można przygotować sałatkę z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA". Składniki: 1 średnia biała kapusta lub sałata lodowa 2 marchewki 2 cebule Zalewa: 1 szklanka octu winnego 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soli Białę kapustę myjemy i szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę
Salonik smakówPrzepis na makaron z cukinią to pomysł na szybki i smaczny obiad - polecam szczególnie teraz, gdy trwa sezon cukiniowy :)SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjemieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 min. 8. ODCEDZANIE MAKARONU (1 min): sprawdzamy czy jest już gotowy (koniecznie al dente – czyli lekko stawiający opór zębom). Odcedzamy i szybko przelewamy letnią wodą. 9. ZIOŁA (2 min): do sosu dorzucamy oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze przypraw
Nerds KitchenJesień to pora śliwek, oczywiście najlepszych polskich węgierek. Dlatego proponuje wam dzisiaj czekoladowe ciasto z zatopionymi w środku śliwkami. Szybki, prosty i pyszny deser i jesień nam już nie straszna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik