prostu je zjadaliśmy. Bardzo lubimy dany przepis na kiszone ogórki, bo udają się po prostu idealne, jędrne, smaczne i idealnie zasolone, a przy tym bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam! Składniki na jeden słój (3 litry): Ogórki gruntowe 5 ząbków czosnku 3 kopiaste łyżki soli kamiennej 2 liście chrzanu koper woda Przygotowanie: Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi
Kuchnia ŁukaszaNawet nie mogłem sobie wyobrazić, że zrobienie domowej tortilli jest takie proste i szybkie, a przy tym jest na dużo tańsza i smaczniejsza niż ze sklepu. Z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, wcale się nie kruszy i jak już wspomniałem raniej jest niesamowicie smaczna. Zapraszam! Składniki: 300 ml wody 4 łyżeczki oliwy łyżeczka soli mąka Przygotowanie: Do ciepłej wody
Kuchnia ŁukaszaPyszne, pikantne papryczki chilli na zimę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zimą zaskoczą na pewno nie jedną osobą, bo są superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli
Kuchnia ŁukaszaPlasterki ziemniaków przełożone mięsem mielonym i pysznym sosem na bazie gęstej śmietany. Danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a smakiem zachwyci na pewno wszystkich. U nas w rodzinie takie zapiekanki są bardzo lubione, bo wszyscy uwielbiają ziemniaki i sosy z mięsa mielonego, a więc takie dania znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 8-10 średnik
Kuchnia ŁukaszaPiękny niedzielny poranek spędzony przy herbatce i kawałeczku pysznego ciasta z jabłkami. Idealny początek dnia! Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Pyszne, pulchniutkie płaty biszkoptów przełożone idealną masą jabłeczną z dodatkiem galaretki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek
Kuchnia ŁukaszaDziś będzie troszkę inna kolacja. Nie mam weny, poszłam na gotowca, czasami tak mam. Złe samopoczucie powoduje u mnie kulinarny marazm. Ale szybko mi przechodzi na szczęście! Moja kolacja dziś to -granola -jogurt naturalny + łyżka truskawkowego -banan -prażone ziarenka od Ziarenkowo -mango kandyzowane Skworcu Wsypałam sobie do miseczki granolę Sante i dodałam banana. Zalałam całość jogurtem i posypalam ziarenkami
Z Kuchni Do Kuchnifrancuskie. Można z niego przyrządzać wiele ciekawych potraw. Można na nim układać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego
My Culinary Artsię chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta...już nie ma. Uwaga! Szybko znika ! Składniki u mnie -100 g masla -115 g drobnego cukru -200 g dojrzałych bananów – to waga obranych bananów.To jest m/w 2 banany. -3 jaja -200 g zwykłej mąki
Z Kuchni Do Kuchnipołową masła orzechowego i cukrem. Dodajemy jajka, krótko miksujemy, a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Mieszamy łyżką, a kiedy stanie się to trudne, szybko zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta
Ratunku obiadekologiczne - połowa awokado - figa świeża - po dużym plastrze łososia norweskiego - oliwa z oliwek do skropienia - sok z cytryny - posiekane pistacje W rondlu zagotuj wodę, zmniejsz gaz na minimum, wbij szybkim ruchem jajko. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne! Podaj jak na zdjęciu powyżej, zapewniam będzie pysznie! ;-D Buziak
SMYKWKUCHNITakie desery to u mnie rzadkość, ale ostatnio wzięło mnie na figi i postanowiłam trochę z nimi poeksperymentować. I tak powstał szybki, lodowy deser. Figi, jogurt, cukier... i 30 minut w zamrażalniku. Odrobina luksusu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikklafuti) to delikatne, podobne do puddingu ciasto popularne we Francji. Taki troszkę grubszy pieczony naleśnik z nadzieniem. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować. Dzieci to uwielbiają, jak naleśniki, tylko , że smażenie naleśników długo schodzi. A tu coś w rodzaju naleśnika, od razu z nadzieniem i ..z piekarnika. Właściwie
Z Kuchni Do Kuchnipokarmów. Ponadto skrobia zawarta w lekko niedojrzałych, zielonkawych bananach tworzy wyścielenie błony śluzowej żołądka, dzięki temu chroni ją przed działaniem soku żołądkowego. Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Ze względu na to, stanowią doskonałą przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne np. tych, których czeka trudna rozmowa w sprawie pracy. Banany zawierają również magnez zwany „minerałem
Z Kuchni Do Kuchnikrówki kruchuteńkie! Spójrzcie tylko jak misternie wykonany jest ten cukierek. Ta krówka kryje w sobie całe pokłady dobrego smaku, wywarzony gust cukiernika...i dlatego jedna po drugiej, dość szybko z domku znika! Pszczółka – doskonałe karmelki wyprodukowane z pasją Od ponad 60 lat Pszczółka jest jednym z największych w Polsce producentów karmelków twardych i nadziewanych. Firma zlokalizowana jest w Lublinie, działa
Z Kuchni Do KuchniKurczak ma być soczysty , aromatyczny, wilgotny ,a nie suchy jak deska z drzewa oliwnego! Szybciutko wyłóż na talerz, dodaj suszone pomidory OLE, ziemniaki...a dekoracja...to co lubisz. Byle szybko, bo kurczak lubi stygnąć. Jeszcze listek bazylii i..zasiadz z nami do gwarnego stołu, pełengo aromatycznego lokalnego wina Nero d'Avola, z chlebem o wdzięcznej nazwie panuzzeddo. Przełam chleb
Z Kuchni Do Kuchni