szybkie - 4648 przepisów (strona:219/310)

Oponki serowo - cytrynowe 160

Szybkie serowe oponki z dodatkiem skórki cytrynowej bez użycia drożdży. Składniki: 250 g twarogu 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka otarta z cytryny 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka spirytusu olej do smażenia dodatkowo do oprószenia: brązowy cukier zmielony w blenderze na puder Mąkę i sodę przesiać, dodać rozdrobniony widelcem

wyzwania kuchenne
Gruszki w cieście francuskim 216

Bardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami.  Ciasto

wyzwania kuchenne
Pralinki migdałowe 193

Szybkie słodkie praliny z migdałami, masą marcepanową i białą czekoladą.  Składniki na około 25 sztuk: 200 g marcepanu 2 łyżeczki likieru amaretto 100 g migdałów w płatkach 100 g białej czekolady Marcepan ugnieść z likierem. Nabierać łyżeczką i formować małe kuleczki. Płatki migdałowe rozgnieść lub lekko zmiksować w blenderze. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zamoczyć w niej kulki

wyzwania kuchenne
Ciastka stemplowane 224

mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 jajko 100 g cukru pudru cukier waniliowy Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i jajko.  Szybko zagnieść gładkie ciasto i uformować w kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik nastawić na 180 stopni C.  Schłodzone ciasto rozwałkować

wyzwania kuchenne
Wielkanocne wypieki - podsumowanie przepisów świątecznych na blogu 176

sernik wiedeński na kruchym spodzie", co jest bez sensu, no ale już ;) W każdym razie piekę go z kropelkami czekoladowymi, ponieważ nie lubię rodzynek. Jest to świetny, łatwy i szybki sernik, a rodzynki również będą do niego pasowały, jeśli Ty je lubisz. Piekę go, gdy mam lenia albo nie mam czasu :) Sernik wiedeński  7. Limonkowo-czekoladowy sernik Nigelli

Kraina Tysiąca Smaków
Makaronowa sałatka z curry 301

Dzisiaj coś szybkiego, ale zarazem smacznego i sycącego. Sałatka z makaronem tortellini, wędzoną piersią kurczaka oraz kolorową fasolą. Kilka minut, zaledwie kilka składników i pyszna sałatka gotowa:) Składniki:250g makaronu tortellini z serem, wędzona pierś z kurczaka, szkl. białej fasoli Jaś, 1/2 szkl. czerwonej fasoli, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry indyjskiego.   Przygotowanie     Obie

Z miłości do słodkości
Truskawkowa kopuła z masą budyniową 143

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja mam ich tyle, że pomysłów zaraz zabraknie;) Tym razem powstał bardzo prosty i szybki deser, do tego tak smaczny, że zniknął przy pierwszym podejściu:) Jeśli lubicie połączenie budyniu i truskawek, koniecznie zróbcie taką kopułę... Składniki: 350g świeżych truskawek, 2 budynie waniliowe, 300ml mleka, 200ml śmietany 12%, 3 łyżki cukru pudru

Z miłości do słodkości
Chłodnik z botwinki 114

przywieźliśmy ten przepis z Podlasia, choć myślę, że jest już wszędzie znany:) Oboje z mężem uwielbiamy warzywa, a tutaj ich nie brakuje. Chłodnik ma same plusy: ma mnóstwo witamin, szybko się go robi i świetnie chłodzi w upalne dni... Składniki:duży pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, ogórek, szczypta kwasku cytrynowego, 3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne

Z miłości do słodkości
Ucierane ciasto z truskawkami i bezą 146

Zostało mi trochę truskawek i niewykorzystane białka. Musiałam więc dobrze je spożytkować;) na szybko przygotowałam ucierane ciasto, zasypałam je spora ilością świeżych truskawek. Na koniec wyłożyłam ubitą pianę... Wyszło proste, do tego niezwykle smaczne i soczyste ciasto, nie za słodkie:) Oczywiście zniknęło w błyskawicznym tempie;) Ciasto:2 szkl. mąki pszennej, 250g masła lub margaryny, 4 jajka, szkl. cukru

Z miłości do słodkości
Ciasto twarogowe z malinami i kruszonką 167

najlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg. Ciasto wyszło fantastyczne:) Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki malinom odpowiednio soczyste, a kruszonka nadaje mu wspaniały migdałowy posmak... InspiracjaCiasto:400g mąki pszennej, 250g półtłustego twarogu, jajko, 120g drobnego cukru, 5 łyżek oleju, 8 łyżek mleka

Z miłości do słodkości
Tort kakaowy z mango 198

śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy      Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy

sama złodycz
Tarta z kremem marshmallow i polewą z białej czekolady 218

łyżki śmietany 18% 2 łyżki żelatyny      Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy posiekane na drobne kawałki masło i jajko, szybko zagniatamy lub miksujemy za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i przekładamy do tortownicy, wyrównując dokładnie

sama złodycz
Tęczowy sernik z ricottą 158

dekoracji      Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli

sama złodycz
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 175

oliwy Beza 3 białka 200 g cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy      Składniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania