znalazłam. Sernik był rewelacyjny, delikatny kremowy, jakby z delikatnym posmakiem karmelu czy kajmaku... Doskonałe kontrastował z lekko kwaskowatymi powidłami.Restauracja była prawie pełna, dania były serwowane szybko i sprawnie. Spodobała się nam również czujność menadżera restauracji, który przy drobnym nieporozumieniu, które powstało na początku naszej wizyty, pojawił się przy naszym stoliku
Kulinarne przygody GatityDzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam tej pasty nie potrafiłam odgadnąć tak do końca jej składników... W błąd wprowadziła mnie nieco jego nazwa: bryndza. Bryndza zawsze kojarzyła mi się z zupełnie innymi smakami. Ale nazwa nazwą, a serek zagościł
Kulinarne przygody Gatityśli uznamy, że ryż już jest wystarczająco miękki, powinien być al dente i zdecydowanie wilgotny, zdejmujemy go z ognia, dodajemy masło i parmezan, szybko mieszamy i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityDziś kolejna odchudzona propozycja, tym razem będzie to przepis na lekką pastę rybną przygotowaną na bazie chudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera
Kulinarne przygody Gatityciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło brązowieć, można je przykryć folia aluminiową. Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto przestygnie
Kulinarne przygody Gatityzrobiona na peklosoli. Jeśli nie zależy Wam na ładnym kolorze kiełbasy, spokojnie można ją zrobić na zwykłej soli, gdyż biała kiełbasa jest przeznaczona do szybkiego spożycia i użycie peklosoli nie jest niezbędne. Pomijamy wtedy etap obsuszania kiełbasy i od razu ją parzymy, ewentualnie mrozimy. Jeśli macie
Kulinarne przygody Gatitykształtu, chleb nie jest jeszcze dostatecznie wyrośnięty. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem nagrzewamy do 200 stopni. Chleb delikatnie przekładamy z koszyka na łopatkę, szybko nacinamy i wkładamy do lekko naparowanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Studzimy na kratce
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna odsłona warzywa, którego sezon właśnie się zaczyna, czyli szparagów. Oto szybka, wiosenna sałatka z wykorzystaniem młodych warzyw. Jako bazę tej sałatki potraktowałabym ziemniaki, szparagi i jajka. Co do reszty zielonych składników, wszystko zależy od Waszego gustu czy też tego co mamy w lodówce. Ja akurat miałam szpinak sałatkowy, więc go wykorzystałam. Możemy też do niej dodać rukolę, roszponkę
Kulinarne przygody Gatitykolejny przepis na szybkie danie obiadowe lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia. Powoli kończy się sezon na szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów ! Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego
Kulinarne przygody Gatitygazpacho: hiszpański chłodnik, zielony chłodnik z fetą czy też chłodnik ogórkowy, ale muszę powiedzieć, że ten bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Robi się go szybko i nie wymaga wielu składników. Jeśli nie przepadacie za intensywnym smakiem czosnku można go przesmażyć razem ze szpinakiem. Zachęcam !Do podsmażenia szpinaku użyłam oleju rzepakowego
Kulinarne przygody Gatitymamy. A wpis już 90! A co na obiad? Na obiad proponujemy Wam kluseczki z twarogu i kaszy manny podane z jogurtem, miodem i cynamonem. Pyszności! Łatwe i szybkie, chociaż lepienie takich kulek może okazać się uciążliwe gdy ciasto lepi się do rąk, ale na wszystko jest jakaś rada... A teraz, aby nie tracić czasu, zapraszamy Was na przepis. Składniki
Symfonia Smakówposiekany imbir. Gotujemy 50 minut. Dodajemy cukier gotujemy 10 minut. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Nakładamy do wyparzonych słoików, bardzo szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem. Słoiczki możecie przykryć ściereczką, tak aby jak najdłużej były w cieple. W tej pozycji zostawiamy je na 24 godziny. Gotowe! Smacznego! Zapraszam na mój
SMYKWKUCHNIdzień jabłka i wspólnie z innymi blogerami z tej okazji piekłyśmy ciasta z dodatkiem oczywiście jabłek..ja z racji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim cieście jabłka zostały na dnie ..i na drugi raz spróbuję jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne..ja do przyrządzenia tego
Moje domowe kucharzenieSzybkie leniwe śniadanie na ciepło. Poranne tosty francuskie uwielbiane nie tylko przez dzieci to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które lepiej chłonie jajko niż to świeże. Składniki: kilka kromek pieczywa (chleb, chałka, bagietka) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu skórka z pomarańczy - opcjonalnie 2 łyżki masła dodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella W głębokim
wyzwania kuchenneDzisiaj pokażę Wam jak łatwo i szybko możecie przygotować dietetyczny obiad, ba!- nawet dietetyczny "makaron" z cukinii! Przepyszne połączenie smaków! SKŁADNIKI: - 1 średnia długa cukinia - 15 pistacji - olej sezamowy - garść bazylii - 15 listków świeżej melisy - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - ząbek czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek Cukinię za pomocą specjalnej obieraczki kroimy na makaronowe nitki. Wrzucamy
SMYKWKUCHNI