się z rodzinnymi śniadaniami, ale często smaruję nim również kanapki do szkoły.Z racji tego, że przeważnie mam mało czasu przed lekcjami, staram się robić sobie w miarę szybkie, proste, ale pyszne śniadanie. Tak też powstały "Wiosenne tosty francuskie". Proste, smaczne i przywołujące wiosnę. Świetnie również będą pasowały na śniadanie np. w Lany Poniedziałek. Idealnie komponują się z sokiem
Czarnawisienkaprzyprawy1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie i polewamy łyżeczką oliwy (możemy rozetrzeć pędzelkiem). Szybkim ruchem wylewamy tortille na patelnie i smażymy aż "boki zaczną odchodzić". Przewracamy naszego naleśniora i smażymy znowu kilka chwil. Zsuwamy na odwrócony talerz. Podajemy z FIT dodatkami.A u mnie wrapy
Czarnawisienkawięc co zrobić gdy zabraknie nam sernika, a mamy na niego ogromną ochotę? Wystarczy zaopatrzyć się w serek homogenizowany i wystarczy. Taki mini serniczek to znakomity pomysł na dość szybki deser chociażby dla singli. I zachęcam do wypróbowania, mi bardzo posmakował :)Składniki na jedną porcję:1 jajko100 g serka homogenizowanego2 łyżki budyniu waniliowego/cukru waniliowegoGarść żurawiny/rodzynekPrzygotowanie:Jajko roztrzepujemy w misce
Czarnawisienkamieszamy. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, polewamy odrobinką oleju i smażymy tak jak zwykłe kotlety. Trzeba bardzo uważać przy przewracaniu. Są one dość "gibkie" i gdy za szybko uznamy, że można je przewracać rozwalą nam się. Gdy skończy nam się już masa, na patelni układamy bułki i podpiekamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Dietetyczne wege-burgery z pieczarek
Czarnawisienkapłatków owsianych 110 g cukru Przygotowanie: Do miseczki wsypać wiórka, mąkę, płatki owsiane i cukier. W rondelku roztopić masło z miodem. Sodę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i szybko wlać, ciągle mieszając, do rondelka. Mieszankę przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto na blaszkę i spłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut
CzarnawisienkaNajbardziej lubię proste ciasta, ale pobawić się w kuchni - też czasem trzeba. Moje pierwsze pieczenie kruchego ciasta, dużo stresu, ale mi smakowało. Znikło.. dość szybko, bo drugiego dnia zostały jedynie okruszki.. Składniki na kruche ciasto: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 jajko 300 g mąki Szczypta soli Mąkę z solą przesiać. Masło z cukrem ubić
Czarnawisienkaczarną porzeczką, ale był bardzo dobry. Delikatnie słodko-kwaśny, momentami z nutką goryczy. Zapachem uwiódł mnie całkowicie! Zaraz później na łyżeczkę nabrałam dżemu truskawkowego i się zakochałam. Szybko posmarowałam nim kromkę chleba pełnoziarnistego i zjadłam w kilka sekund. Piękny zapach; świetny kolor; wyrazisty, słodki smak. Zdecydowanie bardziej mi smakował, gdyż momentami czułam się jakbym powróciła do dzieciństwa
Czarnawisienkaszybko, przed szkołą, sycąca, słodka, potrzeba więcej zachęcać? Wydaje mi się, że nie :) Składniki: 2 jajka 2 duże garście malin/jeżyn 3 łyżki jogurtu naturalnego Cynamon 1 łyżeczka oleju roślinnego Składniki: Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej. Następnie wbijamy jajka i energicznym ruchem roztrzepujemy żółtka. Układamy jedną garść malin na surowych jajkach i posypujemy cynamonem. Smażymy do momentu aż jajecznica się
Czarnawisienkababka chociaż tak wygląda. To jedno z naszych ulubionych, szybkich, weekendowych ciast, czyli chlebek bananowy - banana bread. Tym razem w wersji biało-czarnej, marmurkowej i ze szklanką pysznej, gorącej kawy smakuje wyśmienicie. Przepis od Roxanny . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksłużbowo. Ale zawsze ;) Aww! Szkoda, że mnie w podręczny jakoś nie upchnęła. Pozdrawiam. Buziakuję. I zazdraszczam.A obiad Izabell Mediavilla zawdzięczam. W ciut zmodyfikowanej przeze mnie kompozycji.Kremowo. Szybko. I ciepło. Jak to w Hiszpanii. duży kalafior łyżeczka świeżo startego imbiru średnia cebula papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 0,5l bulionu (wołowego) jajko i mąka do panierki serek Arla Apetina
bastalenaKochani! No to po męczącym balangowym weekendzie, czas na jakiś prosty i szybki obiadek. A co! Zostały Wam może ugotowane ziemniaczki? Nie wyrzucać! Broń Panie Boże i wszyscy święci;-) W Restauracyjce Literackiej z resztek jedzenia, wykonuje się nowe dania pierwszej klasy;-) A jak! Dziś proponuję zapiekankę, która będzie smakować nawet mięsożercom, i która jak wszystkie dania na tym blogu
Restauracyjka LiterackaZupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler
Ala piecze i gotujeNigdy nie wychodzę z domu bez śniadania, dla mnie to podstawa. Najlepiej, żeby było szybkie, pożywne i smaczne. Takie są między innymi płatki ryżowe. Ja jednak aby trochę urozmaicić ich smak dodaje różne inne składniki takie jak np. budyń malinowy. Tak naprawdę można użyć dowolnego budyniu. SKŁADNIKI 350 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu malinowego 1 łyżeczka cukru
Złote przepisyProsta, szybka a zarazem zdrowa sałatka którą możesz użyć do obiadu lub zabrać na drugie śniadanie do pracy a zapach wędzonego łososia zaciekawi ... oj ... zaciekawi.Składniki : 250 gr łososia wędzonego sałatkowego 200 gr ulubionego makaronu pół czerwonej papryki 1 średni ogórek zielony 1 cebula czerwona szczypiorek 3-4 liście sałaty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie :Makaron gotuję al dente, cedzę
Mechanik w kuchniCzęsto zostają nam ugotowane ziemniaki i wtedy nie wyrzucamy ich,a wykorzystujemy na kolację lub na następny obiad. Proponuję bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu bryłki (kulki) ziemniaczane. Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały. 4 ziemniaki ugotowane 50g boczku 1 cebula sól Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree. Drobno pokrojony boczek usmażyć
Kulinarny karnet Christophera