Naleśniki! Kto ich nie lubi :D Możliwość wykorzystania ich w kuchni jest ogromna, czy to na słodko czy na słono. Dziś wykonałam sobie
Zdrowie i pysznie na talerzuDziś zapraszam Was na przepis na zdrową sałatkę z kukurydzą, ogórkiem, pomidorkami i zielonym miksem (jarmuż, szpinak i marchewka). Uwielbiam serwować takie sałatki w ramach śniadania
Słodkie okruszkiMoi drodzy, jeszcze niedawno zachwalałam Wam wspaniałe CHRUPAKI z Piekarni Galicyjskiej. Dziś mogę tylko dodać, że... nadal jestem zakochana w ich smaku i chrupkości. Dlatego dźwięk
Słodkie okruszkiDziś powróciłam do Poznania, nie było mnie tydzień, a czuję jakby to były całe wieki. oczy mi się już zamykają nad notatkami dlatego dałam sobie chwilę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCoś mnie łapie. Jakieś grypsko okrutne. Nie wiem, czy też tak macie, ale ja lubię w trakcie choroby wszystko na ciepło jeść. Dodatkowo zawsze tracę smak
BaRepasśniadanie jest królewskie – dosłownie! Przepis na puszyste, delikatne racuchy pochodzi prosto od brytyjskiej królowej Elżbiety II. Jeśli zastanawialiście się kiedyś co robi królowa w wolnych chwilach – to już wiecie – smaży racuchy! Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Jeśli JKM podała te racuchy na podwieczorek z Meghan to relacje z żoną wnuka na pewno(...)strony i niepełna minuta z drugiej. Większe trzeba potrzymać na patelni 2 minuty z jednej i minutę z drugiej. Obserwuj racuszki jak zachowują się na patelni, jeśli smażą się szybko nie trzymaj ich za długo na ogniu tylko przewracaj. Smaż porcjami. Co jakiś czas przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się spalonych fragmentów ciasta. Usmażone racuszki przekładaj na talerz
Niedzielny kucharzzawsze. Weekendowe śniadania to jedyny czas, gdy można na śniadania przeznaczyć troszkę więcej czasu. Na blogu jest kilka takich smacznych, lecz pracochłonnych przepisów np Croque madame , śniadanie angielskie , jajka po benedyktyńsku czy śniadaniowe tosty na bogato . Dziś jednak chciałabym pokazać Wam coś równie prostego, co zaskakującego. Jajka na chmurce, to jajka przygotowane w piekarniku. Wpierw ubija się(...)wielu osób jest to dużo ciekawsza wersja jajka sadzonego (jednakże ja jaja sadzone uwielbiam i jak dla mnie nic nie jest w stanie ich zastąpić). Prosta do przygotowania, dość szybka i efektowna (a jednocześnie tak lekka, że aż mało sycąca). Jeśli mam być szczera, to napiszę tak – zrobiłam je z ciekawości, ale raczej nie prędko zdecyduję się na powtórkę
Smaki Na Talerzulubię, czyli też gruszkę, jabłko, kiwi, wiśnie, czereśnie, itp., a z bakalii jak nie mam żurawiny to rodzynki, orzechy laskowe, migdały... Siemię lniane też ląduje czasem w misce. Przygotowanie śniadania z gotową (upieczoną) granolą to 5 minut - kwestia wsypania do miski, dodania owoców i wymieszania z jogurtem. Jest też o tyle fajne, że można to samo zrobić(...)sobą do pracy czy na uczelnię. Zrób sobie taką granolę i nie trać czasu z rana na kombinowanie co by tu zjeść pełnowartościowego, pożywnego, treściowego i na szybko :) Jeśli lubisz/wolisz, jeszcze przed wsypaniem do słoika czy pojemnika wymieszaj z ulubionymi bakaliami - będzie jeszcze szybciej! :D Taka mieszanka jest też świetną bazą do zdrowych, domowych batoników! Wystarczy dodać ulubione składniki
Kolorowy Przepisownikwyrabiają mieszankę obu wyżej wymienionych serów to zawsze z przewagą owczego; okres dojrzewania sera to co najmniej 3 miesiące; ser kruchy, który bardzo dobrze sprawdza się w wysokich temperaturach (szybko się topi), można go swobodnie dodawać do zapiekanek makaronowych lub faszerowania warzyw, np. papryk, bakłażanów, cukinii, które następnie zapiekamy w piecu; idealny dodatek do sałatek (słynna sałatka grecka składająca się(...)oliwy, fety, kolorowych oliwek, niekiedy dodaje się kapary, anchois przyprawiając suszonym oregano; od 14 października 2002 nazwa feta jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Smacznego śniadania, przekąski w ciągu dnia lub kolacji z udziałem pasty :) Składniki: 200 g fety mały pomidorek mała cebulka 1 suszony pomidor świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, majeranek i oregano
Zasmakuj Kuchnipixabay.com Sposób na złapanie oddechu Jednym z głównych założeń slow food jest delektowanie się jedzeniem, skupienie całej uwagi na spożywanym posiłku i wyraźne odczuwanie wszystkich smaków. Dzięki temu czas śniadania czy obiadu może być chwilą odpoczynku na pełnego pośpiechu życia, które prowadzi większość z nas. Czasami w natłoku obowiązków nie sposób znaleźć choćby chwili wytchnienia. Podczas jedzenia posiłków można(...)Dzięki slow food posiłki mogą być nie tylko koniecznością niezbędną do funkcjonowania, ale także miłą częścią każdego dnia. Slow food wciąż cieszy się ogromną popularnością i to z pewnością szybko się nie zmieni. To nie kolejna moda, która szybko odejdzie w zapomnienie. Taki sposób jedzenia nie tylko wpasowuje się we wszystkie obecne lifestylowe trendy . Jest także niezwykle korzystny dla naszego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tarta z warzywami jest łatwa do zrobienia, bardzo syta i pyszna. Gotowanie danie najlepiej podawać z sosem pomidorowym. Polecam na przepyszne śniadanie Jajecznica zapiekana doda nam siły i pobudzi nasz organizm do działania. Składniki: Ciasto: 300 g. mąki pszennej 150 g. masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1/2 pętka(...)groszku konserwowego 2 marchwie 50 g. startego sera żółtego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do dużej miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, a następnie masło posiekać ze składnikami i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i wylepić formę do pieczenia tart. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Następnie zdjąć papier
Smaczne PotrawyKochani! Zanim dodam obiecany post z przepisem na 30 minutowy lunch, zapraszam na śniadanie! Dziś na salonach gości smakołyk z nasionami Chia! Składniki: 3 łyżeczki nasion Chia 300ml mleka 0,5% 1/3 kostki chudego twarogu 2 łyżki jogurtu greckiego light 1 plaster ananasa 1 łyżeczka słodziku (ja od dawna polecam Sussina Gold powder) Do dzieła: Nasiona zalewamy mlekiem, najlepiej(...)wieczorem poprzedniego dnia, tak aby nasiąkły. Jeśli się zagapicie - zalejcie je ciepłym mlekiem i odstawcie pod przykryciem na 10-15 minut. Cała zabawa trwa ultra szybko. Do blendera wlewamy mleko z nasionami, dodajemy pozostałe składniki, włączamy blender, bbbbzzzz i gotowe! :)) Smakuje wyśmienicie na ciepło jak i po schłodzeniu! Miłego dniaa! _______________________________________________________________________________ RECIPE IN ENGLISH: So guys, let's make some wonderful
Spektrum Smakujakby obco. Nie znalazłam swojego miejsca, ulubionej nocnej lampki ani biurka na którym wiecznie plątałyby się porozrzucane korale. Nie ubrałam go jeszcze w ciepłe wspomnienia. Ten rok minął za szybko abym miała na to czas. Gdyby ktoś mnie kiedyś zapytał jak wygląda dom moich marzeń, opowiedziałabym o blasku poranka pukającym do moich okien, o hamaku w cieniu brzęczących pszczelim śpiewem(...)ciężarem owoców. Napewno wspomniałabym o furtce do zaczarowanego lasu na drugim końcu ogrodu i szumie morza dobiegającym z oddali. Opowiedziałabym o skąpanym w słońcu tarasie na którym jadam śniadania właśnie z Nim... Mam u boku wspaniałego człowieka z którym dzielę największe pasje. Mamy wspólny dom, który powoli próbujemy oswoić... Dom, w którym czeka na nas wielki, silny brytan
Zapiski Młodej ŻonyKasią próbowałyśmy jakoś rozruszać towarzystwo, nie byli jednak zainteresowani. No cóż, ale co się natańczyłyśmy, to nasze. Dzień drugi, 14.10. Drugi, ostatni niestety dzień wspaniałej, blogowej przygody. Rano sute śniadanie w hotelowej restauracji, a po nim mig na PGE Arena. Część męskiej elity blogowej już o 9.30 biegała po murawie stadionu w piłce "blożnej", gdzie to drużyna KRASNALI(...)naprawdę dobrze. Oczywiście nie zabrakło prelekcji. Poznałam osobiście Dorotę Zawadzką jak i Marię Czubaszek, obie panie wysłuchałam też podczas ich prelekcji. Przy Czubaszek uśmiałam się do łez. Po lunchu - szybki kurs fotografii kulinarnej. Niestety, nie zadowolił mnie. Fotograf poniżył mój aparat, który nie jest lustrzanką, ale hybrydą z kompaktem. Nie czułam się komfortowo, mężczyzna nie potrafił sprzedać swej wiedzy
W kuchni Karmel-itkitylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie na ich bazie. Sosy do makaronów, gulasze lub choćby fasolka z sosie pomidorowym na śniadanie - nie wyobrażamy sobie z Mężem bez nich naszej codziennej kuchni. Zimą z oczywistych względów nie korzystam ze świeżych pomidorów, lecz zwracam się w kierunku przetworów pomidorowych, które kryją(...)możesz dodać do passaty czosnek, zioła i inne przyprawy, uzyskując w ten sposób gotowy sos do makaronu. Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu
Chilli Czosnek i Oliwa