Zaczynamy Nowy Rok śniadaniem ze słoika ;) Po epickim balu, przespaniu pierwszego stycznia, koniec z leniwieniem się. Owocowy zestaw z herbatnikami zadziałał na mnie lepiej niż kawa. Mogę bez problemu opuścić w końcu mój kokon z pościeli, by wziąć się za zapisywanie pomysłów i podsumowanie. Cieszę się przede wszystkim, że prowadzę blog prawie rok, a każdy nowy post daje(...)niesamowitą satysfakcję. Nie ominęły mnie dni, gdy wena znikała i miałam wrażenie, że to już koniec, nie mam pomysłów. Ale ten nastrój szybko przemijał. Kiedy przeglądam i zaczytuję się w postach moich ulubionych autorów – inspiracja sama przychodzi. W tym roku jednak bardzo bym chciała, by blog był bardziej urozmaicony relacjami z restauracji i fotografią portretową. Dlatego już ruszam poszukiwaniu
Pink EnvelopeŚniadanie pod gruszą, to marzenie wielu z nas i wielu z nas funduje sobie taką przyjemność w gronie rodzinnym na łonie natury. Zresztą nie tylko śniadanie może być takim sielskim posiłkiem. Niewątpliwą ozdobą dla stołu i przyjemnością dla oka będzie masło z płatkami kwiatów, jadalnych kwiatów oczywiście. Jest ich wokoło bardzo dużo. Zobacz tutaj jakie kwiaty jadalne(...)płatki habrów lub różnokolorowych róż czy cieniutkie żółte płatki miecznika lekarskiego. Wystarczy się rozejrzeć. W ogrodzie zawsze mam ogórecznik pięknie kwitnący na habrowo/niebieskio. Kliknij i zobacz tutaj jak "upiec" szybki chlebek z patelni , który dopełni jeszcze bardziej frajdy takiego beztroskiego posiłku na powietrzu. Składniki - wszystko co ci potrzeba to: świeże miękkie masło różnokolorowe płatki jadalnych kwiatów cieniutki paseczki czerwonej papryczki
Sztuka gotowania w/g Samiryniezliczoną ilość kombinacji smakowych... Dziś delikatne muffiny z serkiem ricottą, z aromatem pomarańczy i imbiru oraz migdałowymi płatkami - pachnące i pyszne! Kolejny przepyszny wypiek w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie :); podobne małe słodkości znajdziecie również u Justyny , Joanny , Bożeny , składniki: suche: 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ponadto: płatki migdałowe Mąkę, proszek , imbir i cukier wymieszać w jednej misce. Mleko, olej, jajko, sok, skórkę i ricottę wymieszać dokładnie w drugiej misce. Wlać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko widelcem. Przelać masę do papilotek (3/4 ich wysokości). Posypać wierzch migdałami Piec muffinki ok. 25-30 minut
6niebopoczątek dnia to jedna z moich ulubionych pór w ciągu dnia. Uwielbiam poranki kiedy mam wolny dzień, wtedy mogę na spokojnie wylegiwać się w łóżku, przyrządzić pyszności na śniadanie. Zrobić coś smacznego coś innego, troszkę zgrzeszyć. I dziś Was namawiam na małe grzeszki. Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z dżemu żurawinowego, filiżanka kawy, dobra książka i nie wychodzę(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do lodówki na 30 minut. w tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. roztrzep jajko w kubeczku do smarowania ciasteczek. Ciasto
SMYKWKUCHNIwydał mi się odrobinę podobny. Dlatego przy pierwszej nadarzającej się okazji przygotowałam go na śniadanie. Zjadałyśmy z córką z apetytem i już pod koniec śniadania żałowałam, że nie przygotowałam podwójnej porcji. Przepis pochodzi z książki "Simply Nigella". Składniki: 2 jajka 50 g mąki (dałam orkiszową jasną) 75 ml mleka 1/2 łyżki cukru(...)zimnego piekarnika wstawić patelnię żeliwną (u mnie 24 cm, ale powinna być mniejsza). Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (w oryginale z termoobiegiem, ale u mnie omlet za szybko zaczął się przypalać). Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, przyprawę i mleko i ponownie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i poczekać aż się rozpuści. Wlać
Sto kolorów kuchniPogodę mamy w kratkę. Upały dokuczają, a za chwilę wiatr, chłodno i deszcze. Posiłki dostosowujemy do temperatury, mimo wahań temperatury żadnego smażonego, żadnych gęstych zup. W
Codzienna kuchnia niecodziennaZaczynamy Nowy Rok śniadaniem ze słoika ;) Po epickim balu, przespaniu pierwszego stycznia, koniec z leniwieniem się. Owocowy zestaw z herbatnikami zadziałał na mnie lepiej niż kawa. Mogę bez problemu opuścić w końcu mój kokon z pościeli, by wziąć się za zapisywanie pomysłów i podsumowanie. Cieszę się przede wszystkim, że prowadzę blog prawie rok, a każdy nowy post daje(...)niesamowitą satysfakcję. Nie ominęły mnie dni, gdy wena znikała i miałam wrażenie, że to już koniec, nie mam pomysłów. Ale ten nastrój szybko przemijał. Kiedy przeglądam i zaczytuję się w postach moich ulubionych autorów - inspiracja sama przychodzi. W tym roku jednak bardzo bym chciała, by blog był bardziej urozmaicony relacjami z restauracji i fotografią portretową. Dlatego już ruszam poszukiwaniu ciekawych
pink envelopedeserów i przetworów. Muszę się Wam pochwalić, że w zeszłe lato zrobiłam pyszny dżem, którego jednym ze składników była mięta. Niestety powstało tylko 5 słoiczków, które znikały w bardzo szybkim tempie. Mój domowy pochłaniacz słodkości stwierdził, że to najlepszy dżem jaki jadł ;). W jego skład wchodził też rabarbar i ananas. Postaram się w czerwcu zrobić zdjęcia i dodać przepis. Mięte(...)żołądkiem. Znajdziemy w niej również magnez, żelazo, fosfor, wapno, witaminę A i B3. BAZYLIA A Wam co przychodzi jako pierwsze na myśl? Mi bruschetta - jedno z moich ulubionych letnich śniadań. Listki bazylii świetnie komponują się z daniami kuchni włoskiej. Zasada jest taka: tam gdzie pomidory tam i bazylia. Bazylia jak większość ziół wspomaga pracę naszego układu trawiennego, pomaga
cooklifeBardzo lubię serki wiejskie. Bogate w białko, ubogie w węglowodany. Oczywiście najbardziej lubię ten tradycyjny, lekko słony.Serek ma wielką zaletę, że można go spożywać na
Sajkofanka smakuWitamy w ten chłodny wieczór. Aż nie chce się wierzyć, że mniej więcej pół roku temu byłyśmy w trakcie pisania 7 postu, a dzisiaj
Symfonia SmakówMasą cukrową można dekorować torty, ciasta lub zrobić ozdoby. Jest elastyczna i całkiem łatwo się ją przygotowuje. Jest jednak kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Najważniejsze to
Oryginalny smakrównież w tosterze, czy upiec je w piekarniku (ograniczamy wtedy kalorie). Takie grzanki z jajecznicą i szynką oraz szczypiorkiem powodują, że dzień rozpoczynamy pełni energii. W końcu przysłowie mówi śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, a kolacje oddaj wrogowi. Grzanki z jajecznicą i szynką są nie tylko pyszne, ale będą ozdobą porannego stołu: Składniki: 2 łyżeczki oleju 1 małą(...)szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy cebulę i szynkę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę, dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy grzanki na talerzu, obkładamy jajecznicą. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypujemy listkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKto lubi gofry ręka do góry... Na takie hasło od razu jestem skłonna unieść obie dłonie. Uwielbiam gofry, w szczególności z ogromną ilością bitej śmietany lub
Słodkie okruszkiwyjdzie w praktyce, bo ta ostatnio zawodzi... Co ja to nie miałam... Choćby dziś, o przepraszam- wczoraj- miałam iść na wieczorny spacer. Dziecię nawet udało mi się uspać wyjątkowo szybko, bo o 20:45 już spało (co prawda jedno, ale zawsze to jakiś sukces!), myślami byłam już w drodze, a tu jeb! Zaczyna grzmieć i padać. Zostałam w domu(...)upiekę rankiem, a ja zabrałam się za obiecany wpis dla Was. No bo jak mi się spacer nie należy, to Wam przynajmniej należy się nowy przepis! Zwłaszcza na śniadanie! Nie będę ukrywać, że obwarzanki są pyszne, zwłaszcza jeszcze cieplutkie, kiedy skórka jest chrupiąca, ale też nie będę porównywać do tych tradycyjnych krakowskich. Wręcz nie mam śmiałości! Nie wiem czym
Kuchnia w czekoladzie