płatków owsianych, amarantusa ekspandowanego, orzechów i nasion. Całość w wygodnej formie, delikatnie słodkich batonów do zabrania ze sobą, gdzie tylko dusza zapragnie. Doskonale sprawdzają się jako przekąska lub drugie śniadanie. Jeden taki batonik zawiera niecałe 180 kcal , a jest pełen wartości odżywczych, błonnika, powoli uwalnia energię, a tym samym syci na całkiem długo. Kocham bakalie, dlatego w mojej kuchni(...)jednym pojemniku została garść orzechów laskowych, w drugim kilka włoskich, jakieś migdały, resztka pistacji lub nasion słonecznika. To znak, że czas na batoniki musli. Przepis jest prosty i szybki. Cierpliwości wymaga jedynie studzenie, ponieważ jeżeli za szybko zabierzecie się za krojenie wszystko może się rozpaść. Przyznam, że zapach pieczonego miodu i orzechów wcale tego nie ułatwia. Jednak na końcu czeka
Fitsweet.meWarzywny pasztet - prosty i szybki przepis Składniki: - ugotowana włoszczyzna z rosołu :) - ugotowane mięso z rosołu; - 1 jajo; - 2 łyżki mąki ryżowej/pełnoziarnistej. Sposób przygotowania: - ugotowane warzywa z rosołu zmiksować z mięsem; - wbić jajo i 2 łyżki mąki - wszystko dobrze wymieszać i można ponownie zblendować; - masę przełożyć do prostokątnej foremki lub do takich jak na zdjęciu uprzednio wysmarować masłem(...)wyłożyć papierem do pieczenia; - piec ok. 30-40 minut aż się zarumieni w temperaturze 160 stopni. Pasztet doskonale smakuje do świeżego chlebka na śniadanie lub do warzywnej sałatki tak jak poniżej na zdjęciu. SMACZNEGO
MintTastepostaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :) Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z latem(...)mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut i gotowe, nic więcej
Book of spellsmałe postanowienie, a mianowicie robić więcej sałatek. Dzieciakom przejadły się kanapki, brak mleka u młodszej ogranicza też dotychczasowe śniadania/kolacje, a poza tym ja lubię sałateczki. Można je robić z różnych rzeczy, które akurat są w domu dzięki czemu za każdym razem wychodzi inna sałatka, mimo ze zmienimy jeden składnik. Czasami zachwianie proporcji już zmienia smak sałatki. Na pierwszy(...)dużo kuskusa na obiad i postanowiłam go wykorzystać. niestety okazało się, ze nie mam tuńczyka, którego chciałam dodać wiec dziś wycieczka do sklepu po m.in. tuńczyka, a wieczorem bardzo szybka sałatka. Składniki: kasza kuskus, tuńczyk w sosie własnym (można tez dać w oleju), oliwa z oliwek (o ile dajemy tuńczyka w zalewie), świeży ogórek, papryka, pieprz, sól. Przygotowanie: Kuskusa zalewamy
Państwo Wojtczuk gotująPyszny omlet, polecam bardzo. Takie śniadanie to rozkosz:) Przepis na thermomix na dole Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć na puch z 1 łyżeczką cukru pudru. Do ubitych żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać łyżkę mąki i wymieszać powoli bardzo delikatnie. Na patelni roztopić mało, wylać masę jajeczną. Smażyć na małym(...)ogniu tak długo, aż podważając łopatką omlet, będzie on wystarczająco sztywny żeby go podnieść. Rozrzucić część owoców na omlecie. Na patelnię położyć płaski talerz i szybkim ruchem odwrócić patelnię, tak żeby patelnia była u góry. Powoli i delikatnie zsunąć omlet na patelnię. Smażyć jeszcze chwilkę. Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder, wymieszać. Na usmażony omlet położyć śmietanę i posypać
Kuchnia Pokoleńwariant. Szczególnie spodobał mi się piekarnik zaprojektowany na wzór tradycyjnych pieców chlebowych. Dzięki zaokrąglonemu wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko i równomiernie. Potrawy z takiego piekarnika podobno są jednocześnie soczyste i kruche, zaś chleb ma miękki środek i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ja akurat nie jadłam giczy cielęcej, którą piekliśmy(...)przydatnych funkcji, jak podwójnie szklone drzwi dzięki czemu ich zewnętrzna powierzchnia pozostaje zawsze chłodna, program łatwego czyszczenia bez użycia detergentów AquaClean, funkcję opóźnionego startu pieczenia (świeże bułeczki gotowe na śniadanie!), wysoką efektywność energetyczną. To właśnie tak podoba mi się w urządzeniach z linii Gorenje Classico. Mogę cieszyć się nowoczesnymi rozwiązaniami technicznymi, a przy tym mieć piękną i klimatyczną kuchnię
Chilli Czosnek i Oliwazaczniemy za późno i nie będzie innej opcji niż last minute a może świadomie wybierzemy slow święta. Większość tych przepisów wygląda tak efektownie, że nikt nie domyśli się jak szybko udało się je zrobić. Wielkanoc zwyczaje Sadzenie kiełków jest proste. Daje dużo radości i nie zajmuje dużo czasu a kiedy rzeżucha wyrośnie możemy nią udekorować stół, albo przerobić(...)wielkanocnym tradycjom. Nie trzeba jechać do Włoch czy Hiszpanii. Na małopolskich wsiach można spotkać Siudą Babę, czyli mężczyznę który smaruje sadzą młode panny. No dobrze. Ale jednak jakieś wielkanocne śniadanie i obiad trzeba rodzinie podać. Co będziemy w tym roku jeść na Wielkanoc? Warstwowa sałatka wielkanocna To świetny pomysł na święta, ale jeszcze lepszy na sprzątanie lodówki po nich
Ugotowane pozamiataneJakoś dawno nie jadłam placków, bo ostatnio niemalże codziennie pojawia się u mnie owsianka. Zatem był to dobry pretekst, aby przygotować nowy miks "pankejkowy". Przy okazji
Zdrowie na języku :PNaleśniki z komosy ryżowej Złapałem lenia… Na początku namoczyłem komosę (quinoa), żeby zrobić sobie jakieś fajne placuszki, polane sosem doprawionym ambicją i ekstrawagancją. Zalałem ją
BlendmanDziś coś dla fanów podrobów Pyszny, aksamitny pasztet z wątróbki drobiowej duszonej ze słodkim porto z pewnością zaspokoją wszystkich fanów wątróbek. Ja uwielbiam wszelkie podroby, a
karmelowyJeżynowy sezon pomału będzie dobiegał końca, więc wczoraj kupiłam pudełeczko tych owoców. Jak to z jeżynami bywa co druga kwaśna, co trzecia słodka hehehe. Część zamroziłam
SMYKWKUCHNIDziś dzielnie trwa w postanowieniu "koniec ze słodyczami" :) póki co jest łatwo, oby tak dalej. Na przekór moim postanowieniom dzisiejszy post to przepis na delikatne biszkoptowe
Spektrum SmakuTen jajeczny pasztet to mój mały eksperyment, bo nigdy nie łączyłam parówek z jajkami, zaryzykowałam i aż byłam zdziwiona-wyszło pysznie i niebanalnie, delikatne w smaku
Wanilia i KardamonJedna ze stałych czytelniczek poprosiła mnie o dodatnie kilku pomysłów na kanapki :) O to i one :) Długo zastanawiałam się czy dodać przepis ze względu na mało
Chocolate Muffin BlogW poszukiwaniu zdrowego smarowidła do kanapek wybrałam się do pobliskiego sklepiku, po przeglądzie półek, które uginają się od reklamowanych marek stwierdziłam, że nic tu po mnie
Apetyczna babeczka