Bardzo lubię takie szybkie i proste ciasta z owocami. Ten przepis podpatrzyłam u Małej Cukierenki i od razu przypadł mi do gustu, tym bardziej, że jego głównym składnikiem jest jogurt naturalny, dzięki czemu ciasto jest wilgotne oraz uwielbiane przeze mnie maliny (choć można użyć innych owoców). Konsystencją i wyglądem ciasto przypomina nieco chlebek, dzięki czemu jest idealne(...)deser, ale świetnie sprawdzi się też podczas śniadania. Składniki: 300g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 300g jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki soku z cytryny, skórka otarta z 1 całej cytryny, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego, 4 łyżki masła lub margaryny, 200g malin (świeże lub mrożone). Przygotowanie Masło stopić, następnie
Z miłości do słodkościzmieniać? Zastanów się co tak naprawdę sprawia, że nie możesz zacząć. Dużo łatwiej zająć się zidentyfikowaną przeszkodą. Zwykle są dwie strategie rozpoczynania aktywności i diety. Jedni lubią szybkie zmiany, wszystko na raz, innym trudno wprowadzić zmiany z dnia na dzień. Jeśli należysz do pierwszej grupy określ swój cel. Pamiętaj, aby był on realny, ale również wystarczająco ambitny – żeby jego(...)możesz zacząć od wychodzenia na spacer 3 razy w tygodniu na 10 min. Jeśli to za dużo wychodź w dresie przed klatkę. Zdrową dietę możesz rozpocząć od codziennego jedzenia śniadania, picia ciepłej wody z cytryną co rano, albo od odkładania ostatniego kęsa ciastka. Sam oceń co będzie adekwatne do Twoich możliwości. Oczywiście, w tym przypadku efekty będą widoczne znacznie
Wypieki i RumieńceW dzieciństwie nigdy ryżu na mleku nie jadłam. Jakoś mnie do czegoś takiego nie ciągnęło a moja mama nie raczyła nas słodkościami. Mój małżonek, pewnie
Szybko Tanio SmacznieW dzieciństwie nigdy ryżu na mleku nie jadłam. Jakoś mnie do czegos takiego nie ciągnęło a moja mama nie raczyła nas słodkościami. Mój małżonek, pewnie już
Szybko Tanio Smaczniepełni sezonu u szczytu ich rozkwitu. Ciekawą propozycją są warzywa już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki dla całej rodzin. Aromatyczne burgery z czerwonej fasoli gotowanej na parze i batatów to dietetyczna bomba białkowa, naszpikowana witaminami i składnikami odżywczymi dbającymi(...)każdej porze roku. Sprawdzi się też karmelizowana czerwona cebula. Burgery są chrupiące na zewnątrz z miękkim, lekko orientalnym środkiem. Można jeść je na ciepło i na zimno, na śniadanie, obiad i kolacji. Jest to też moja kolejna propozycja z cyklu "weekendowe śniadanie". Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 5 Składniki: Puree z upieczonego batata
SzczyptaSmaQMałe kuleczki tapioki są znakomitym składnikiem wielu deserów. Tym razem w połączeniu z kwaskowatą marakują deser wyszedł obłędny. Polecam gorąco, fajnie gasi pragnienie. Deser jest znakomitą
Moje Małe CzarowanieMałe kuleczki tapioki są znakomitym składnikiem wielu deserów. Tym razem w połączeniu z kwaskowatą marakują deser wyszedł obłędny. Polecam gorąco, fajnie gasi pragnienie. Deser jest znakomitą
Moje Małe CzarowanieSezon spotkań rodzinnych , nawet tych niespodziewanych, oficjalnie się rozpoczął. Maj przywitał nas piękną aurą, która sprzyja rodzinnym i przyjacielskim pogaduchom na świeżym powietrzu. Stanowczo odradzam długie
Z Kuchni Do KuchniDoskonała do śniadania, fajna do wędlinki na stół. Polecam. Składniki: rzodkiewka – około 5 szt zielony groszek z puszki jajka – około 5 szt szczypiorek 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/3 łyżeczki musztardy sól pieprz Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plastry, groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce(...)dodajemy jogurt, majonez, musztardę, sól, pieprz. Mieszamy. Artykuł Szybka sałatka z rzodkiewką pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plDo wypieku chleba użyłam dzikich drożdży które poczęły się z fermentacji winogrona. Chleb na takich drożdżach ma piękny zapach, cudny smak i jest pyszny. Znika szybko
Moje Małe Czarowaniekromce dodatków: zimnych i ciepłych mięs, kiełbas, wędlin, pasztetów, ryb, krewetek, jajek, serów, świeżej i marynowanej cebuli, przeróżnych warzyw, feerii sosów majonezowych, chrzanowych, reliszy i garniszy. Podawane na śniadanie, na lunch, na obiad i na kolację – do zjedzenia o każdej porze i absolutnie wszędzie. Stosy kolorowych kanapek piętrzą się na witrynach restauracji, barów i food trucków – mają nawet własne(...)można je było zabrać ze sobą na lunch! Kanapki bazowo budowane są na ciężkim, żytnim ziarnistym chlebie – rugbrød, posmarowanym masłem lub smalcem. Powstały zaraz po rewolucji przemysłowej jako potrzeba szybkiego, sytego, robotniczego posiłku – nieskomplikowanego i sycącego na tyle, żeby po jego zjedzeniu w pracy jakoś wytrzymać do wieczornej kolacji. Dzisiaj Smørrebrød, podawane na kromce nie większej niż talia kart
Karo in the KitchenŚniadanie dla dzieci to nie tylko rozwój naszych pociech, może ono być fundamentem naszego rozwoju, naszej wyobraźni by podać coś inaczej i wyrwać się z długotrwałej rutyny. A wyrwanie się z marazmu i codziennej rutyny to genialny trening dla naszego mózgu. To dbanie o odpowiedni poziom naszej inteligencji, którą zabija rutyna... 😀 A za ten wysiłek, który robimy dla siebie(...)naszego umysłu. bardzo szybko dostaniemy odpowiednią gratyfikacje w postaci uśmiechu dziecka z nad talerza... 😀 Składniki: parówka jajko wykałaczka listek bazylii, mięty, czy sałaty szczypiorek Przygotowanie: Parówkę rozcinamy przez środek, zostawić po 1,5cm przy brzegach nie rozcięte aby móc zrobić łódeczkę, w którą później wbijemy jajko. Na patelni rozgrzewamy troszkę masła, kładziemy parówkę, a do środka wbijamy jajko. Delikatnie przyprawiamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZaraz kolejna porcja śliwek wyląduje w mojej suszarce aby potem cieszyć podniebienia przez okrągły rok. Tymczasem "ostatki" śliwek suszonych z ubiegłego roku zajadałam w
Moje Małe Czarowaniejakimś fajnym śniadankiem. Tym razem były to wytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na zimno, dlatego świetnie nadają się do zapakowania dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Gorąco polecam! Składniki: 300g mąki pszennej 80g parmezanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru szklanka kefiru 2 jajka 60ml oliwy z oliwek 100g(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać ze szczyptą cukru, solą, ziołami i drobno startym parmezanem. Kefir wymieszać z jajkami i oliwą. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Szybko połączyć wszystkie składniki, poprostu mieszając łyżką. Nałożyć do muffinkowych foremek i piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni
kuchnia doskiPyszne, puszyste ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Ciasto w smaku przypomina coś pomiędzy biszkoptem, a ciastem piaskowym, natomiast dodatek owoców nadaje całości charakteru
Rozpustne gotowanie