śniadanie lub lunch. Zastanawiamy się, czy uda się Wam gdzieś zdobyć tureckie chlebki :( Chyba, że poszukacie w tureckich knajpkach, oni często tam je pieką, żeby dodawać do hummus. Warto poszukać, ponieważ jest to niezwykle smaczny chleb. My go uwielbiamy. Jeśli nie znajdziecie to możecie wykorzystać chleb naan. Z tym chyba nie będzie problemu. Przepis mega prosty i szybki
vegetanieśniadanie, jest najważniejszym posiłkiem, zapewne wiecie, ale bardzo często ograniczony czas nie pozwala nam na przygotowanie dobrze zbilansowanego posiłku, który doda energii, pozwoli skoncentrować się na pracy/nauce, oraz dzięki któremu unikniemy wilczego apetytu. Dlatego też warto mieć pod ręką... płatki zbożowe Lubella, które stanowią bazę do pysznych i wartościowych, a- ponieważ rano cenimy każdą minutę- przede wszystkim szybkich
Kraina Miodem Płynącaśniadanie, jest najważniejszym posiłkiem, zapewne wiecie, ale bardzo często ograniczony czas nie pozwala nam na przygotowanie dobrze zbilansowanego posiłku, który doda energii, pozwoli skoncentrować się na pracy/nauce, oraz dzięki któremu unikniemy wilczego apetytu. Dlatego też warto mieć pod ręką... płatki zbożowe Lubella, które stanowią bazę do pysznych i wartościowych, a- ponieważ rano cenimy każdą minutę- przede wszystkim szybkich
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj przygotowałam na kolację podpłomyki z mięsem z kurczaka. Kolacja wyszła naprawdę bardzo smaczna! Podpłomyk, musztarda, grillowane kawałki z kurczaka posypane parmezanem i zielona, chrupiąca sałata
Moja smaczna kuchniaszybkie do zrobienia szkockie placuszki ziemniaczane - potato scone . Placuszki stanowią świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostaną z obiadu. Pierwotnie placuszki ziemniaczane były smażone na gorącym kamieniu, a w późniejszym okresie na rozgrzanej płycie kuchni. Obecnie smaży się je na patelni grillowej lub na zwykłej suchej patelni. W Szkocji placuszki ziemniaczane często wchodzą w skład tradycyjnego śniadania
Codzienne GotowanieMuffiny, które przygotowałam tydzień temu na urodziny młodszej córki już dawno poszły w zapomnienie. Myślę jednak, że warto odtworzyć ten przepis gdyż był zdrowy, ciekawy i
Przysmaki KarolkiSzybko policzyłam i mnie olśniło, że przecież od wielu lat mieszkam z żywym jeszcze dowodem na skuteczność tej metody. Gabi choćby się waliło i paliło ma swoje godziny na jedzenie. O 8 rano toaleta, jeżeli z jakiś powodów nie słyszę, że się krząta (tolerancja 5 minut) to dyskretnie sprawdzam czy żyje, ma 87 lat, więc sami rozumiecie. Śniadanie
greenscarfŚwięta to ciężki czas dla naszych żołądków i ciał. Od stołu ciężko się ruszyć, a jak już to zrobimy trafiamy przeważnie do następnego domu z zastawionym
peggiwkuchniśniadanie proponuję jej odmienioną wersję - pastę z jajeczna z ogórkiem. Może dacie się skusić. Przygotowanie trwa chwilę a jakie smaczne… Składniki: Jajka ugotowane na twardo Masło Majonez Szczypiorek Ogórek kiszony Sól Wykonanie: Jajka nie powinny być gotowane dłużej niż 10 minut, gdyż następuje wydzielanie sporej ilości siarkowodoru ( w żółtku tworzy kolor zielony ). Po ugotowaniu powinny być też szybko schładzane
Smaki EwyJejku, jak mi się tego chciało! Czego? Makaronu na słodko!Nom. Tylko cichooo, bo jak Włosi by to usłyszeli to by mnie udusili za takie połączenie
Blondynka GotujeFasola jest bogata źródłem białka, witamin (A, B, E, PP) i minerałów (wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo). Ma również właściwości zasadotwórcze, co przy naszej obecnej diecie
kgwjanczewośniadanie, do tego woda mineralna z cytryną. Dietetyczna jajecznica ze szczypiorkiem , soki i koktajle warzywne, owocowe i twarożek wiejski z rzodkiewką pomogą mi pozbyć się zbędnych kilogramów. 2 jajka 2 łyżki mleka Sól i pieprz do smaku szczypiorek kilka liści sałaty rzymskiej Przygotowanie: Roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Na patelni zagotowujemy mleko, wlewamy roztrzepane jajka. Szybko łączymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOrkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów
Kuchnia PROzdrowotnanieufnie. Tymczasem, jako że tradycja wolnego wtorku obowiązuje, mam dla Was propozycję na pyszne, leniwe śniadanko. Przygotowałam je z ostatnich już chyba w tym roku fig ( wszystko, co dobre, szybko się kończy... ). I choć ten sezon wykorzystałam w pełni, to i tak, myślę sobie, mogłabym przygotować coś jeszcze... Wracając jednak do placuszków; dzięki dodatkowi karmelowego budyniu i ciemnego cukru mają(...)komponujący. Są puszyste, delikatne i nie bardzo słodkie, co nadrabia daktylowo-orzechowy syrop, który został mi po budyniu ryżowym . Całość wyszła naprawdę znakomita; jeśli macie pół godziny na przygotowanie śniadania, polecam Wam ogromnie! Placuszki budyniowo-maślankowe z figami i syropem daktylowo-orzechowym Składniki: (na około 15 placuszków) 200 g mąki pszennej 65 g budyniu karmelowego (proszek) 1 łyżeczka sody
Pożeraczka, czyli raz adobrze