szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:361/2080)

Szarlotka z budyniem i pianką 118

lata dziecięce, wydaje mi się, że moja mama robiła kiedyś podobną. Ciasto bardzo smakowało rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne do składników na Ciasto kruche z rabarbarem i pianką . Ciasto robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Polecam! Składniki na dużą blachę 38 cm na 25 cm ale radzę(...)Masa piankowa: 6 białek 130 gr cukru drobnego (3/4 szklanki) 1 łyżka soku z cytryny Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem” a później rozetrzeć między palcami, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Trzeba działać szybko, bo kruche nie lubi ciepła. Można też wszystkie składniki wsypać do malaksera i posiekać końcówką

moj przepis na
Szarlotka z budyniem i pianką 177

rodzince, dzieciaki były zachwycone bezową pianką. Jest lekko słodkie i delikatne w smaku. Składniki ciasta są trochę podobne do składników na Ciasto kruche z rabarbarem i pianką . Ciasto robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Polecam! Składniki na dużą blachę 38 cm na 25 cm ale radzę robić w mniejszej, bo wyszło mi bardzo niskie, optymalna wielkość blachy(...)łyżka soku z cytryny Przygotować ciasto kruche, w tym celu wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, „pokroić nożem” a później rozetrzeć między palcami, ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Trzeba działać szybko, bo kruche nie lubi ciepła. Można też wszystkie składniki wsypać do malaksera i posiekać końcówką z ostrzami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wysypać mąką

moj przepis na
Szybkie parówki w cieście z serem i pastą warzywną (na piknik lub przyjęcie) 205

Szybkie parówki w cieście z serem i pastą warzywną (na piknik lub przyjęcie). Szukacie szybkich przepisów na przekąski? Dzisiejszy jest jednym z moich ulubionych. Kilka prostych składników, szybkie i proste przygotowanie i… można się cieszyć doskonałą przekąską. U mnie takie paróweczki sprawdzają się doskonale zarówno na przyjęciach, na piknikach lub od tak, gdy rodzina ma ochotę na coś dobrego(...)przekąskę. Jak ta prezentowana poniżej Zapraszam na przepis. Składniki: 4 parówki z szynki Henryk Kania około 6 czubatych łyżeczek pasty warzywnej z papryki, pomidorów i bakłażana (pindżur) 1 płat ciasta francuskiego (nie mrożonego) starty żółty ser sezam do posypania 1 jajko Przygotowanie: Przygotowujemy składniki. Rozwijamy ciasto francuskie, warto je dodatkowo lekko rozwałkować (będzie się później lepiej sklejać). Kroimy ciasto

Słodkie okruszki
Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem 117

brak, ciacho musiało być proste i szybkie do zrobienia. I tak powstało chyba najprostsze ciasto z rabarbarem, w oparciu o niezawodny przepis teściowej na ciasto mieszane widelcem . Ciasto tak proste i szybkie do zrobienia, że poradzi sobie z nim dziecko czy raczkujący kucharz. Nie trzeba mieć miksera, wystarczy miska i widelec. Składniki na ciasto macie na pewno w domu

Mieszam w Garnku
Galette malinowe z gruszką 202

Dopiero co miałam okazję zerwać w sadzie kosze gruszek i jabłek, dlatego nie mam wymówki aby ich nie wykorzystać w kuchni :) Dziś zaprezentuję Wam na tyle prosty i szybki przepis na ciasto, że ja - mimo nowej pełnoetatowej pracy, miałam możliwość przygotowania w mniej niż 15 minut + pieczenie - chyba warto poświecić taką chwilę na przygotowanie domowego deseru? Zapraszam na galette(...)szklanka malin łyżeczka cukru łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy jajka i szybko ugniatamy ręcznie choć możemy to zrobić również za pomocą malaksera lub miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je na formę z piekarnika lub do formy od tarty albo tortownicy wyłożonej papierem

Słodkie Przyjemności
Makowiec zawijany 67

wynika, że nie wolno przyspieszać czasu wyrastania ciasta, gdyż to wpływa na jego strukturę i sprężystość. Odpada, więc w tym przypadku wstawianie go do minimalnie nagrzanego piekarnika, bo ciasto będzie zbyt miękkie i trudno będzie go zawijać. Nie należy również przesadzać z grubością warstwy masy makowej zawijanej do ciasta, gdyż delikatne ciasto nie utrzyma zbyt dużej jej ilości i się(...)roztopione, wystudzone masło oraz alkohol. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dłonie oprószyć mąką i wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,7 - 1 cm, podsypując delikatnie mąką, z ilością mąki nie przesadzać, gdyż ciasto stanie się twarde i podczas pieczenia makowce

Kuchcik gotuje
Mazurek kokosowy 189

czekoladowy . Dziś dla odmiany polecam Wam mazurek dla amatorów kokosowych smaków. Przygotowuje się go szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki. Z poniższego przepisu otrzymacie mazurek w formie prostokąta o wymiarach około 25x20cm . Mazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml(...)dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm - około 1,5cm z brzegów

Smakołyki Bereniki
Tartaletki z kremem karpatkowym 79

domu po 18? No dobra akurat wczoraj tak wróciłam :) Kolory Wiedziałam jedno, musi być kolorowo skoro mam zachęcić też do zjedzenia mojego Gabrysia. Szybko przejrzałam szafki. Produkty jak znalazł będzie krem z budyniu i kruche ciasto.  Składniki na krem karpatkowy: budyń waniliowy 100g masła Budyń ugotować według zaleceń producenta, przestudzić i dodać masło,zmiksować aż do uzyskania gładkiego kremu(...)mnie na blat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę).  Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy (z ciastem na tartę nie wolni się cackać).  Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut.  Foremki do tartaletek należy uprzednio

ClauditteMissCooking
Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute 159

blat, aż się wypoziomuje. Wstawiamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika, na środkową półkę i pieczemy 45 minut. Studzimy w formie i po 20 minutach odwracamy ją, ciasto wyjmując na paterę. DEKORACJA Białą czekoladę łamiemy lub kroimy na małe kawałki, wkładamy do metalowej miski i powoli rozpuszczamy w kąpieli wodnej – czyli stawiamy sobie miskę na naczynie z gotującą się(...)całość jeszcze w kąpieli wodnej mieszamy trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Ściągamy miskę z rondelka i do masy dodajemy masło orzechowe. Ponownie mieszamy masę do dokładnego połączenia. Szybko rozlewamy polewę po cieście, bo naprawdę migiem gęstnieje i robi się ciągliwa. Dekorujemy, wciskając w szczyt przecięte czekoladki i owoce żurawiny. Perełki i posypkę również bardzo delikatnie wciskamy w polewę. Na pewno

Karo in the Kitchen
Chleb na sodzie z tropikalnymi bakaliami 197

dodawać na wyczucie, aby ciasto nie okazało się zbyt luźne . Ja dla ułatwienia wyrabiałam ciasto za pomocą miksera z mieszadłami hakowymi.   Na końcu dołożyć bakalie i szybko wszystko zagnieść, aż ciasto zrobi się bardziej elastyczne - nie przejmować się, że będzie mocno lepiące .   Nie należy tu zbytnio przedłużać fazy zagniatania, bo soda ma to do siebie, że wchodzi(...)się w piekarniku, gdyż reakcja sody z czynnikiem zakwaszającym jest krótka i gwałtowna - właśnie dlatego soda sprawdza się wyłącznie w szybkich wypiekach .   Uformować okrągły bochenek - najlepiej zamaczając lekko ręce wodą, co trochę zmniejszy lepienie się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym

Grunt to przepis!
Mazurek cytrynowy 333

wykorzystamy całej do dekoracji) 125ml wody 120g cukru płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut - formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić 2/3 ciasta, z pozostałej 1/3 utworzyć wałek, przykleić go do ciasta, tworząc wysoki rant(...)przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia   KREM CYTRYNOWY - do rondelka wbić jajka, dodać sok i skórkę z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając - do ciepłej mieszanki dodawać po kawałku zimne masło, cały czas mieszać, gdyż masa zacznie dość szybko gęstnieć i może przywierać do dna - podgrzewać krótko

Smakołyki Bereniki
Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową 211

Łatwa i szybka w przygotowaniu. Nie powinna sprawić problemu nawet stawiającym pierwsze kroki w wypiekach. Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową .   Składniki na biszkopt (forma o wymiarach 28cm x 35cm) : - 6 dużych jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej - ½ szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/3 szklanki wrzątku * - woda różana(...)Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką jagodową – miękka, puszysta, wilgotna i bardzo aromatyczna – do kawy, herbaty, dla dorosłych i dla dzieci. Największą wadą tego ciasta jest to, że… zjada się je zbyt szybko. Najlepszy przepis na biszkopt na rolady znalazłam u Weroniki . Dzięki dodatkowi wrzątku ciasto wychodzi delikatne, miękkie, nie pęka i się nie kruszy. Gorąco polecam i życzę

mojewypiekiinietylko
Pizza na francuskim cieście z serem, czarnuszką i roszponką 164

poszukiwaniu za szybkimi sprawdzonymi przekąskami polecamy sięgnąć po francuskie ciasto, które świetnie sprawdza się do takowych przysmaków - szybkie, proste i smaczne. Dziś sięgamy po błyskawiczną pizze z jego użyciem. Nasza kompozycja jest bardzo piątkową ale całokształt zostawiamy Waszym smakom - kurczak, bekon, oliwki, pomidory - bawcie się składnikami i twórzcie swoje zestawienia :) Pizza na francuskim cieście z serem, czarnuszką i roszponką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik z rosą 101

dodatkami, im dłuższa lista składników, tym gorszej jakości ser. Sernika z takiego sera po upieczeniu może się sporo skurczyć i wcale nie smakować białym serem. Tak jak większość pieczonych ciast, sernik nie lubi nagłych zmian temperatury zaraz po upieczeniu. Najlepiej jest najpierw studzić go około 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć i dalsze studzenie(...)odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml . Jak zrobić sernik z rosą? Spód: Zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki z pozostałymi składnikami. Szybko zagnieść jednolite ciasto i wykleić nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i podpiec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około

Kuchcik gotuje
Krucha szarlotka z krupczatki 195

przygotowałam z samej krupczatki, która nadała ciastu większej kruchości. Dodatkowo do masła dodałam nieco smalcu, który również wpłynął na kruchość i strukturę ciasta. Do szarlotki z krupczatki najlepiej nadają się twarde jabłka (szara reneta, antonówka), które zbyt szybko nie rozpadają się podczas pieczenia. U mnie była dojrzała i bardzo słodka antonówka, która po upieczeniu utworzyła pyszną warstwę masy jabłkowej połączonej(...)Dodatkowo:  2 łyżki bułki tartej  Cukier puder do posypania Szarlotka z podpieczonym wcześniej spodem Jak przygotować kruchą szarlotkę z krupczatki?  Składniki na kruche ciasto najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno się nie ociepliło.  2/3 części ciasta rozwałkować i położyć na dno wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wstawić

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania