cukru 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 20 dkg truskawek przekrojonych na pół Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę mokrą ręką Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 2 części, jedna większą i jedną mniejszą Jedną część owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem, wylepiam spód
Proste Potrawymasła 1 płaska łyżka budyniu waniliowego (proszek) 3 łyżki wody Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy 1 grejpfrut do dekoracji kilka kostek białej czekolady, startej Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na okrągły placek o grubości 3-4 mm (w razie potrzeby podsypywać stolnicę i wałek
Nastoletnie Wypiekaniewiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 równe części. Obydwie umieścić na 2 godziny do zamrażalnika. 2. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć
Nastoletnie WypiekaniePyszne, szybkie i bardzo proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Mocny, kakaowy smak przełamany słodkością gruszki sprawia, że ciasto znika w niebywałym tempie:) Polecam, szczególnie teraz, gdy sezon na gruszki w pełni :) SKŁADNIKI 120 g miękkiego masła 10 płaskich łyżek cukru trzcinowego 3 jajka 10 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 tabliczka czekolady deserowej
Moje Kuchenne Rewelacjeciasto wylać na owoce. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez 10-15 minut, następnie zdjąć obręcz tortownicy. Na cieście położyć talerz, szybko obrócić tak, żeby spód formy znalazł się na wierzchu. Zdjąć z ciasta papier, zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! Tymczasem październik postanowił pokazać swą prawdziwą twarz: pada, wieje
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia. Suche składniki partiami dodawać do mokrych cały czas miksując. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez około 25 minut. Ciasto wystudzić. Śmietanę szybko ubić, dodać cukier i śmietana fix i miksować jeszcze przez chwilę. Ciasto posmarować ubitą śmietaną i udekorować startą skórką z limonki i miętą
Mama Gotujemiksujemy (lub siekamy) aż otrzymamy ciasto na wzór drobnej kruszonki, teraz stopniowo po, 1 łyżce, dodajemy śmietanę, za każdym razem miksując. Teraz odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręcznie. Robimy to szybko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE: 7-9 jabłek (7 dużych lub 9 małych) u mnie dodatkowo
Rozpustne gotowanieZazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na to, by przygotować coś słodkiego. Wtedy zawsze sprawdzają się ciasta na zimno. Dziś mam dla Was przepis na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto z masą budyniową i bananami pokryte galaretką. Składniki: 350g herbatników, 4 szklanki mleka, 120g budyniu śmietankowego (użyłam Master Cook) , 200g masła, szklanka cukru
Z miłości do słodkościSzpinak z łososiem zapiekany w cieście francuskim to szybka ale pyszna przystawka. Można do niej wykorzystać mrożony szpinak i gotowe ciasto francuskie co znacznie skraca czas przygotowania i ułatwia przygotowanie składników. Przystawka ta ładnie się prezentuje i jest bardzo dobra. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego zwiniętego w rulon Około 200 g wędzonego łososia w plastrach około 400 g szpinaku
Mama GotujeLubicie zjeść coś ciepłego na śniadanie bądź kolację? Dzisiaj polecam Wam przepis na parówki w cieście francuskim. Proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 parówek kilka plasterków żółtego sera 2 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu z chili 1 roztrzepane jajko Piekarnik rozgrzać do 165°C. Na samym początku ciasto rozwinąć i ułożyć na nim parówki
UgotowaćDziś do kawki polecam pyszne ciasto marchewkowe. Jest bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki startej marchewki, 50g orzechów włoskich, Krem: 250 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasiposolić. Nóż i deskę do krojenia namoczyć w wodzie, nałożyć na nią 2 łyżki ciasta. Opierając deskę na garnku rozsmarować nożem ciasto na gładką, cienką powierzchnię i szybkimi ruchami "zeskrobywać" kawałki ciasta prosto do gotującej się wody. Mają powstać z niego cienkie nitki Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, trzeba je wyjąć łyżką cedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć
vegetanieprzyznam się szczerze, że brakuje mi stanowczo czasu na wszystko. Doba jest za krótka. Do tego jest gorąco i jakiś mniejszy zapał do gotowania. Miałam ochotę na lekkie ciasto, które jest szybkie w przygotowaniu. Przypomniało mi się, że Mama piekła kiedyś takie biszkoptowe ciasta, przeszukałam notatniki Mamy i znalazłam. Niemożliwe, żeby się nie udał, tak przynajmniej mi się wydaję. Dostałam
dom-agi.plwymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dosypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, ułożyć na blacie obsypanym mąką, i zostawić na 15 minut. Następnie uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut. Rozmaryn do ciasta drobniutko posiekać. DO wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i posiekany rozmaryn. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, po czym rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, następnie palcem
Pożeraczka, czyli raz adobrze