migdałów. Czekoladowo-jabłkowe ciasto z migdałami Smacznego! O Czym Warto Pamiętać Piekąc Ciasto Czekoladowe z Jabłkami. Czekoladowo-jabłkowe ciasto z migdałami Użyłam miękkich i soczystych jabłek. Upiekły się szybko i w cieście smakowały wspaniale. Forma do pieczenia, którą wykorzystałam miała wymiary 35 na 34 centymetry. Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto jabłkowe na kruchym
mecooksCiasto makowe z bakaliami to tradycyjny "Piegusek" w nowej wersji (starszą wersję znajdziecie tu ). Przepis na taką nową wersję Piegusa znalazłam w jednej z gazetek z przepisami. Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne. Kto się skusi na kawałeczek? CIASTO MAKOWE z BAKALIAMI Składniki: 350 g maku 220 g mąki 330 g cukru 120 g masła
Bon appetit mon amiesobie spokojnie kręcimy, palcami dociskamy ciasto i mamy nad wszystkim kontrolę i w ten sposób możemy zużyć całe ciasto bez strat. Z maszynką elektryczną będzie gorzej, chodzi za szybko, nie można ciasta dociskać palcami, dociskanie popychaczem nie odnosi skutku i mamy duże straty ciasta, dlatego warto zdobyć taką starą maszynkę, ja swoją pożyczyłam od mamy. Do przepisu dołączony jest filmik
Kawa z mlekiemrodzynek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Tradycyjny Sernik Krakowski - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki
Słodka StronaLukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Seromakowiec na Kruchym Cieście - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, drugą troszkę większą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Masa Makowa
Słodka StronaPolewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/gorzkiej 100 ml śmietanki 30% łyżka wódki Sernik Migdałowy z Marcepanem - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Całość zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut
Słodka Stronamieszanki firmy POLSKIE MŁYNY W zestawie mamy: -foremkę do wypieku chleba -mieszankę do domowego wypieku chleba -opis przygotowania do przepisu zostaje nam dodać tylko wodę i wyrobić ciasto. Chleb bardzo szybko się robi, rośnie około godziny, gdy się piecze wspaniały aromat unosi się na cały dom.... Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masełkiem
Dziś Ja gotujepachnące. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się taki zapach, że nie można się doczekać gdy będzie gotowe. Płatki owsiane bardzo ciekawie się komponują w tym cieście. Ciasto jest również szybkie i łatwe w wykonaniu. Bardzo je polecam. Zapraszam na ciasto :) Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 2 dojrzałe banany pół szklanki cukru
Izabelawkuchniłyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli + szczypta olej Do tego: Bałkański ser owczy/ feta natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Rozmróź szpinak. 2. Z ciastowych produktów ( oprócz szpinaku) szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 3. Z rozmrożonego szpinaku odciśnij jak najwięcej wody i dodaj co ciasta- zagnieć ponownie ( jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj 1 łyżkę mąki - ciasto powinno być gładkie i sprężyste
Kuchnia w Słońcu Skąpanapodanych składników zagnieć standardowe ciasto drożdżowe (krok po kroku znajdziecie instrukcję na przykład tu ) i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto odgazuj poprzez szybkie wyrobienie, a następnie rozwałkuj na duży prostokąt, tak aby ciasto było grubości około 0,5 cm. Posmaruj ciasto pesto i zwiń w rulon. Podziel na 8 równych części
greenscarfCiasto czekoladowe powstało zupełnie przez przypadek. Dość pózno. I dość szybko. Polecam to ciasto. Znika z prędkością światła! Wykorzystałam ciasto...gotowe.W proszku. Dodałam tylko jaja, wodę i... Do dekoracji kokos, polewę czekoladową oraz powidła śliwkowe do piernika od KULINARNEJ MANIUSI Pod linkiem macie przepis na to cudo ! do zrobienia polewy wykorzystałam kakao naturalne od SKWORCU Polewa jest
Z Kuchni Do Kuchnisiekamy. 4. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. 5. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce
Kuchnia w czekoladzieolejem i siekamy. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy: jeśli chcemy szybko, możemy płat ciasta podzielić na prostokąty o wymiarach ok 4x6cm, jeżeli chcemy ładnie, wycinamy krążki szklanką, a resztę ciasta ponownie wyrabiamy aż do zakończenia. Na każdym kawałku/ krążku kładziemy po łyżeczce
Kuchnia w czekoladzieSzybki pomysł na słodkie "co nieco" :)) Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :)) Składniki: Op. ciasta francu skiego (600g) 1 budyń waniliowy z cukrem 1 szkl. mleka 1 jajko gruby cukier kryształ (do posypania) dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g
Walijskie Pichceniekwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum
Słodka Stronakwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na trzy równe części. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie formę
Słodka Stronamasło, zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Zasypać cukrem i odstawić. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na wielkość formy. Foremkę posmarować masłem, włożyć ciasto, odstawić na 20-25 minut do ponownego wyrośnięcia. Creme fraiche wymieszać z cukrem, budyniem (proszek), jajkiem i wyskrobanymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJedynie trzy składniki na ciasto i dowolność jeśli chodzi o farsz. :-) Robi się je szybko i łatwo, ciasto jest plastyczne, nie klei się. Z podanej porcji wyszły mi 54 sztuki pysznych, rumianych pierożków. Przepis mam od wielu lat, znalazłam go tutaj: KLIK . Ciasto: 500g twarogu półtłustego 250g margaryny 3 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli Farsz: 2 średnie
Szefowa kuchniprezentuje się krojone w trójkąty, jeśli jednak macie ochotę zrobić je w keksówce, nie widzę żadnych przeciwwskazań. Ciasto kawowe, które można też nazwać babką kawową, jest prostym, szybkim w przygotowaniu ciastem, a polewa z kwaśnej śmietany bardzo urozmaica jego smak. Jest to ciasto dla wielbicieli ciężkich ciast o dość zbitej strukturze
Smakołyki BerenikiSzybka i prosta w przygotowaniu pyszna babka marmurkowa! Przygotowanie tej babki nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Ciasto jest idealna dla osób, które chcą szybko i sprawnie uporać się ze świątecznymi wypiekami. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 30 cm x 10 cm) Składniki: 1 szklanka cukru ½ kostki masła(...)margaryną na puszystą masę (masło wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki). Następnie cały czas miksując dodać jajka oraz przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać trochę mleka. Blaszkę do pieczenia (forma 30 cm x 10 cm) wysmarować masłem, a na spód wyłożyć papier do pieczenia. Następnie przelać
KuchniaWeDwoje.plciasta francuskiego . udekorowałam je różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę CRONUTS, czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem. Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela. To croissant usmażony w formie amerykańskiego pączka z dziurką. Tawa Tawas. egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie. Tawa(...)łatwy, szybki i pyszny, nie wymagający ciężkiej pracy w kuchni. Do przygotowania słodkości wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie! Ekspresowe pączki serowe pełnoziarniste Nie są to tradycyjne pączki , gdyż bazą tego ciasta jest ser ricotta i mąka pełnoziarnista. Pączki mają wielkość małej mandarynki. Pączki są niezwykle szybkie w przygotowaniu, gdyż nie zawierają drożdży – odpada czas ich wyrastania. Ich kształt sam robi się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealna przekąska na drugie śniadanie zarówno w domu, jak i do zabrania do pracy lub szkoły. Nie wymagają zbyt długiego wyrabiania ani czekania na wrośniecie. Dzięki dodanym do ciasta ziemniakom bułeczki szybko rosną i długo pozostają świeże po upieczeniu. U mnie bułeczki były dość małe i okrągłe, takie na 3 kęsy. Zdecydowanie można robić je nieco większe, a kształt nadać
Kuchcik gotujeMazurek czekoladowy na kruchym cieście. Czyli tarta czekoladowa z owocami. Było smaczne i bardzo szybko zostało zjedzone. Upiekłam trzy mazurki, ale ten cieszył się największym powodzeniem. Możecie do ciasta wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ja miałam jeżyny, kiwi, truskawki i winogron. Polecam! Ciasto 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przestudzić, a następnie pędzelkiem smarować wszystkie owoce ułożone na mazurku. Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, żółtka cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem
O kuchni z uczuciempieczenie może wymagać cierpliwości. A nie każdy ją ma. Znalazłam fajny sposób aby ich pieczenie było łatwe i szybkie. Wykorzystałam dyspenser do zimnych sosów. Wlałam ciasto do butelki i szybkimi ruchami wyciskałam małe pancakesiki. Dyspenser to koszt od 2- 5 złotych. Moje małe naleśniczki są z mąki gryczanej. 1/2 szklanki mąki gryczanej lub dowolnej mleko sojowe lub inne, może(...)jajka olej do smażenia Składniki ciasta mieszamy do gładkiej konsystencji. Przelewamy do dyspensera. Rozgrzewamy patelnię a kiedy się rozgrzeje zdejmujemy ją na sąsiedni palnik. Wyciskamy precyzyjnymi ruchami żądaną wielkość, patelnię stawiamy z powrotem na palnik (robiłam tak, ponieważ nie chciałam aby te pierwsze się przypaliły). Kiedy się usmażyły końcówką noża przewracałam szybko na drugą stronę. Zrumienione wyjmujemy na papier
AZgotuj!