Pyszna śniadaniowa propozycja, która nada się także na smakowity podwieczorek lub deser. Miłośnicy placków wszelakich polecają! :D Razem z Dominikiem placki, naleśniki, pankejki i tego typu
Cooking MonsterKolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam
peanutbuttermonsterJuż dawno nie bawiłam się tak dobrze przy robieniu tortu jak przy torcie Minecraft :) Rysowałam projekty na papierze, szukałam składników (niebieska galaretka!) i eksperymentowałam z nowymi ciastami – a właściwie domowymi waflami ryżowymi (z tych eksperymentów mam cały słoik słodkiego ryżu, który chyba nada się tylko na płatki do mleka). Dzisiejszy tort dostaną Krzysiu i Ania, jeśli Wasze dzieci(...)ogniu aż zupełnie się rozpuszczą. Dodajemy masło orzechowe, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość można robić na małym ogniu, bo pianki, kiedy stygną, bardzo szybko sklejają ryż. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy na górę dodatkowy arkusz i mocno dociskamy szklanką lub innym kuchennym przedmiotem, który wpadnie nam w ręce. Odstawiamy
Ciastkozercychrupiącą skórką i świetny w smaku domowy bochenek chleba bez drożdży, który przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Szybkie wymieszanie wszystkich składników i do piekarnika. Chlebek bez drożdży to szybka propozycja na dodatek do śniadania czy kolacji. Przygotujecie z niego także chrupiące maślane grzanki, idealne na ciepłe śniadanie w tygodniu. Świeży chleb domowy z prawdziwym masłem smakuje obłędnie. Taki chlebek można(...)pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję kefir lub maślankę, mieszam dokładnie łyżką. Formę keksową smaruję olejem, np. rzepakowym, posypuję dno i boki ziarnami, wkładam ciasto chlebowe, wyrównując smaruję je jeszcze olejem i posypuję wybranymi ziarnami. Chlebek pszenny piekę w temp. 200 st. C przez 40 minut (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce
Zasmakuj Kuchnibiałej mąki, które możemy kupić w większości sklepów, nie są zbyt treściwe. Pomijając już sławetny cukier, który znajdziemy tam w dużych ilościach, to przede wszystkim po takich "dmuchanych" bułkach szybko robimy się znowu głodni. Dlatego warto wybierać odpowiednie pieczywo. Niestety dobre pieczywo często dość ciężko znaleźć w popularnych sklepach albo znacznie odbiega cenowo od białego pieczywa. Może warto więc upiec(...)łyżki oleju, 20g siemienia lnianego + 5g do posypania. 1. Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i suszone drożdże. 2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. 3. Przykryj ciasto ściereczką i postaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 4. Keksówkę
Z notatnika dietetykaProsty chleb przygotowany w połączeniu mąki orkiszowej ciemnej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. Pyszny i szybki w przygotowaniu, w dodatku zdrowy. Przyznam, że nie często piekę chleb, jednak chyba najwyższa pora to zmienić, ponieważ domowe najlepsze. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, uwielbiam chleb jeszcze ciepły z domowym masłem i szklanką mleka. Nie ma chyba(...)orkiszowej i wlać 100 ml letniej wody, wymieszać. Miskę z zaczynem zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ten zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze dłońmi wymieszać ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, na wierzch posypać ziarna słonecznika, odstawić na 10 minut
Zrób to smacznieProsty chlebek, który można upiec z okazji zbliżających się świąt, ale będzie się sprawdzał także na co dzień. Przygotowuje się go szybko i poradzi sobie z nim każdy początkujący. Lubię go za wyczuwalną nutę cytryny, mimo, że nie jest wypiekiem na słodko. Dzięki dodatkowi masła i parmezanu jest wilgotny w środku i ja lubię go jeść bez dodatków, ale podany(...)mleko, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Kefir roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte rozciągamy na stolnicy na prostokąt o grubości ok 2 cm. Masło rozpuszczamy i mieszamy ze skórką z cytryny. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy parmezanem
Mienta blogDzisiaj mam dla Was łatwy i szybki przepis na racuszki z brzoskwiniami. Racuchy te są idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację, albo jako prowiant na piknik lub na plażę. Wykonanie racuchów krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania. Kto nie lubi przepisów w formie video zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 👌 500 ml. mleka 👌 2 jajka(...)łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki sody, 2,5 szkl. mąki. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2 Brzoskwinie obieramy ze skórki , kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy brzoskwinie, pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub w wersji bardzo słodkiej z posmarowane nutellą. SMACZNEGO! Uwagi
Rita creativeDzisiaj mam dla Was łatwy i szybki przepis na racuszki z brzoskwiniami. Racuchy te są idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację, albo jako prowiant na piknik lub na plażę. Wykonanie racuchów krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Kto nie lubi przepisów w formie video zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 👌 500 ml. mleka 👌 2 jajka(...)łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki sody, 2,5 szkl. mąki. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2 Brzoskwinie obieramy ze skórki , kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy brzoskwinie, pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub w wersji bardzo słodkiej z posmarowane nutellą. SMACZNEGO! Uwagi
RITA food channelpieczywa Jako, że już jakiś czas temu zrezygnowałam z obróbki termicznej orzechów, to i nie robię też tostów z mąki migdałowej . W zamian za to powstał równie łatwy i szybki w przygotowaniu, aromatyczny i przepyszny chlebek tostowy na bazie mąki kokosowej, której w ogóle nie czuć dzięki dodanej mieszance ziół. Idealny zarówno dla osób na LCHF, jak i dietach(...)powinna być niezbyt gęsta, lekko lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki maja inne makro, inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to tosty wyjdą zbite, ciężkie i suche. Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wylać równomiernie ciasto, zamknąć opiekać i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera oraz tego
Ola la LCHFCzęsto robię naleśniki. Zazwyczaj podaję je na szybki obiad, bo mam zawsze pod ręką różne rodzaje mąki. Tym razem chcę Wam zaproponować zdrową wersję z mąką gryczaną, mąką orkiszową pełnoziarnistą i maślanką. Idealnie pasują do nich jagody i syrop klonowy, ale jeżeli nie posiadacie, to można wykorzystać inne owoce, np. maliny lub truskawki. Syrop klonowy zaś można zastąpić miodem. SKŁADNIKI(...)maślankę i wymieszane ze sobą obie mąki. Ponownie zmiksować na jednolitą masę i włożyć do lodówki na godzinę (lub na całą noc). Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić go po patelni kulistym ruchem ręki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu polane syropem klonowym i posypane jagodami. Uwagi: Dzięki zawartości oleju rzepakowego
Passions hobbies lifebardzo smaczne i sycące, z nutą mojego ulubionego kardamonu ( który można zastąpić cynamonem ). Żałuję tylko, że na zdjęciach tak mało wyraźnie widać odciśnięty wzorek, ale robiłam je na szybko i w tym czasie dysponowałam takim a nie innym światłem więc wyszło jak wyszło.. Jeżeli nie posiadacie żadnych foremek do wycinania wzorków, nie martwcie się - bez nich też możecie wykonać(...)masę. Dodać jajko i zmiksować. Mąkę wymieszać z kardamonem lub cynamonem, dodać do masy maślanej wraz z mlekiem i zmiksować/wymieszać do połączenia składników, następnie ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wadze około 30 g, formować z nich kulki i układać
Opowieści z piekarnikakawy na mączny proszek zwykłe płatki owsiane . Dodatkowo pożonglowałam ilościami mąki i dosypałam trochę mąki żytniej razowej w zamian za część owsianej, bo płatki z których ja robiłam za szybko mi się skończyły ;) Słodu też zabrakło w mojej spiżarni, stąd zamieniłam go na ciemny miód gryczany .Podobno nie skutkuje on w tak chrupiącej skórce jak przy użyciu słodu, ale trudno(...)350g maślanki - prawdziwa bez dodatków; o temperaturze 20C 20g miodu ciemnego rzepakowego - w oryginale był to słód jasny pszeniczny 3g drożdży instant FAZA 2 - ciasto właściwe: ok 620g rozczynu o temperaturze pokojowej - cała faza poprzednia 150g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypywania przy wyrabianiu - typ 500 8g soli - 1 łyżeczka 20g oleju rzepakowego DO OBTOCZENIA
Grunt to przepis!Opis: Najlepszy dodatek do deserów, lodów, ciast, ale też popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy. Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to zapraszam na klasyczny przepis. Składniki: 80 g masła 200 g cukru 120 g śmietany(...)cukier się skarmelizuje, dodajemy masło i energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy masło się rozpuści ściągamy garnek z ognia. Następnie cały czas energicznie mieszając wlewamy cienkim strumieniem śmietanę. Energicznie i szybko mieszamy, aby powstał jednolity i gładki sos. Gotowy sos przelewamy do słoika lub innego naczynia i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy już będzie zimny wstawiamy go do lodówki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOponki to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo bardzo często gościły na niedzielnym podwieczorku. W sumie to dość szybki deser, jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki. Swoją drogą ciekawa jestem, czy jest ktoś, kto nigdy nie jadł tych serowych pączusiów. Najlepsze są jeszcze ciepłe z cukrem pudrem, następnego dnia można je na chwilkę wrzucić(...)posypania Wykonanie: • Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, wymieszać z serem, zrobić dołek na środku i dodać resztę składników. Przesiekać nożem i zagnieść ciasto. • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać kółka, w środku każdego wyciąć małe kółeczko, tak aby powstała oponka. • Smażyć partiami w głębokim tłuszczu, po wyjęciu
To co kocham