był wywiad z autorem książki. U p. Piotra czuć pasję do chleba, pieczenia, w końcu to rodzinna tradycja. Przyznam szczerze, że byliśmy pod takim wrażeniem, że książkę nabyliśmy dość szybko, co dziwne, głównie pod wpływem męża. I to mąż jako pierwszy zabrał się za pieczenie chleba. Wybrał jeden przepis, swoją drogą nie wiem czy to nie ten, rozpoczął wypiek(...)trzymać się przepisu. Chlebek wyszedł i to naprawdę smaczny, jednak następnym razem dodam bez wątpienia miód, bo lubimy chleby z miodem w składzie. U mnie był krótszy czas wyrastania ciasta. Już po 6h, ciasto było wyrośnięte i miało ładną gąbczastą strukturę. Drukuj Chleb żytni razowy na zakwasie Składniki Zakwas 60 g startera zakwasu ( dałam aktywny zakwas) 250 g mąki żytniej
Mieszam w Garnkupotrafię się nadziwić, kiedy to zleciało? Za rok pewnie znowu usiądę zdumiona przed komputerem z kolejną rocznicą na ramieniu. 4 lata to sporo ale też bardzo mało. Może szybkie podsumowanie? Nadal pragnę wypróbować tysiące nowych przepisów i smaków i gdzieś jeszcze bardziej wepchnąć swoją pasję mocniej w życie codzienne. Moje zdjęcia również coraz bardziej mi się podobają. Kolejny punkt - Życie(...)gębie". Polecam te muffinki upiec jednak w wyższych foremkach (jeśli nie macie takich gotowych możecie je sami przygotować z papieru do pieczenia), dzięki temu będziecie mieć pewność, że ciasto Wam nie wypłynie a babeczki równomiernie urosną. Inspiracją był dla mnie ten przepis ( klik ). Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego
My simple kitchenpięknej, grubej oprawie. Na samym początku znajdziemy w niej dedykację, spis treści oraz kilka słów od autorki. Przepisy, których jest aż 86, są podzielone na różne kategorie takie jak: Ciasta, torty, zapiekanki Kremy, musy, desery Naleśniki, racuchy, placuszki Słodka spiżarnia Wszystkie przepisy posiadają krótki wstęp napisany przez autorkę, liczbę osób, dla których można przygotować to danie, listę składników oraz(...)pomysłami Ani Starmach. Ta opcja bardzo mi się podoba :) Czy warto kupić tę książkę? Myślę, że tak. Szczególnie polecam ją osobom, które nie mają zbyt wiele czasu i szukają szybkich, ale sprawdzonych pomysłów na deser. Co prawda wiele z nich nie należy do grupy niskokalorycznych, to jednak znajdziecie też propozycje na dietetyczne desery, np. Kulki owsiane. Święta za pasem, książka
Z miłości do słodkościZnudziły Wam się zwykłe naleśniki ? Macie ochotę na szybkie danie na słodko ? To dobrze, bo mam dla Was przepis na pyszne naleśnikowe placuszki z jabłkami. Placuszki przygotowałam na mące pełnoziarnistej i napoju sojowym. Z racji, że placuszki zażyczyła sobie moja 6-ścioletnia córa, użyłam napoju sojowego specjalnie przeznaczonego dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Alpro wprowadziło już jakiś czas temu(...)szklanki oleju rzepakowego mała szczypta soli Wykonanie: Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kosteczkę. Jajka, napój sojowy/mleko, olej, szczyptę soli i mąkę zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. Odstawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie dodać jabłka i ewentualnie trochę cynamonu do smaku. Patelnię posmarować olejem i postawić na ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta naleśnikowego
kolorowotorcikowodysponujecie maszyną do pieczenia chleba –zrobi wszystko za Was. Jeśli nie, ciasto zagniećcie i wyróbcie ręcznie lub w robocie planetarnym, hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych, przez 8 minut. Gotowe ciasto chlebowe poddajemy procesowi wyrastania dwa razy . Po pierwszym zagnieceniu uformowałam je w kulę, włożyłam do misy i dałam mu wyrastać godzinę przy ciepłym kaloryferze, było przykryte folią spożywczą. Wyjmujemy(...)drugie wyrastanie do piekarnika, który utrzymywał ciepło w okolicach 40-50⁰C. Chleb został tam przez lekko ponad godzinę. Chleb przekładamy delikatnie nad blachę do pieczenia. Zrobiłam to za szybko i możecie zauważyć na zdjęciu przed pieczeniem że się skurczybyk rozjechał. Posmarowałam go syropem klonowym wymieszanym z wodą, ponacinałam skalpelem gdzie chciałam, żeby sam nie popękał, posypałam ziarnami dyni
Karo in the Kitchenpołowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)łaźni - w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował Riccardo Gabriele . Są one w większości jeszcze niedostępne w Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni. Do poszczególnych win szef kuchni proponował dania MANICARDI – “Vigna Ca’ del Fiore” DOC Lambrusco Gasparossa 2012 Crostino Toscano z kremem truflowym COLLE SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari” IGT Toscana
królestwo garówSzybkie ciacho. Ciacho, które uda się każdemu,pod warunkiem, że jaja świeże! Ciacho na każdą okazję i dla każdego. Składniki -5 jajek -pół kostki margaryny Palma- roztop ją! -półtorej szklanki mąki -szklanka cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -cukeir puder do posypania -mrożone truskawki i borówki Składniki na kruszonkę -80 g masła -100 g cukru -120 g mąki Ja zużyłam połowę(...)poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka
Z Kuchni Do Kuchniniego zrezygnowałam. Odpowiednio przechowywane pozostają świeże przez kilka dni. Można je wykonać ekspresowo, nie są skomplikowane, nie mają zbyt wiele składników, pieką się kilka minut. Idealne jeśli chcemy na szybko wyczarować coś pysznego. Polecam!!! Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki) Składniki na około 25 ciasteczek: · 3 duże jajka(...)bardzo delikatnie aby piana nie straciła swojej puszystości. Na końcu możemy dodać kilka kropel aromatu różanego i barwnik, jeśli chcemy ciastką nadać ciekawszy wygląd. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać na blachę kółka o średnicy około 3,5 cm, pozostawiając około 2 centymetrowe odstępy między nimi. Piec w temperaturze
Mania GotowaniaByłam zmęczona w domu nie było chleba, więc zaczęłam szukać przepisu na szybkiego przepisu. Co więcej przypomniało mi się, że będąc w sobotę u znajomych (i tutaj słodko mokry buziak dla Kasi, Hubka, Gosi i Stasia) rozmawialiśmy o mące do chleba, stanęło na genialnym wynalazku mieszanki mąki z drożdżami. I tutaj nagle olśnienie! przypomniało mi się, że jakiś czas temu(...)maksymalnie pół łyżeczki Do miski wsypujemy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut (nie wiem, czy wytrzymałam 5 minut, miksowałam na długość reklam w masterchef :)). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 min. I tutaj też nie wiem czy wytrzymałam 30 minut, zrobiłam coś tam w kuchni i już. Następnie przekładamy do foremki ja wsadziłam do formy
Brzuszki ŁakomczuszkiCzas czytania: 2 min To kolejna wyprawa kulinarna na daleki wschód, tym razem do Chin. Kuchnia ta oferuje taką różnorodność potraw, że z pewnością każdy znajdzie
SprawdzonaKuchnia.plPo raz kolejny postanowiłam dołączyć do zabawy i razem z innymi blogerkami uczestniczyć w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem wspólnie wypiekamy śniadaniowe placuszki jogurtowe
Szybko Tanio SmacznieKto lubi gofry ręka do góry... Na takie hasło od razu jestem skłonna unieść obie dłonie. Uwielbiam gofry, w szczególności z ogromną ilością bitej śmietany lub
Słodkie okruszkiSzybki deser z musem orzechowym, który skradnie wasze serca Deser z musem orzechowym bez wątpienia wejdzie do czołówki waszych ulubionych deserów. Jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, a do tego potrzebnych jest zaledwie kilka, niewymyślnych składników. Masło orzechowe gra tutaj pierwsze skrzypce, dlatego poszukajcie takiego, które ma naprawdę dobry i prosty skład. Żadnych zbędnych dodatków, stabilizatorów, polepszaczy smaków ani konserwantów(...)script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 402130, ad_channel: 25527, ad_partner: 16452, ad_type: 2, ad_content: 'forma do ciast', ad_format: 4, ad_newpage: false, ad_basket: false, ad_container: 'ceneoaffcontainer402130', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Jak zrobić deser w wersji
okolicepalnika.plCzas czytania: 2 min Sok z czerwonych buraków z kilkoma dodatkami jest bardzo smaczny, ale też i zdrowy! Oczywiście można pić czysty sok z buraka, ale
SprawdzonaKuchnia.pl